Να αναλάβουν τις ευθύνες τους στα εθνικά ζητήματα κάλεσε την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε τη «γαλάζια» στροφή 180 μοιρών τόσο στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, όσο και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατήγγειλε τις διαρκείς κυβερνητικές αντιφάσεις της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, ενώ ζήτησε η Ελλάδα να είναι κάθετη στις διερευνητικές με την Τουρκία για δήθεν «γκρίζες ζώνες» και αποστρατικοποίηση των νησιών.
«Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο. Και βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς κύριε Μητσοτάκη σε μια ακόμα στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας πως όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε τη θέση αυτή τον Οκτώβριο του 2018 η ΝΔ και ο σημερινός πρωθυπουργός προσωπικά, ως αντιπολίτευση, τότε τη λοιδόρησε και την υπονόμευσε δημόσια.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται «α λα καρτ» τα εθνικά ζητήματα και με το βλέμμα σε εσωτερικές και μικροπολιτικές επιδιώξεις. «Άλλα λέγατε ως αντιπολίτευση και άλλα πράττετε τώρα που είστε στα κυβερνητικά έδρανα», σχολίασε. Ξεκαθάρισε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος, όπου χρειαστεί, να στηρίξει την κυβέρνηση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής υπό την προϋπόθεση να επιδείξει εθνική σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι «μικροκομματική, κομματική, επικοινωνιακή, όπως έγινε πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίζεται την κατάσταση στο Αιγαίο και για τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει ακόμη και σήμερα. Υπενθύμισε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλούσε για «εύκολους λεονταρισμούς», ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση και στην Κρήτη χωρίς να διευκρινίζει πότε. «Ποια είναι η εθνική γραμμή; Η γραμμή Δένδια ή η γραμμή Γεραπετρίτη;» ζήτησε να μάθει.
Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Στηρίζουμε τις διερευνητικές για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ – αν και επανεκκινούν σε αρνητικές για τη χώρα συνθήκες – με την ελπίδα να υπάρξει έντιμη συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου είτε διμερώς είτε με προσφυγή στη Χάγη». Ζήτησε ωστόσο να γίνουν διακριτές οι κόκκινες γραμμές, να καταστούν σαφείς οι στόχοι και η τακτική της διαπραγμάτευσης, αλλά και η Ελλάδα να είναι κάθετη απέναντι σε συζήτηση για γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποίηση νησιών καθώς και σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Για τη δε Συμφωνία των Πρεσπών που σήμερα «και τηρείτε και τιμάτε», όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πως «εν γνώσει σας συμπλεύσατε με ακραίους και θολώσατε την εθνική αλήθεια εν ονόματι του κομματικού οφέλους», ενώ πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν δίστασε «να υιοθετήσει αν όχι και να προκαλέσει, κλίμα εμφυλίου».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα κυρώνεται στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και με ευρεία κομματική συναίνεση η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ – που δηλώνει «παρών» – αναμένεται να την υπερψηφίσουν.
Θριαμβολογίες Μητσοτάκη
Ως προσωπική και κυβερνητική νίκη επιχείρησε να πλασάρει την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μη λέγοντας κουβέντα για το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα υλοποιεί.
Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός θριαμβολόγησε κάνοντας λόγο για ενίσχυση της εθνικής υπόστασης, αναφέροντας πως «η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά μετά το 1947 κατά 10%». Χαρακτήρισε «απόλυτα συμβατή με τη διεθνή νομιμότητα» την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα αυτό «προφανώς και στην Κρήτη αλλά και αλλού, αλλά σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».
Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα προσέρχεται με ελπίδες και αυτοπεποίθηση, αλλά και με «μηδενική αφέλεια», σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για άτυπες, μη δεσμευτικές συζητήσεις. Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με την απουσία κυρώσεων, λέγοντας πως αυτές είναι μέσο κι όχι αυτοσκοπός και πως «θα βλάψουν πρωτίστως τον τουρκικό λαό εάν εφαρμοστούν».