«Τεράστιες» και «εγκληματικές» ευθύνες σε κυβέρνηση και Περιφέρεια, επιρρίπτει η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά για τις χθεσινές πλημμύρες στον Έβρο.
Η Βουλευτής Έβρου καλεί την κυβέρνηση «να λάβει άμεσα γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης, επούλωσης και αποζημίωσης των κατοίκων και των επιχειρήσεων για τις καταστροφές».
Αναλυτικά, δηλώνει:
«Ο Έβρος επλήγη βαρύτατα, για άλλη μία φορά, από τις έντονες βροχοπτώσεις και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να μετρά τις πληγές του. Σπίτια πλημμύρισαν, επιχειρήσεις, γέφυρες, δρόμοι και άλλες βασικές υποδομές καταστράφηκαν, οικισμοί εκκενώθηκαν. Παράλληλα, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν κυριολεκτικά χαθεί από τον χάρτη, ενώ ο Νομός κόπηκε στα δύο.
Για ακόμη μία φορά το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» της ΝΔ απουσίασε δραματικά από την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάστασης, αφήνοντας τον Έβρο και τους ανθρώπους του στο έλεος της κακοκαιρίας. Οι ευθύνες κυβέρνησης και περιφέρειας είναι τεράστιες και εγκληματικές. Δεν έκαναν το παραμικρό, δεν έλαβαν ούτε ένα μέτρο πρόληψης, τη στιγμή που οι άσχημες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν είχαν προβλεφθεί και επισημανθεί εδώ και μέρες.
Δυστυχώς, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά πως οι σημερινοί κυβερνώντες θυμούνται τον Έβρο μόνο σαν φόντο σε επικοινωνιακά σόου, ενώ απαξιούν να προστατεύουν και να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του ακριτικού μας Νομού. Χάρη στην άμεση επέμβαση των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και όσων ενεπλάκησαν χθες, αποφύγαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμη πιο δυσάρεστες εξελίξεις.
Πριν λίγους μήνες (22/09/2020), σε συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, παρουσία του κ. Μέτιου, ζήτησα τους λόγους που δεν υλοποιείται το Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης για τον Έβρο, ύψους 26,3 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδότησε το 2017 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται 36 κρίσιμα έργα υποδομών εκ των οποίων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΑΜΘ) να φέρει την ευθύνη για την υλοποίηση των έργων αυτών. Ζήτησα, επίσης, να κατατεθεί το σχέδιο υλοποίησης βασικών έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Ερωτηματικά, επιπλέον, προκαλεί και ο βαθμός εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών (ΣΔΚΠ) για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2018.
Καλούμε την κυβέρνηση να σκύψει άμεσα στα πραγματικά προβλήματα του Έβρου. Να λάβει άμεσα γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης, επούλωσης και αποζημίωσης των κατοίκων και των επιχειρήσεων για τις καταστροφές, αλλά και αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί σε βασικές υποδομές σχεδόν στο σύνολο του Νομού. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ούτε για κυβερνητική αδιαφορία».