Ύστερα από την πολύ επιτυχημένη οικογενειακή πεζοπορία στην Αισύμη, ήρθε και πάλι η σειρά των ενηλίκων, να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία. Να ζήσουν τον «Μύθο της Μαρώνειας».
Η διαδρομή που επιλέχτηκε είναι ξεχωριστή. Όχι μόνο εισαγάγει τους ενήλικες στην μαγεία της πεζοπορίας με επακόλουθο την ευεξία, αλλά προάγει παράλληλα την πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία του τόπου που θα επισκεφθούν. Η περιοχή, πέραν του μοναδικού κάλους της, ένας συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αιωνόβιων ελαιόδεντρων που φυτρώνουν ανάμεσα από γρανιτένιους ογκόλιθους έχει να αναδείξει και σημαντικότατα ευρήματα του πολιτισμού που άκμασε στην περιοχή 5ου-4ου αι. π.Χ.
Πιο συγκεκριμένα θα ακολουθηθεί ο παραλιακός χωματόδρομος Μαρώνειας – Πετρωτά, ο οποίος βαδίζει πάνω το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε 6 και κατά την πορεία του οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.
Η πρώτη στάση της πεζοπορίας θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για θηριομαχίες και η χωρητικότητά του υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 2.500 θεατές.
Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί ανάμεσα από ελαιώνες και την ασταμάτητη θέα, προς το Θρακικό πέλαγος, στην περιοχή της Μαρμαρίτσας-Σύναξης. Εδώ έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια ολόκληρου κτιριακού συγκροτήματος, ενός Ιερού (4ος αι. π.Χ.) μέσα στο οποίο βρέθηκε πήλινο προσωπείο του Διονύσου, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.
Λίγο παρακάτω η πινακίδα «Οδύσσειο Ρείθρο» θυμίζει την ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα, ο οποίος επιστρέφοντας στην Ιθάκη μετά το πέρας του Τρωικού πολέμου πραγματοποιεί την πρώτη στάση του στο λιμάνι της Μαρώνειας. Ο Οδυσσέας αποφασίζει να τιμωρήσει τους κατοίκους της και να καταστρέψει την πόλη, καθώς ήταν σύμμαχοι με τους Τρώες. Το «Οδύσσειο Ρείθρο» είναι μια μικρή ρεματιά (ρείθρο = ρέμα) που συνδέει την πόλη με την θάλασσα. Εδώ αποβιβάστηκε ο Οδυσσέας και ξεκίνησε για να κατακτήσει την γη των Κικόνων.
Η διαδρομή θα καταλήξει στην παραλία των Πετρωτών, καλύπτοντας συνολικά περίπου 12 χλμ πορείας. Εκεί οι πεζοπόροι αφού απολαύσουν για μια τελευταία φορά τη μαγευτική θέα του τοπίου θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο, θα μεταφερθούν στο χωριό της Μαρώνειας και εκεί θα τους περιμένουν και άλλες εκπλήξεις!
Στην Μαρώνεια λοιπόν, οι πεζοπόροι μας θα ζήσουν ξεχωριστές στιγμές, που θα τους προσφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρώνειας «Ιππαρχία», ο οποίος και είναι συνεργαζόμενος φορέας στην δράση.
Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει το Δίκτυο Ορφέας.
Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής που προβλέπονται λόγω covit (αριθμός συμμετεχόντων, αποστάσεις, μάσκες στις μετακινήσεις, αντισυπτικά).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
8:30 Αναχώρηση Λεωφορείων. Σημείο συνάντησης Αλεξ/πολης: Γήπεδο Φώτης Κοσμάς, και Κομοτηνής: Σκλαβενίτης (πλησίον ΚΤΕΛ).
9:30 Άφιξη λεωφορείων στην Μαρώνεια. Εκκίνηση της Πεζοπορίας από την Μαρώνεια.
9.45 Επίσκεψη αρχαίο θέατρο Μαρώνειας (2 ευρώ είσοδος).
13:45 Άφιξη στα Πετρωτά. Αναχώρηση από parking Πετρωτών για Μαρώνεια με τα λεωφορεία.
14:00 Άφιξη στο χωριό Μαρώνεια. Υποδοχή στην πλατεία από τον Σύλλογο Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» με τοπικά εδέσματα.
Προαιρετική ξενάγηση στο περίφημο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μαρώνειας.
Προαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο Μαρώνειας (2 ευρώ είσοδος).
15:00 Φαγητό σε ταβέρνα της Μαρώνειας και σε ταβέρνα του Αγίου Χαραλάμπους.
17:00 Αναχώρηση από Μαρώνεια.
18:00 Άφιξη στην Αλεξ/πολη και στην Κομοτηνή.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:
Σύνολο διαδρομής: 12 χλμ
Διάρκεια πεζοπορίας: 4 ώρες και 15 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια*
*Δεν υπάρχουν σημαντικές υψομετρικές αποκλίσεις ενώ η διαδρομή ακολουθεί μόνιμα χωμάτινο φαρδύ δρόμο, κάνοντας το περπάτημα εύκολο, στο μεγαλύτερο κομμάτι με θέα την θάλασσα.
Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση λόγω της μεγάλης διάρκεια της πεζοπορίας.
Θα πραγματοποιηθεί ένα διάλειμμα 15’ στη μέση της πορείας και 1-2 σύντομα διαλλείματα για νερό ενδιάμεσα.
Την πεζοπορία υποστηρίζει με την παρουσία στελεχών της, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Υπεύθυνη αποστολής: Κική Τσακαλδήμη, με βοηθό τον Δημήτρη Κωστόπουλο.
Υπεύθυνος ασφάλειας: Κώστας Χαριτόπουλος.
Όλες τις πληροφορίες για την δράση, αλλά και τους τρόπους εγγραφής, θα βρείτε στο www.dromeasthrace.eu