Έχουν λόγο πολιτικοί και δημοσιολογούντες του ακραίου Κέντρου και των συστημικών μέσων ενημέρωσης να ξεχνούν ότι η ελληνική Βουλή απειλήθηκε με εισβολή το 2018 και το 2019 από οργανωμένες επιθέσεις; Κατασκευάζουν μια βολική γι’ αυτούς ιστορία των νεότερων χρόνων αποσιωπώντας όσα διέπραξαν λαϊκιστές, εθνικιστές και ακροδεξιοί την περίοδο των συλλαλητηρίων του «Μακεδονικού».
Ήταν η περίοδος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε μέσα στη Βουλή την κυβέρνηση Τσίπρα ότι «ανταλλάξατε το ‘Σκοπιανό’ με τη μείωση των συντάξεων» (18 Δεκεμβρίου 2018). Τότε που με τον εμπρηστικό και λαϊκιστικό του λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. υιοθέτησε τον ακροδεξιό λόγο του Δημήτρη Καμμένου, που από τις 18 Ιουνίου 2018 δήλωνε (στον ΣΚΑΪ): «επιμένω ότι έχει γίνει ανταλλαγή ονόματος και χρέους».
Σ’ αυτό το κλίμα, που διαμόρφωνε η Ν.Δ. (συνεπικουρούμενη από κόμματα της τότε αντιπολίτευσης που, όσα δεν στήριζαν, σιωπούσαν ή έκαναν τα στραβά μάτια) και τα συστημικά μίντια, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2019 απόπειρα εισβολής και κατάληψης της Βουλής. Για τουλάχιστον τρεις ώρες ομάδες τραμπούκων που συμμετείχαν στο ειρηνικό συλλαλητήριο για τη Συμφωνία των Πρεσπών επιτίθονταν στη Βουλή.
Το 2019 πολιορκούσαν τη Βουλή επί τρεις ώρες
Δύο φορές προσπάθησαν εθνικιστές και ακροδεξιοί λαϊκιστές να «καταλάβουν» το Κοινοβούλιο εκμεταλλευόμενοι το τοξικό πολιτικό κλίμα που δημιουργούσε η Ν.Δ. και με πρόσχημα το “Μακεδονικό”: τον Ιούνιο του 2018 και κυρίως τον Ιανουάριο του 2019. Δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα για να προστατευθούν τα σύμβολα της δημοκρατίας.
Φωτοβολίδες ευθείας βολής, μολότοφ με φελιζόλ, κροτίδες, μπουλόνια, καδρόνια, ψαλίδες, καρφιά, πέτρες, μάρμαρα, σφεντόνες. Περίπου 130 σακούλες μ’ αυτά τα υλικά μάζεψαν οι υπηρεσίες της Βουλής από τους προαύλειους χώρους μετά τα οργανωμένα επεισόδια της 20ής Ιανουαρίου 2019. Όλα αυτά είχαν ριχθεί κατά των αστυνομικών που υπερασπίζονταν το Κοινοβούλιο! Τότε η Ν.Δ. έκανε λόγο για αναιτιολόγητη και απαράδεκτη «χημική επίθεση της αστυνομίας» και ζητούσε να μάθει ποιος έδωσε την εντολή να γίνει χρήση χημικών.
Η επίθεση κράτησε περίπου τρεις ώρες, ήταν οργανωμένη, γινόταν κατά κύματα και από διαφορετικά σημεία. Ελάχιστοι από τους συγκεντρωμένους μπήκαν στο προαύλιο της Βουλής, έσπασαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς σε ορισμένα σημεία τα κιγκλιδώματα, έσπασαν τους φωτεινούς σηματοδότες στο πάρκινγκ και την μπάρα εισόδου, αφαίρεσαν μάρμαρα και έγραψαν συνθήματα όπως «Ελλάς ή τέφρα» και «Η Μακεδονία είναι ελληνική».
Φρούραρχος: «Είχαν σκοπό και μέσα»
«Ήταν δεδομένο ότι θα έμπαιναν στη Βουλή αν δεν είχαμε σφραγίσει το κτήριο ή αν έσπαγαν οι γραμμές μας και δεν υλοποιούσαμε τα εναλλακτικά σχέδια που είχαμε καταρτίσει. Δεχόμαστε επιθέσεις, συνεχείς και επαναλαμβανόμενες, επί ώρες από πέντε σημεία γύρω από τη Βουλή. Από τις δύο κλίμακες στον Άγνωστο Στρατιώτη, από τις σκάλες στα λουλουδάδικα που είναι στη Βασιλίσσης Σοφίας και από τα δύο στόμια που είναι απέναντι από τη Μεγάλη Βρετανία και απέναντι από τον σταθμό του τραμ στην Όθωνος. Αυτό που έγινε τότε δεν ήταν αυθόρμητο και ήταν πασιφανές ότι δεν ήταν αυθόρμητο. Είχαν σκοπό και μέσα» λέει στην ΑΥΓΗ ο φρούραρχος της Βουλής, αντιστράτηγος ε.α. Κώστας Κυριαζόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολυσέλιδη έκθεση που συνέταξε υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις ήταν «σφοδρές, συνεχείς, επαναλαμβανόμενες».
Από τις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων τραυματίστηκαν και νοσηλεύτηκαν 28 αστυνομικοί, ενώ η καταμέτρηση έδειξε τις σημαντικές φθορές που υπέστησαν ο ατομικός εξοπλισμός τους (στολές, 29 κράνη, 42 ασπίδες, 25 περικνημίδες, 24 προσωπίδες κ.ά.).
Υπενθυμίζεται ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε εισβολή στη Βουλή. Στις 17 Ιουνίου 2018 η Χρυσή Αυγή μάζεψε μερικούς εκατοντάδες οπαδούς της στο Σύνταγμα και προσπάθησε να μπει στον χώρο. Εκείνες τις ημέρες η Ν.Δ. είχε καταθέσει πρόταση μομφής για τη Συμφωνία των Πρεσπών και διεξαγόταν έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ ο χρυσαυγίτης βουλευτής Κώστας Μπαρμπαρούσης καλούσε τον στρατό σε πραξικόπημα…
Πηγή: avgi.gr