Τη στάση ορισμένων κρατών – μελών της Ε.Ε. που βάζουν το εθνικό τους συμφέρον πάνω από το κοινό ευρωπαϊκό, στηλίτευσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra για τη Σύνοδο Κορυφής και τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
«Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι στις διεθνείς σχέσεις και στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν συναισθήματα αλλά συμφέροντα. Υπάρχει μία μάχη δύσκολη στην οποία προσπαθούμε να επιδιώξουμε το αυτονόητο, ότι η ΕΕ έχει διεθνή οντότητα, ότι έχει άποψη για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και ότι μπορεί να επιβάλλει τους κανόνες διεθνούς δικαίου.
Η Τουρκία έχει βγάλει ένα πρόσωπο αλαζονικό και περιφρόνησης προς την Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν επιδείξει ένα πρόσωπο αποφασιστικότητας και δεν επιβάλλει κανόνες, νομίζω θα χάσει το παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή. Όπως βλέπουμε αποφασιστικότητα από τις ΗΠΑ με συγκεκριμένες κυρώσεις, το ίδιο θα θέλαμε να δούμε και από την Ευρώπη που υπηρετούμε από μικρά παιδιά», δήλωσε.
Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν κράτη – μέλη τα οποία υπολογίζουν τις διμερείς σχέσεις τους με την τουρκική αγορά. Αν η Γερμανία ιεραρχήσει το εθνικό της συμφέρον πάνω από το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον τότε φοβάμαι ότι δυναμιτίζεται η Ευρώπη στο θεμέλιο της», επεσήμανε για να προσθέσει ότι «θα πρέπει τα κράτη να βάζουν το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από το εθνικό».
Ο Βουλευτής Ροδόπης έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη στάση της Ελλάδας όταν παλαιότερα είχε τεθεί το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. «Τους έθεσα τότε το ζήτημα των ελληνικών εμπορικών συναλλαγών καθώς και της μεγάλης τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία στην Ελλάδα και πόσο μεγάλο μέρος του ΑΕΠ μας προέρχονταν από τη συγκεκριμένη αγορά. Μου είπε εύλογα ο Βρετανός ΥΠΕΞ ότι αυτό που προέχει είναι να υπερασπίσουμε πρώτα τις αξίες και την ασφάλεια της συμμαχίας και μετά όλα τα άλλα. Αναρωτιέμαι, αυτό δεν ισχύει τώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση;».
«Αυτή τη στιγμή προσβάλλεται ευθέως το διεθνές δίκαιο, θίγονται δύο κράτη – μέλη, η Ελλάδα και η Κύπρος, η Τουρκία αυθαιρετεί και συνεχώς προκαλεί, οι κεντρικοί μας σύμμαχοι οι ΗΠΑ αποφασίζουν να επιβάλλουν κυρώσεις λόγω των S-400 και η Ευρώπη που υποτίθεται ότι είναι ο φυσικός μας σύμμαχος δεν ομονοεί για να λειτουργήσει με αποφασιστικότητα.
Αυτό ο φίλος μας ο Ερντογάν το εκλαμβάνει ως δείγμα αδυναμίας και όχι σεβασμού και όσο βλέπει την Ευρώπη να υποχωρεί τόσο αυτός αυθαιρετεί και επανέρχεται.
Αυτό το οποίο θα ήταν ιδανικό για την Ελλάδα είναι να καταγραφεί ένας κατάλογος κυρώσεων και να οριστεί ένας μηχανισμός ενεργοποίησης των κυρώσεων ανάλογα με τις δράσεις, τις συμπεριφορές ή την αδιαφορία της άλλης πλευράς. Σε πρώτη φάση αυτό που πετύχαμε είναι να διαμορφωθεί ένα δίκτυο κρατών που υποστηρίζουν τις δικές μας θέσεις. Υπάρχει και το αντίθετο μέτωπο που σκέφτεται διαφορετικά. Θα δούμε τι θα βγει από αυτό», επεσήμανε.
Τέλος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. «Εγώ πάντα λέω ότι το μάτι μας θα πρέπει να γυαλίζει. Στην αρχή αυτής της κρίσης είχα πει ότι θα πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι δεν θα διστάσουμε να επεκτείνουμε στα 12 μίλια αν προκληθούμε από την τουρκική πλευρά. Θα πρέπει ο συνομιλητής σου και ο ανταγωνιστής σου να ξέρει ότι είσαι αποφασισμένος να φτάσεις ως εκεί που δεν φαντάζεται όταν προασπίζεσαι τα δίκαια και τα συμφέροντα σου», τόνισε χαρακτηριστικά.