Ολοκληρώθηκε περίπου στις 15.30 το μεσημέρι της Τετάρτης 10/2 το μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν μπροστά στην Βουλή – όπου διεξάγεται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η δεύτερη συνεδρίαση για το αντιδραστικό νομοσχέδιο Κεραμέως – με την αστυνομία να επιτίθεται στους φοιτητές μπροστά στον «Άγνωστο Στρατιώτη» με γκλομπ και χημικά.
Ωστόσο, μετά τη λήξη του επεισοδίου, η πορεία παρέμεινε μπροστά από το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν προς την Πανεπιστημίου, με την ομάδα ΔΕΛΤΑ να πραγματοποιεί προσαγωγές στους πλαϊνούς δρόμους των Προπυλαίων του ΕΚΠΑ.
Πρωτοφανείς εικόνες βαθύτατα προσβλητικές για την Ελληνική κοινωνία. Θλίψη. pic.twitter.com/SjzB0P73bq
— TM (@TassosMorfis) February 10, 2021
Ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Λιάκος χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ σύμφωνα με την καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης είχε επιβεβαιώσει πως είδε με τα μάτια του ξυλοδραμό φωτορεπόρτερ. «Οι σημερινές βιαιοπραγίες των ΜΑΤ δείχνουν τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης» τονίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Φίλης.
Η στιγμή που αστυνομικοί χτυπούν και ρίχνουν κάτω φωτορεπόρτερ.
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) February 10, 2021
(Βίντεο από κινητό) pic.twitter.com/81oQAehkHy
Θεσσαλονίκη: Εκτεταμένη ρίψη χημικών κατά του συλλαλητηρίου
Με εκτεταμένη χρήση χημικών απάντησε η αστυνομία και στην Θεσσαλονίκη απέναντι στους φοιτητές έξω από το Υπ. Μακεδονίας – Θράκης. Τα ΜΑΤ αφού περικύκλωσαν τους φοιτητές προέβησαν σε χρήση δακρυγόνων και ρίψη κρότου λάμψης προς το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.
Μαζική διαδήλωση στη #Θεσσαλονίκη. Είμαστε χιλιάδες, γινόμαστε περισσότεροι. Κάτω το ν/σ #Κεραμέως και η κυβερνητική πολιτική. Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία! #Χρυσοχοΐδης #Πανεπιστήμια #Αστυνομία #Πορεια #Διαδηλωσεις #ΜενουμεΕνεργοι #κυβερνηση_τσιρκο #antireport @PRINgr pic.twitter.com/RRyxj1CcQW
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@Covid19energoi) February 10, 2021
Αιτήματα των φοιτητών είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την απόσυρση του Ν. 4692/2020 και της Υπουργικής Απόφασης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση. Ζητούν δε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με υγιεινή και ασφάλεια.
Το συλλαλητήριο στήριξε και η ΟΛΜΕ με τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 μέχρι τις 14.00. «Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και παρά τη γενικευμένη απόρριψη των μέτρων από το εκπαιδευτικό κίνημα, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα» τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.
Και η ΔΟΕ απευθύνει κάλεσμα για στήριξη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. «Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την απόσυρση του Ν.4692/2020 και της Υπουργικής Απόφασης για την επιχειρούμενη αξιολόγηση Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα σχολεία να λειτουργούν με υγιεινή και ασφάλεια», επισημαίνει η ΔΟΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Χημικά, κρότου-λάμψης και τώρα προσαγωγές pic.twitter.com/FOVZ5HXJ9h
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) February 10, 2021
Κι άλλες προσαγωγές στη Ρήγα Φερραίου στο Πανεπιστήμιο pic.twitter.com/ocJ4jGHm54
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) February 10, 2021
Η σημερινή ήταν η πέμπτη συνεχόμενη κινητοποίηση των φοιτητών και ευρύτερα της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στο αντιδραστικό νομοσχέδιο, που φέρνει μείωση εισακτέων, αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά και …παρακολούθηση παντού, με κάμερες και μέσα στα αμφιθέατρα (!).
Οι προηγούμενες τους «απαντήσεις» στο δρόμο, δόθηκαν με τα συλλαλητήρια της 14ης Ιανουαρίου (ημέρα ανακοίνωσης του νομοσχεδίου, με την αστυνομία να χτυπά τους φοιτητές στην Κοραή), της 21ης και της 28ης Ιανουαρίου, καθώς και στις 4 Φεβρουαρίου, παρά τις απαγορεύσεις και την αστυνομοκρατία που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα την πανδημία.
Να παγώσει η διαδικασία ψήφισης του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η ΝΔ ψηφίζει νομοσχέδιο με το οποίο περικόπτει τουλάχιστον 1 στους 4 εισακτέους στα ΑΕΙ (-14.000), σε σχέση με πέρσι», τόνισε ο εισηγητής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Ν. Φίλης επισήμανε πως το νομοσχέδιο αυτό συνοψίζει το όραμα της ΝΔ για την παιδεία, το οποίο περιλαμβάνει, όπως ανέλυσε περικοπές εισακτέων κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, αστυνομία στα ΑΕΙ και παρακολούθηση όλων των φοιτητικών διαδικασιών.
Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρουσίασε την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΚΟ του κόμματος, η οποία αφορά τα άρθρα του νομοσχεδίου που σχετίζονται με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, τη θέσπιση μηχανισμών επιτήρησης και τη θέσπιση πειθαρχικού μηχανισμού για τα ΑΕΙ.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, ζήτησε το πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του αντίεκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Ο Π. Σκουρλέτης τόνισε πως ενόψει του καθολικού του λοκντάουν που συζητείται ως ενδεχόμενο από την κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.
Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, η οποία απορρίφθηκε από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και από τον κοινοβουλευτικό επρόσωπο της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, συντάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί. Με το πάγωμα της συζήτησης διαφώνησε και η Ελληνική Λύση.
Πληροφορίες: left.gr