Την αντίθεση του στην κατάργηση της 4ης κάλπης, δηλαδή της ανεξάρτητης εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων Κοινοτήτων και της ένταξης της υποψηφιότητας τους στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων, εκφράζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Ιάσμου.
Ανάλογη θέση, θυμίζουμε, πήρε χθες και το Συμβούλιο Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων το οποίο μέσω ψηφίσματος του ζητά τη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού των Κοινοτήτων.
Όπως σημειώνει ο Ηλίας Μπούκας, με το υπό κατάρτιση νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, στην περίπτωση του Δήμου Ιάσμου «καταργούνται εντελώς τα Συμβούλια Κοινότητας στις έδρες των Δήμων, στη δική μας περίπτωση το Συμβούλιο της Κοινότητας Ιάσμου».
Επιπλέον, «καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων, στην δική μας περίπτωση σε όλες εκτός του Ληνού και της Κερασιάς (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και οι υποψηφιότητες ενσωματώνονται στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων, που σημαίνει ότι η παράταξη του Δημάρχου που κερδίζει τις εκλογές αυτομάτως εκλέγει και τα 3/5 του συμβουλίου της Κοινότητας, ασχέτως εάν σε κάποιο άλλο ψηφοδέλτιο κοινοτικοί σύμβουλοι έχουν λάβει περισσότερους ψήφους».
Η θέση του Προέδρου του συμβουλίου της Κοινότητας Ιάσμου:
«H ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων ενεργοποίησε μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών, πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά που μόνο στόχο είχαν την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους, πέρα από κομματικές, παραταξιακές ή δημαρχοκεντρικές εξαρτήσεις.
Δυστυχώς η αφαίρεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τους Προέδρους και τα Συμβούλια των Κοινοτήτων την τελευταία στιγμή, κατέστησε τα Συμβούλια απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ψήφο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς προϋπολογισμό, ενώ οι αποφάσεις τους, ακόμα και οι προτάσεις τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα όργανα των περισσοτέρων Δήμων της χώρας.
Δεδομένου ότι οι Πρόεδροι και οι Κοινοτικοί σύμβουλοι είναι ενεργά κύτταρα των τοπικών κοινωνιών και οι άνθρωποι της γειτονιάς, θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνουν τα συμβούλια των Κοινοτήτων στις έδρες των Δήμων, να αναβαθμιστούν και να χαρακτηριστούν αποφασιστικές οι αρμοδιότητες όλων των συμβουλίων και των Προέδρων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν δικό τους προϋπολογισμό και να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις για την εκτέλεση έργων στις Κοινότητές τους.
Η ανεξάρτητη εκλογή είναι επιτακτική καθώς οι σύμβουλοι Κοινότητας πρέπει να είναι οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας στο Δήμο και όχι οι εκπρόσωποι του Δήμου στην τοπική κοινωνία.
Είτε με ξεχωριστή κάλπη, είτε με ενιαία λίστα υποψηφίων Κοινοτικών συμβούλων σε όλα τα ψηφοδέλτια.
Οι Πρόεδροι και τα συμβούλια των Κοινοτήτων χρειάζονται αναβάθμιση του ρόλου τους και όχι απαξίωση».
Τέλος, ο κ. Μπούκας σημειώνει ότι «το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση ενώ γίνεται αγώνας δρόμου από Προέδρους Κοινοτήτων που μετέχουν στο συντονιστικό όργανο του δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος ώστε να προωθηθούν οι θέσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών. Για τον λόγο αυτό έχει εκδοθεί κοινό ψήφισμα το οποίο έχει εγκριθεί ήδη εκτός από Κοινότητες και από πολλά Δημοτικά συμβούλια Δήμων».