Αμέσως μετά από το διαζύγιο ενός ζεύγους έρχεται στο επίκεντρο το κρίσιμο ζήτημα της διατροφής του ανηλίκου τέκνου. Ο νόμος κάνει ιδιαίτερη πρόβλεψη για το δικαίωμα της διατροφής των ανηλίκων τέκνων καθώς το οικογενειακό δίκαιο είναι παιδοκεντρικό.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1486 παρ. 2 ΑΚ προβλέπεται πως το ανήλικο τέκνο δύναται να ζητήσει διατροφή από τους γονείς του ακόμα και αν έχει περιουσία, της οποίας το κεφάλαιο δεν υποχρεούται να αναλώσει, εφόσον τα εισοδήματα του δεν επαρκούν για τη διατροφή του.
Ο τρόπος με τον οποίον προσδιορίζεται το μέτρο της διατροφής του ανηλίκου προσδιορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες διαβίωσης του καθώς και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς του.
Σύμφωνα άλλωστε με το άρθρο 1489 εδ.2 ΑΚ, η υποχρέωση των γονέων για τη διατροφή των τέκνων τους βαρύνει αυτούς σύμφωνα με τις οικονομικές δυνάμεις τους. Τα έξοδα που περιλαμβάνονται στη διατροφή του ανηλίκου τέκνου πέρα από τη τροφή και τη στέγαση είναι τα έξοδα για την εκπαίδευση του, τα έξοδα του για τη μετάβαση σε πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους, τα έξοδα για τις σχολικές εκδρομές και τις διακοπές του, τα έξοδα για ξένες γλώσσες κ.α.
Σε περίπτωση που η διατροφή στο ανήλικο δε καταβάλλεται το τέκνο έχει τη δυνατότητα να εγείρει αγωγή σε καθέναν από τους γονείς του. Η αγωγή φυσικά ασκείται από τους νομίμους αντιπροσώπους του, δηλαδή τους γονείς του.
Σε περίπτωση που η αγωγή υπόκειται σε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τέκνου και γονιών κάτι που στη πράξη συμβαίνει όταν το διαζύγιο είναι προ των πυλών, η έγερση της πραγματοποιείται από τον ειδικό επίτροπο που διορίζεται από το δικαστήριο.
Το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για τα ζητήματα που αφορούν εκδίκαση διαφορών διατροφής είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 2 ΚΠολΔ. Τοπικά αρμόδιο είναι το δικαστήριο του τόπου της κατοικίας του εναγομένου σύμφωνα με τη γενική διάταξη του άρθρου 22 ΚΠολΔ.
Η συγκεκριμένη αγωγή είναι καταψηφιστική και μπορεί να ικανοποιηθεί με αναγκαστική εκτέλεση. Υπάρχει βεβαίως και η δυνατότητα για άσκηση αρνητικής αναγνωριστικής αγωγής αν υπάρχει έννομο συμφέρον.
Πλέον οι αγωγές άνω των 44,02 ευρώ υπόκεινται σε τέλος δικαστικού ενσήμου, του οποίου η καταβολή είναι υποχρεωτική πριν από την έναρξη της συζήτησης σύμφωνα με το άρθρο 173 ΚΠολΔ. Τονίζεται πως η μη καταβολή του δικαστικού ενσήμου οδηγεί σε ερημοδικία του ενάγοντος και απόρριψη της αγωγής ως κατ’ ουσία αβάσιμης. Είναι σημαντικό λοιπόν η αγωγή διατροφής να ασκείται με τυπικότητα για να μην χαθεί η ουσία της.
Συνοψίζοντας, η διατροφή του ανηλίκου διαμορφώνεται σύμφωνα με το περιβάλλον διαβίωσης του ανηλίκου καθώς και ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες. Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί η ιδιαίτερη τυπικότητα που διέπει τη συγκεκριμένη αγωγή.
Το δικηγορικό γραφείο του δικηγόρου Κωνσταντίνου Καμουζή ασχολείται εις βάθος με τα ζητήματα διατροφής που ακολουθούν τη λύση του γάμου.