Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι κατά των ελληνοποιήσεων σε αγροτικά προϊόντα που είναι σε έξαρση εν μέσω της πανδημίας, ενώ ζητά άμεσες απαντήσεις για τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των αλιέων από Πρόγραμμα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, με ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή και συνυπογράφει μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με την έξαρση των ελληνοποιήσεων σε αγροτικά προϊόντα ο βουλευτής επισημαίνει ότι σε όλη την Ελλάδα, οι παραγωγοί γίνονται καθημερινά μάρτυρες σε «βαφτίσεις» ως ελληνικών αγροτικών προϊόντων τρίτων χωρών που κατακλύζουν την ελληνική αγορά, είτε στα αρχικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαχαναγορές, είτε στα τελικά σημεία πώλησης.
Την ώρα που οι αγρότες πλήττονται από την πανδημία, οι αθρόες εισαγωγές συμπιέζουν ακόμη παρακάτω τις τιμές στον παραγωγό για τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, με αποτέλεσμα να εκτοπίζονται από τις αγορές. Γι’ αυτό ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων και την προστασία των αγροτών.
Αναφορικά με τον αποκλεισμό της πλειονότητας των αλιέων από το πρόσφατο Πρόγραμμα Ενίσχυσης λόγω των περιοριστικών μέτρων του πρώτου κύματος πανδημίας, ο βουλευτής σημειώνει ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό τα περισσότερα σκάφη της παράκτιας αλιείας δεν υποχρεούται να φέρουν δορυφορικό σύστημα.
Όμως η κυβέρνηση θέτοντας την ύπαρξη του δορυφορικού συστήματος ως κριτήριο για την ένταξη των αλιέων στο πρόγραμμα ενίσχυσης λόγω covid αποκλείει την συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή τα 13.213 από τα 14.018 σκάφη της παράκτιας αλιείας. Γι’ αυτό ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αποκατασταθεί αυτή η αδικία σε βάρος των παράκτιων αλιέων.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης:
«Έλεγχοι ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων»
«Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών ότι εισάγονται στην ελληνική αγορά, και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μας από τα Τελωνεία, μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών και ιδίως ντομάτας και πιπεριάς από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία. Τα εισαγόμενα αυτά κηπευτικά, έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τους όρους που θέτει η Ε.Ε. και πιθανώς με χρήση φυτοφαρμάκων, τα οποία ενδέχεται να μην ελέγχονται και να μην αδειοδοτούνται από την Ε.Ε. Χωρίς σημάνσεις και τυποποίηση, ντομάτες και πιπεριές «βαπτίζονται» στην ελληνική αγορά ως «ελληνικές» και καταλήγουν να πωλούνται στα τελικά σημεία πώλησης ως ελληνικής προέλευσης.
Παρατηρείται λοιπόν, οι πάγκοι των λαϊκών αγορών, ιδίως της Δυτικής Μακεδονίας, να κατακλύζονται με ντομάτες και πιπεριές ξένης προέλευσης, που πωλούνται στους καταναλωτές ως “ελληνική ντομάτα” και “ελληνική πιπεριά”.
Όπως καταγγέλλεται, η «ελληνοποίηση» των προϊόντων γίνεται, είτε στα αρχικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαχαναγορές, είτε στα τελικά σημεία πώλησης, π.χ. στις λαϊκές αγορές από τους πωλητές λαϊκών αγορών.
Το γεγονός αυτό είναι εις βάρος των αγροτών παραγωγών που παράγουν στην Ελλάδα ποιοτική, ασφαλή και πιστοποιημένη, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εντός της Ε.Ε, ντομάτα και πιπεριά (μια καλλιέργεια με μεγάλο κόστος) και εις όφελος αυτών που αισχροκερδούν, είτε είναι μεγαλέμποροι των κεντρικών λαχαναγορών της χώρας, είτε έμποροι οπωροκηπευτικών των τοπικών λαϊκών αγορών. Μεγαλέμποροι και έμποροι, εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή τιμή αγοράς των εισαγόμενων προϊόντων και πολλές φορές λανθάνοντας των απαραίτητων ελέγχων, πωλούν στην εγχώρια αγορά τα προϊόντα αυτά ως ελληνικής προέλευσης, με υψηλή τιμή, η οποία μάλιστα είναι αναντίστοιχη της ποιότητάς τους και της προέλευσής τους.
Δυσμενής συνέπεια δε του παραπάνω φαινομένου, είναι η εισαγωγή οπωροκηπευτικών με πιθανές υψηλές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων μη εγκεκριμένων από την Ε.Ε δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων, η κατανάλωση των οποίων θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την υγεία του καταναλωτή, που αγοράζει και καταναλώνει εντέλει, αυτά τα προϊόντα τρίτων χωρών, πολλές φορές παραπλανημένος λόγω των «ελληνοποιήσεων».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και με πρόσφατες καταγγελίες της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ., την περίοδο αυτή παρατηρείται μια ιδιαίτερα έντονη στοχοποίηση των ελεγκτών που επιτελούν το έργο τους σε πολλές περιοχές της χώρας.
Επειδή το θέμα των ανεξέλεγκτων εισαγωγών ντομάτας και πιπεριάς και γενικότερα νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ιδίως στη Δυτική Μακεδονία, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Επειδή την ώρα που οι αγρότες πλήττονται από την πανδημία, οι αθρόες εισαγωγές συμπιέζουν ακόμη παρακάτω τις τιμές στον παραγωγό για τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα.
Επειδή η συμπίεση αυτή των τιμών προς τα κάτω, έχει άμεσα αρνητικά αποτελέσματα στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, που γίνονται τα θύματα σε αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργούν όσοι αισχροκερδούν σε βάρος τους.
Επειδή η προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών από τη μεριά συγκεκριμένων εμπορικών συμφερόντων, θα πρέπει να σταματήσει, ούτως ώστε να λειτουργήσει στο ακέραιο το όλο σύστημα ελέγχων.
Επειδή με την «ελληνοποίηση» αγροτικών προϊόντων συντελείται ποινικό αδίκημα, αυτό της εξαπάτησης και παραπλάνησης του καταναλωτή.
Επειδή με τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες τίθεται σε πιθανό κίνδυνο η υγεία του Έλληνα καταναλωτή.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο 2019 νωπών οπωροκηπευτικών στα σημεία εισόδου της χώρας, και με ποια αποτελέσματα ανά κατηγορία παράβασης της νομοθεσίας τροφίμων και της εμπορίας νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και ποιες κυρώσεις επιβλήθηκαν;
- Πόσοι έλεγχοι από τον Ιούλιο 2019 έχουν πραγματοποιηθεί στην Δυτική Μακεδονία και με ποια αποτελέσματα και κυρώσεις για την εφαρμογή της νομοθεσίας τροφίμων και της νομοθεσίας περί εμπορίας νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών;
- Προτίθενται να θέσουν άμεσα και δια παντός τέλος στην παρατηρούμενη στοχευμένη παρεμπόδιση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών και με ποια μέσα;».
«Αποκλεισμός της πλειοψηφίας των αλιέων από ενίσχυση λόγω COVID 19»
«Με την Πρόσκληση «ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ (δ) ΤΟΥ ΜΕΤΡOΥ 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», (ΑΔΑ 64ΜΩ4653ΠΓ-2ΑΥ) της Ενωσιακής Προτεραιότητας 1, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020», που δημοσιεύθηκε στις 23/9/2020, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση αλιέων για την προσωρινή παύση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ης Μαρτίου και 15ης Οκτωβρίου 2020, ως συνέπεια της έξαρσης της νόσου COVID-19.
Σύμφωνα με το Άρθρο 5 (Δικαιούχοι – Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής) της παραπάνω Πρόσκλησης, Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι νομικά πρόσωπα και ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων, μεταξύ άλλων, «…..φέρουν Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS)…».
Η προϋπόθεση αυτή όμως, ουσιαστικά αποκλείει την πλειονότητα των ψαράδων, αφού οι παράκτιοι αλιείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, διαθέτουν μικρά σκάφη, στα οποία, σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο (Καν. 1224/2009), δεν είναι υποχρεωτικός ο εξοπλισμός τους με τη συγκεκριμένη συσκευή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης της Δ/νσης Αλιείας ΥΠΑΑΤ του 2019 (31-12-2019) για τον Ελληνικό Αλιευτικό Στόλο από τα 14.018 ενεργά σκάφη, τα 4.913 είναι κάτω των 6μ. και τα 8.300 κάτω των 12μ. Δηλαδή από τα 14.018 σκάφη της παράκτιας αλιείας, τα 13.213 δεν υποχρεούνται να έχουν δορυφορικό σύστημα.
Ακριβώς δε για αυτό τον λόγο, προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος εξοπλισμός του στόλους μας σε εθελοντική βάση, δημοσιεύθηκε πρόσφατα (23/10/2020) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «Αγορά και Εγκατάσταση Ηλεκτρονικών Συσκευών Διαβίβασης Δεδομένων ΣΔΕ (VMS)-ERS-AIS» (ΑΔΑ ΨΥ9Φ469Η4Σ-ΔΓΙ).
Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των παράκτιων αλιέων, διαθέτουν σκάφη μικρού μεγέθους για τα οποία δεν υφίσταται κανονιστική υποχρέωση εξοπλισμού τους με Δορυφορική Συσκευή Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS)
Επειδή με βάσει τις προϋποθέσεις που τίθενται στην Πρόσκληση για την οικονομική ενίσχυση στην αλιεία, η συντριπτική πλειοψηφία των αλιέων αποκλείονται από τα μέτρα ενίσχυσης από τις συνέπειες του Covid-19,
Επειδή ο αποκλεισμός της πλειονότητας των αλιέων από την ενίσχυση σε κρίσιμη στιγμή για την οικονομία των παράκτιων περιοχών και των νησιών μας, πλήττει τη βιωσιμότητα του κλάδου αλλά και επιτείνει το πλήγμα στον τουρισμό που δέχτηκαν οι περιοχές που δραστηριοποιούνται.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποια είναι τα δεδομένα από τις αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης σύμφωνα με τη πρόσκληση «ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ (δ) ΤΟΥ ΜΕΤΡOΥ 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19», που έληγαν 15 Οκτωβρίου;
- Με βάση τα δεδομένα αυτά, ποιο ποσοστό του στόλου είτε δεν αιτήθηκε καν, είτε αποκλείστηκε γιατί δεν ικανοποιεί το κριτήριο της Δορυφορικής Συσκευής Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS) ;
- Ήταν τελικά ο κυρίαρχος λόγος αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή ενίσχυση και ποιου ποσοστού των αλιέων η έλλειψη Δορυφορική Συσκευής Αυτόματου Εντοπισμού Σκάφους (VMS) και αν ναι ήταν πρόθεση, παράλειψη ή άγνοια;
- Αν είναι πρόδηλο ότι ο μαζικός αποκλεισμός των αλιέων από οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται σαν ευρωπαίοι πολίτες οφείλεται σε εσφαλμένο εντέλει κριτήριο της πρόσκλησης, είναι στις προθέσεις σας η έμπρακτη διόρθωση αυτού του αποκλεισμού και πως;».