Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, είναι οι φοιτητές της Κομοτηνής οι οποίοι διεκδικούν επίσης το άνοιγμα των Σχολών με τα προβλεπόμενα μέτρα.
Λίγες μόλις μέρες μετά από τη μαζική –για τα δεδομένα και τις συνθήκες της εποχής- πορεία που πραγματοποίησαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ο Σύλλογος Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής προανήγγειλε σήμερα νέα πορεία για την Τετάρτη 10 Μαρτίου στις 13:00.
Αυτή τη φορά μάλιστα απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους πολίτες καθώς όπως τονίζουν «ο αγώνας των φοιτητών είναι αγώνας όλης της κοινωνίας».
Το κάλεσμα του ΣΟΦΕΚ:
«Η χώρα μας μετά από μια 10ετία οικονομικής κρίσης και μια διετία φαινομενικής σταθεροποίησης εισήλθε σε μια νέα κρίση, υγειονομική αυτή την φορά, που έχει πάρει κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις. Αν και φαινομενικά το δεύτερο lock down μας βρήκε καλύτερα προετοιμασμένους, έχοντας ήδη την εμπειρία ενός προηγούμενου δίμηνου εγκλεισμού η σχεδόν τετράμηνη παράτασή του, έχει φέρει πολλούς και πολλές σε οριακή κατάσταση.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανενόχλητη προχωρά το νομοθετικό της έργο, κωφεύοντας μπροστά στην λαϊκή βούληση που εναντιώνεται –με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για τα δεδομένα της συγκυρίας-σε αυτήν. Συνεχίζοντας ακάθεκτη στην συνταγή της επιτυχίας, που δεν είναι άλλη από την στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων (κυρίως της νεολαίας) για την διασπορά του ιού, αρνείται πεισματικά να λάβει μέτρα που θα συνηγορήσουν και θα περιθάλψουν τους πιο ευπαθείς και ευάλωτους.
Στην ίδια λογική χρησιμοποιεί αυτή την κατάσταση εξαίρεσης που δημιουργεί η πανδημία για να περάσει μια σειρά από αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, την περίοδο που σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, σε όλες τις βαθμίδες της, από τους δασκάλου της Πρωτοβάθμιας έως τους καθηγητές της Τριτοβάθμιας, εναντιώνεται σθεναρά σε αυτά. Αυτή την στιγμή η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, με το ΕΣΥ να βρίσκεται σε οριακή κατάρρευση, τον κλάδο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας να ασφυκτιά οικονομικά και χιλιάδες συμπολίτες μας νεκρούς, από μία, καθόλα ομολογούμενη, κακή και επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας από μεριάς κυβερνώντων.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση παίρνει την πολιτική απόφαση να αφήσει τα ΑΕΙ κλειστά, μειώνοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία με μόνη στόχευση να μην επιτρέψει στους Φοιτητικούς Συλλόγους να εναντιωθούν στα πλάνα της ΝΔ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Προς επίρρωση αυτού, την ίδια ώρα που το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο και υπεχρηματοδοτούμενο η κυβέρνηση δαπανά υπέρογκα ποσά για την δημιουργία ειδικού τμήματος της ΕΛ.ΑΣ στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, κάνοντας μια σαφή στροφή στον συντηρητισμό και την αυταρχικότητα.
Στόχευση τους είναι να κατασταλεί η δημοκρατία εντός πανεπιστημίου. Στην δυνατότητα δηλαδή που έχουν οι φοιτητές -το μεγαλύτερο κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας- να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τους όρους σπουδών τους. Με την αφαίρεση αυτής της δυνατότητας, επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός φοιτητή που μελλοντικά ως εργαζόμενος θα είναι πειθήνιος και θα αγνοεί το τι συνιστά διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Μόνο έτσι άλλωστε, είναι δυνατόν να συμβιβαστεί ένας άνθρωπος με πενιχρούς μισθούς και ελαστικές μορφές εργασίας.
Την ίδια λογική άλλωστε ακολουθεί και στην διαχείριση της πανδημίας, εμμένοντας σε μια διαχείριση περιστολής δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων που σε πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν κριθεί αντισυνταγματικά, λαμβάνοντας ακόμη και υγειονομικά επικίνδυνα μέτρα (όπως αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 18:00) που αναγκάζουν τον κόσμο σε μεγαλύτερο συγχρωτισμό.
Μέσα σε όλα αυτά επιχειρεί την ακόμα μεγαλύτερη σύμπλευση των ΑΕΙ με τον ιδιωτικοοικονομικό τομέα, με μέτρα όπως αυτό της εξίσωσης των πτυχίων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, όπου στέλνει χιλιάδες μελλοντικούς εισακτέους στις αγκάλες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Στα δεδομένα της τοπικής κοινωνίας της Θράκης αυτό σημαίνει μείωση κατά 20% των εισακτέων για τα τμήματα του ΔΠΘ. Γίνεται αντιληπτό τη μεγάλο πλήγμα είναι αυτό για την τοπική κοινωνία και οικονομία εφόσον. Με βάση όλα τα προαναφερθέντα ο Σύλλογός μας θεωρεί πώς ο αγώνας των φοιτητών είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Είναι αγώνας των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των ακαδημαϊκών, των σωματίων του επισιτισμού και της εστίασης, των αθλητικών σωματείων και του συνόλου των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας που βλέπει την πόλη του να μαραζώνει από της πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΣΤΗ 13:00».