Τη δράση της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» που κατηγορεί διαρκώς την ελληνική Πολιτεία για παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας της Θράκης, στηλίτευσε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης σε συνέντευξη του στο militaire.gr και στον δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο.
«Πρόκειται για Σωματεία που εδρεύουν στη Γερμανία σκοπίμως και αυτό έχει σχέση με το ισχύον δίκαιο, γιατί αν ένα τέτοιο Σωματείο είχε έδρα την Ελλάδα, με τη ρητορική και τη δράση του θα ερχόταν σε ευθεία σύγκρουση με το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους. Αυτό το Σωματείο έχει εμφανίσει κατά καιρούς τη σημαία της ανεξάρτητης ισλαμικής Θράκης και είναι επίσης το Σωματείο που έχει μιλήσει για αυτόνομη ή ημιαυτόνομη Θράκη με μία ρητορική που ξεφεύγει ακόμα και από τα όρια του τουρκικού εθνικισμού.
Έχει αποδειχθεί ότι χρηματοδοτείται από τουρκικά κέντρα και βεβαίως κάνει ένα βήμα πιο μπροστά στην τοποθέτηση του στοχοποιώντας πολλές φορές και κάποιους από εμάς. Προσωπικά έχουν ασχοληθεί μαζί μου αρκετές φορές επειδή έκανα δηλώσεις που είναι σύμφωνες όχι μόνο με τα διεθνώς ισχύοντα αλλά και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικότερα για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων μέσα στη μειονότητα (σ.σ. Πομάκοι κλπ).
Εκτιμώ ότι αυτή η επιλογή να αναπτύσσεται η δραστηριότητα σε τρίτες χώρες, που εν πάση περιπτώσει δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο λόγο για την εφαρμογή του ελληνικού συντάγματος, γίνεται σκόπιμα για να μπορούν να λένε πράγματα που δεν μπορεί να πει ούτε η επίσημη διπλωματία ούτε βεβαίως η φιλήσυχη μουσουλμανική μειονότητα των Ελλήνων πολιτών της Θράκης».
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Βουλευτής Ροδόπης τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης των δύο κρατών, αλλά πάντα «σε ένα περιβάλλον ειλικρίνειας, αλληλοσεβασμού και μια προσέγγιση που θα υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες διεθνούς δικαίου και βεβαίως στην αρχή της καλής γειτονίας, τον σεβασμό στο δίκαιο της θάλασσας και πάντοτε σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης».
«Όταν υπήρξε κάποια άνοδος του δείκτη εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις, την περίοδο 2000-2010, ωφελήθηκαν και οι δύο πλευρές και είδαμε τι θετικό θα μπορούσε να γεννήσει μια ειλικρινής προσέγγιση. Τώρα ζούμε το ακριβώς αντίθετο. Ζούμε μία έντεχνη όξυνση του κλίματος, μία αυθαίρετη και παράλογη διεύρυνση της ατζέντας των διαφορών και ζούμε μία προσπάθεια επίμονη και συστηματική να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα ad hoc διεθνές δίκαιο όπως βολέψει την Τουρκία. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είναι σημάδι σύγχρονης εποχής, αλλά σημάδι αναχρονισμού και αναθεωρητισμού το οποίο παραπέμπει στην παλιά οθωμανική περίοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.