Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και το «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων φορέων είχαν ως αποτέλεσμα να μένουν μέχρι και σήμερα χωρίς ζεστό νερό οικότροφοι φοιτητές στις Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής.
Το πρόβλημα παρουσιάστηκε ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, από τους ίδιους τους φοιτητές οι οποίοι εντόπισαν προβλήματα λόγω παλαιότητας στα μπόιλερ και ζήτησαν από τότε ακόμα και ενόψει του χειμώνα την αντικατάσταση τους.
«Ζω στις φοιτητικές εστίες τρία χρόνια, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά εδώ πέρα. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχω κάνει μπάνιο μόνο μια φορά, δεν έχουμε ζεστό νερό και ακούμε όλο δικαιολογίες. Θέρμανση άλλοι έχουν ενώ άλλοι όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Γυφτάκης, τριτοετής φοιτητής ΤΕΦΑΑ από τη Σύρο.
«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα υπάρχει μόνο στο κτίριο Σ2», σημειώνει ο Ανέστης Χατζηδημητριάδης, φοιτητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.
Video: Γιώργος Δάφνης – Maron News
«Το θέμα το ζεστό νερό έχει πάρει διαχρονικό χαρακτήρα διότι είναι κάτι που το θίξαμε από τα τέλη Αυγούστου και αυτό γιατί ανακαλύψαμε ότι τρία από τα πέντε μπόιλερ ήταν έτοιμα να σκάσουν. Προσπαθήσαμε να μεριμνήσουμε γιατί ξέραμε ότι θα έρθει φθινόπωρο. Σχεδόν κανένα κτίριο δεν είχε ζεστό νερό. Το ίδιο συνέβαινε και με τη θέρμανση. Το ζήτημα ήταν πως θα αντικατασταθούν τα μπόιλερ. Κάναμε συναντήσεις με υπαλλήλους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ οι οποίοι μας παρέπεμπαν σε υπαλλήλους στην Αθήνα. Όλο το ζήτημα ήταν ότι κανένας δεν θα μεριμνούσε για την αλλαγή των μπόιλερ αν οι φοιτητές από μόνοι τους δεν έπαιρναν την κατάσταση στα χέρια τους. Το ζήτημα είναι ότι αυτή η κατάσταση θα επαναληφθεί και το θέμα είναι να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος που μένει εδώ, οι οικότροφοι των εστιών τόσους μήνες. Από τον Αύγουστο υπήρχε ένα μπαλάκι ευθυνών. Παίρναμε εμείς τηλέφωνο για να βρεθεί λύση», προσθέτει.
«Ζητήματα θέρμανσης και ζεστού νερού μας απασχολούν όσα χρόνια βρίσκομαι εδώ. Είναι ένα μόνιμο θέμα και περιέργως είναι ένα θέμα το οποίο εμφανίζεται μέρες όπου υπάρχει κρύο», σημειώνει με τη σειρά του ο Παναγιώτης Ντέκας, φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών.
«Υφίσταται ένα μυστήριο καθεστώς διαχείρισης των εστιών. Έχουμε στην ουσία τρεις φορείς, την Πρυτανεία, το ΙΔΕΝΙΒΙΜ και τους κυρίους που διαχειρίζονται εδώ εκ μέρους ή της Πρυτανείας ή του ΙΔΕΝΙΒΙΜ τα προβλήματα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι επικρατεί μια χαώδης κατάσταση μεταξύ πολλαπλών συμφερόντων, τα οποία βρίσκονται σε σύγκρουση.
Φέτος βρεθήκαμε ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών δεδομένου ότι τα μπόιλερ δεν συντηρήθηκαν και έπειτα χάλασαν. Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση όλων των μπόιλερ και ο λόγος είναι αφενός, ότι το ΙΔΕΝΙΒΙΜ δεν ήθελε να τα αντικαταστήσει προτάσσοντας δικαιολογίες περί οικονομικών ζητημάτων και αφετέρου, το γραφειοκρατικό πρόβλημα που υπάρχει λόγω διαχείρισης», θα μας πει.