Νέο συλλαλητήριο με αίτημα την κατάργηση του νόμου Κεραμέως και το άνοιγμα των Σχολών, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 1 Απριλίου στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ), ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ και η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στον Κρατικό Αυταρχισμό.
Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι από την κεντρική πλατεία Κομοτηνής και μέσα από κεντρικούς δρόμους έφτασε στα τοπικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας όπου φωνάχτηκαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.
Στην ανακοίνωση του ο ΣΟΦΕΚ αναφέρει:
«ΠΛΑΙΣΙΟ CONTRA ENΟΨΕΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Εδώ και περίπου έναν χρόνο η χώρα μαστίζεται από την πανδημία, η οποία αφήνει πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Κάτω από μια τέτοια συνθήκη, θα περίμενε κανείς, ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, στον πολλαπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ, σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών και σε γενικότερη στελέχωση του ΕΣΥ, το οποίο εδώ και χρόνια βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση την ΝΔ, δεν θεώρησε σκόπιμο να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Η λύση που ήρθε να αντικαταστήσει όλα τα παραπάνω, ήταν το οριζόντιο lockdownμε ένα διάλειμμα την περίοδο του καλοκαιριού.
Το lockdown, νέκρωσε την οικονομία, καθήλωσε τους πολίτες στα σπίτια τους και τους τροφοδότησε με τρόμο μέσω των ΜΜΕ, κόσμος έχασε την δουλεία του, νέοι χάνουν κάθε μέρα που περνά εδώ και έναν χρόνο οποιαδήποτε προσδοκία και κυριεύονται από το διαρκές αίσθημα της παραίτησης. Ωστόσο, γίνεται πλέον αντιληπτό σε πανελλαδικό επίπεδο μετά το τρίτο διαδοχικό lockdown και την διαρκή αύξηση κρουσμάτων από την κοινωνία στο σύνολο της πως τα εν λόγω μέτρα είναι αναποτελεσματικά και οξύνουν αντί να αμβλύνουν την τεταμένη κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΛΙΓΝΑΔΗ
Η κυβέρνηση ΝΔ πέραν της κάκιστης διαχείρισης στο κομμάτι της πανδημίας βρέθηκε να αιμορραγεί με πρώτο και κύριο το ζήτημα μεταγωγής του ΔΚ στις φυλακές κορυδαλλού και την άρνηση από πλευράς της κυβερνήσεως παρόλο του νομοθετικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του, πράγμα που εναντιώνεται στον φωτογραφικό νόμο που η ίδια θεσμοθέτησε. Σε ένα κλίμα εκδίκησης η κυβέρνηση ανένδοτη στα δίκαια αιτήματα του κρατουμένου φάνηκε πως ήταν καθόλα έτοιμη να κάνει την Ελλάδα την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με νεκρό απεργό πείνας.
Την ίδια στιγμή αναδύεται το σκάνδαλο του διευθυντή του εθνικού θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος κατηγορείται για σωρεία σεξουαλικών παρενοχλήσεων κατά ανηλίκων. Ο επιλογή του διευθηντή του εθνικού θεάτρου γίνεται μετά από διαγωνισμό και επιλέγεται από την κυβέρνηση. Στην περίπτωση του Λιγνάδη δεν έγινε διαγωνισμός αλλά απευθείας ανάθεση. Η ειρωνεία στην υπόθεση αυτή είναι η στάση της υπουργού Λ. Μενδώνη η οποία όταν ερωτήθηκε για την επιλογή της αποποιήθηκε όποιας ευθηνής, ισχυρίζόμενη ότι δεν τον ήξερε πολύ καλά. Παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον καλλιτεχνικό χώρο άλλα και ευρύτερα αρνείται να παραιτηθεί στηριζόμενη στις πλάτες των υπόλοιπων κυβερνητικών μελών και των ΜΜΕ.
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Γενικότερα, δεν είναι μόνο η παρούσα κυβέρνηση, η οποία μέσω της καταστολής προσπαθεί να επιβάλλει τις πολιτικές της και να υλοποιήσει την πολιτική της ατζέντα. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη κυβέρνηση, έχει καταστήσει την καταστολή ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και προσπαθεί να την νορμαλοποιήσει περισσότερο σχεδόν από κάθε άλλη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι προβλέπεται μια οικονομική κρίση, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε όξυνση των αντιδράσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ώστε να κατορθώσει την εφαρμογή των αναδιαρθρωτικών της πολιτικών επιχειρεί να θωρακίσει το κράτος από το λαϊκό παράγοντα μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης της καταστολής. Σε κατάσταση υγειονομικής κρίσης και με το ΕΣΥ στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση επενδύει ακόμα περισσότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό σε δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Δυνάμεις που χρησιμοποιούνται επί καθημερινής βάσεως στηρίζοντας την ρητορική της κυβέρνησης «νόμος και τάξη».
Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τελευταίου μήνα τα οποία επιβεβαιώνουν το προαναφερθέν είναι αρχικά η επίδειξη ισχύος από δυνάμεις των ΜΑΤ στις 9/3 έξω από τη πρυτανεία του ΑΠΘ που βρισκόταν υπό κατάληψη από φοιτητικούς συλλόγους και δύο μέρες αργότερα η άνευ λόγου εκκένωση αυτής, μίας και είχε παρθεί απόφαση για τη λήξη αυτής την ίδια μέρα το απόγευμα. Η εν λόγω ενέργεια κάνει ξεκάθαρο τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων και την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε αυτά. Το ΑΠΘ των τελευταίων δύο μηνών αποκρυσταλλώνει την επίθεση που δέχεται ο φοιτητής και το φοιτητικό κίνημα από την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Προς επίρρωση των παραπάνω το υπουργείο παιδείας άσκησε πίεση στις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και του ΔΠΘ ώστε να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες.
Ωστόσο, ενώ αρχικά η επίθεση της κυβέρνησης ήταν κατά κύριο λόγο απέναντι στη νεολαία και κυριότερα στη φοιτητιώσα φαίνεται πως πλέον μιλάμε για γενικευμένη επίθεση σε κάθε μέλος του κοινωνικού ιστού και αυτό έγινε αντιληπτό μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην νέα Σμύρνη.
Αναλυτικότερα, αφορμή για όσα έγιναν αποτέλεσε η ένταση που δημιουργήθηκε από άτομα της ομάδας ΔΙΑΣ προς πενταμελή οικογένεια στη πλατεία της νέας Σμύρνης με τους αστυνομικούς να επιτίθενται σε πολίτες. Αυτή η απροκάλυπτη επίθεση έβγαλε αντανακλαστικά στους δρόμους χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες κάτι το οποίο είχε να συμβεί σε τέτοιο βεληνεκές παρά πολλά χρόνια. Μετά από το συμβάν αυτό και με το κλίμα καταστολής που επικρατεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο γίνεται πλέον αντιληπτό στο καθένα ότι η νομιμοποίηση των πολιτικών πρακτικών που νόμιζε ότι είχε η κυβέρνηση από το λαό και συγκεκριμένα από τους ψηφοφόρους της αρχίζει να φθίνει.
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Στις 10/3/2021 η χώρα μας έκλεισε έναν ολόκληρο χρόνο με κλειστά πανεπιστήμια,δίχως ακαδημαϊκή ζωή. Τριακόσιες εξήντα πέντε ολόκληρες ημέρες υγειονομικής κρίσης εγκλεισμού, απομόνωσης, κυβερνητικής τρομοκρατίας και σκληρής καταστολής. Τα σημάδια της περαιτέρω εξαθλίωσης του κοινωνικού ιστού και της οικονομίας είναι εμφανή παντού γύρω μας. Οι τοπικές κοινωνίες υποφέρουν , οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βαστάξουν τις οικονομικές συνθήκες και οι πολίτες κυριεύονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο από φόβο και ανασφάλεια για την επόμενη μέρα.
Η αγανάκτηση του κόσμου αποκρυσταλλώθηκε στη μαζική πορεία του συλλόγου μας (ΣΟΦΕΚ) στην οποία παρευρίσκονταν και μέλη της ΑΔΕΔΥ, της ΕΝΙΔΥΚ αλλά και εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πώς βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου κύκλου παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κοινωνικής κατάρρευσης. Μαθητές, σωματεία, τοπική κοινωνία κάνουν έκκληση και απλώνουν το χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους σε μία κραυγή αγωνίας. Οι φοιτητές μετά από ένα χρόνο τηλεκπαίδευσης κινδυνεύουν να χάσουν κάθε ουσιαστική επαφή με το γνωστικό τους αντικείμενο και το επαγγελματικό πεδίο δράσης τους. Φοιτητές ιατρικών και παραϊατρικών σπουδών , μηχανικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, φοιτητές νομικής, επιστημών φυσικής αγωγής κα. έχουν απομακρυνθεί πλήρως από το γνωστικό τους αντικείμενο, όντας ανήμποροι να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση αλλά και τα εργαστήρια.
Η κατάσταση αυτή θα έχει ισχυρό αντίκτυπο κατά την έξοδό τους στην αγορά εργασίας καθώς αφενός θα κληθούν να επανακαταρτιστούν αφετέρου λόγω των εξισώσεων των πτυχίων και της έλλειψης κατάρτισης θα υποστούν απομείωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Μία ολόκληρη γενιά φοιτητών δεν έχει προλάβει ακόμα να πατήσει το πόδι της σε ακαδημαϊκό χώρο. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να λάβουμε υπόψη μας τη πιθανότητα νομιμοποίησης πτυχών της τηλεκπαίδευσης ακόμα και μετά το πέρας της πανδημία, πιθανότητα που φαίνεται να εξετάζεται με σοβαρούς όρους όχι μόνο από το υπουργείο αλλά και από τη ακαδημαϊκή κοινότητα. Φυσικό επακόλουθο αυτού αποτελούν η αποκοινωνικοποίηση, η επιβράδυνση της ανεξαρτητοποίησης και του απογαλακτισμού από την οικογένεια , τα ψυχολογικά προβλήματα , η εσωτερίκευση του αισθήματος ήττας και ματαιότητας και της απομειωμένης προσδοκίας.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
Τα πανεπιστήμια, όπως ήταν λογικό και επόμενο, δεν έμειναν έξω από το μάτι του κυκλώνα και από τον τυφώνα Κεραμέως. Αντίθετα, δέχτηκαν ανοιχτή επίθεση από τους πρώτους κιόλας μήνες. Με πρόφαση την πανδημία, η ΝΔ, βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει την πολιτική της ατζέντα χτυπώντας φυσικά, την κοινωνική ομάδα που διαχρονικά στεκόταν ανάχωμα στις επιδιώξεις της, δηλαδή την νεολαία. Αυτό αποκρυσταλλώθηκε, με την γρήγορη κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου από την Κεραμέως.
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Μια ρύθμιση, η οποία έρχεται να αφήσει χιλιάδες μαθητές εκτός της τριτοβάθμιας είναι ο καθορισμός ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εντείνει τον πόλεμο της στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, στρέφοντας τους εν δυνάμει φοιτητές προς την επιλογή ιδιωτικών σχολών-κολλεγίων. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση, η κυβέρνηση υπονομεύει για ακόμη μια φορά το ελληνικό πανεπιστήμιο και βρίσκει και ένα ακόμη μέσο που θα οδηγήσει στην υποχρηματοδότηση του. Ουσιαστικά εκλείπει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής τμήματος φοίτησης για τους υποψηφίους. Ήδη το υπουργείο έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα για θέσπιση ελάχιστου ορίου βάσεως εισαγωγής στα 8.000 μόρια, με πολλά τμήματα να ακροβατούν μεταξύ της ύπαρξης και της ανυπαρξίας τους στον ακαδημαϊκό χάρτη. Το υπουργείο κάνει φανερή για ακόμη μια φορά την αδιαφορία του για την δημόσια παιδεία, αλλά και για τα νέα άτομα που κάτω από αυτές τις συνθήκες ονειρεύονται να σπουδάσουν. Για την Κεραμέως δεν είναι δίκαιο να πληρώνουν για μαθητές που γράφουν μόνο το όνομά τους και μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο, εκτός εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την φοίτησή τους.
ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ- ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ Ν+1/2 Ν
Η εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά ήταν μονάχα η αρχή. Με το νομοσχέδιο που ακολούθησε αυτή η αρχή έγινε το προχώρημα που θέλει να χτυπήσει την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Αναλυτικότερα, θέτει το όριο φοίτησης στα ν+ ½ ν χρόνια (δηλαδή, αν η Νομική είναι σχολή τετραετούς φοίτησης, δίνεται στον φοιτητή το περιθώριο τον έξι ετών για περάτωση των σπουδών του). Ποιες είναι, ωστόσο, οι προεκτάσεις της συγκεκριμένης απόφασης; Οι ρίζες της ξεκινούν από το κυρίαρχο αφήγημα των αιώνιων φοιτητών και της κατάχρησης του κρατικού χρήματος από αυτούς. Κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον άτοπο, καθότι ο «αιώνιος φοιτητής», δεν στοιχίζει τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό, δεν δικαιούται σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, φοιτητικό πάσο κλπ. Η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης με την εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν είναι άλλη από την πειθάρχηση της φοιτώσας νεολαίας. Ορίζοντας όριο φοίτησης καθίσταται αδύνατο στους φοιτητές να ρυθμίσουν οι ίδιοι τον ρυθμό σπουδών τους με τον τρόπο που οι ίδιοι θέλουν. Συνεπώς, η συγκεκριμένη απόφαση λειτουργεί εκβιαστικά, εκφοβίζοντας τον φοιτητή με πιθανή διαγραφή σε περίπτωση που περάσει τα ανάλογα με την σχολή του έτη. Ο φοιτητής οδηγείται έτσι, στην αποξένωση από τον κοινωνικό του περίγυρο. Επιδιώκεται από πλευράς κυβερνήσεως η διαμόρφωση ενός φοιτητικού υποκειμένου, αποστειρωμένο από την κοινωνική πραγματικότητα, αφοσιωμένο εξ ολοκλήρου στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Και εκεί που αναρωτιόμασταν, τί άλλο θα μπορούσε να συμπληρώνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το παζλ έρχεται να συμπληρωθεί με απόφαση ίδρυσης σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η κατάργηση του ασύλου δεν ήταν επαρκής για να ελέγχει η κυβέρνηση με τον τρόπο που επιθυμούσε τα πανεπιστήμια. Στην συμπλήρωση του κενού αυτού βοήθησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , του Χρυσοχοΐδη και φυσικά η ΕΛΑΣ, καθώς το συγκεκριμένο σώμα δεν θα λογοδοτεί στις Πρυτανικές αρχές, αλλά αυτομάτως στον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Μάλιστα με δηλώσεις του ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει ότι τα σώματα ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν και θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι τέλη Απριλίου με τα πανεπιστήμια να είναι ακόμα κλειστά. Η συνεργασία υπουργείου προστασίας του πολίτη με το υπουργείο παιδείας είναι ανήκουστη για ελεύθερο δημοκρατικό κράτος. Τα σχεδόν 50.000.000 που πρόκειται να δαπανηθούν για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι επί της ουσίας ένας τρόπος εξαγοράς της φίμωσης κάθε πολυφωνίας, αμφισβήτησης, κινητοποίησης και διεκδίκησης.
Και ενώ η Κεραμέως «πέρασε» στην Βουλή το νομοσχέδιο, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να καταθέσει σύντομα, ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο, το οποίο όπως και αυτό που ηδη έχει ψηφιστεί είναι «γροθιά» στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικότερα, κάνει αναφορά, για αξιολόγηση εκπαιδευτικών, νέα κριτήρια διορισμών εκπαιδευτικών, ειδικές ρυθμίσεις για απουσίες κλπ, νέο ακαδημαϊκό χάρτη, ο οποίος θα αποτελέσει το νέο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι με τα τμήματα προτίμησης. Υπάρχει πιθανότητα, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις να ακολουθούνται από:
- Τμήματα τριετούς διάρκειας: Δημιουργούνται προγράμματα σπουδών τριετούς διάρκειας μέσα στα Πανεπιστήμια, με προσανατολισμό στις εφαρμογές των επιστημών και της τεχνολογίας και στην ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης.
- Βελτίωση υποδομών για φοιτητικές εστίες (ανέγερση εστιών μέσω ΣΔΙΤ)
- Εξορθολογισμό σίτισης φοιτητών (κάρτες σίτισης, δωρεάν σίτιση με κριτήρια)
- Αναμόρφωση του καθεστώτος συγγραμμάτων (συγγράμματα επί πληρωμή)
- Νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
- Παρέμβαση στην πρυτανεία 2/4, 11:00
- Κινητοποίηση, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, Πέμπτη 1/4, στην Πλατεία Ειρήνης, στη 13:00
- Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο
- Επικοινωνία με μέλη ΔΕΠ ανά σχολή
- Διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας
- Οργάνωση αντιμαθημάτων
- Καλλιτεχνική παρέμβαση στο χώρο των εστιών 3-4/4
- Εκδήλωση με θέμα τις δράσεις του συλλόγου και αποτίμηση κινητοποιήσεων 8/4
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Να ανοίξουν οι σχολές μας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα:
RapidTest για όλους τους φοιτητές
Χωρισμός φοιτητών σε μικρότερα τμήματα
Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και των δομών του δήμου
Απολύμανση όλων των χώρων μετά από κάθε μάθημα
Αύξηση λεωφορείων από και για Πανεπιστημιούπολη
Μικρότερες διδακτικές ώρες και περισσότερα μικρά διαλείμματα για να γίνεται αερισμός της αίθουσας - Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία
- Να μην εφαρμοστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη
- Να καταδικάσει άμεσα η Σύγκλητος του ΔΠΘ, τα όσα έγιναν στο ΑΠΘ.
- Άμεση λύση σε όλα τα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν. Πλήρης επιδιόρθωση όλων των βλαβών σε δωμάτια
- Αύξηση εδώ και τώρα των δρομολογίων από και προς τις εστίες, ώστε να υπάρχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή πρόσβαση στην πόλη
- Να εξασφαλιστεί η παροχή πόσιμου νερού στην εστία
- Με το άνοιγμα των σχολών να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει ούτε ένας φοιτητής που έχει κάνει αίτηση χωρίς δωμάτιο, καθώς πλέον δεν είναι διαθέσιμα τα 110 δωμάτια στην Ευκτήμων
- Να καταργηθεί πλήρως η απαράδεκτη εγγύηση ύψους 200€ που καλείται να πληρώσει ένας φοιτητής όταν παίρνει δωμάτιο
- Επαρκής χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες της εστίας».