Θητεία 12 μηνών και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού.
Ήταν εισήγηση των Γενικών Επιτελείων που έγινε δεκτή για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Να σημειωθεί ότι εισήγηση για αύξηση της θητείας υπήρχε εδώ και χρόνια από τα Γενικά Επιτελεία, αλλά τώρα έγινε αποδεκτή.
Με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία (12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητείας αντί για 9 που ισχύει σήμερα). Η αυξημένη θητεία θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης (ΕΣΣΟ).
Παράλληλα, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και μείωση κατά ένα μήνα της θητείας, στους στρατευμένους ειδικών κατηγοριών, δηλαδή αυτών που είναι υπόχρεοι για μειωμένη θητεία. Έτσι για τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα.
Την ίδια ώρα, τα Γενικά Επιτελεία επεξεργάζονται σχέδια για την ποιοτική αναβάθμιση της θητείας με κίνητρα που θα δοθούν στους στρατευμένους, ώστε να σταματήσει η στρατιωτική θητεία να αποτελεί νεκρό χρόνο. Όπως ανάφεραν στρατιωτικές πηγές δεν έχει ακόμα εγκαταλειφθεί και η πρόταση (εάν απαιτηθεί) για υποχρεωτική στράτευση στα 18. Αυτή την στιγμή εξετάζονται όλες οι παράμετροι για αυτήν την απόφαση, όπως κοινωνικές, οικογενειακές, ειδικοτήτων στις Ένοπλες Δυνάμεις κτλ.
Ακόμα σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει πρόταση για αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων ίσως και από το νέο ακαδημαϊκό έτος, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αποφοίτων Ικάρων, Ευέλπιδων και Ναυτικών Δοκίμων σε νέα οπλικά συστήματα.
Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα).
Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.