Με γυρισμένη την πλάτη στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, Κύπριοι φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο ως αποκορύφωμα της πορείας που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.
Την πορεία διοργάνωσαν μέλη της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Κομοτηνής, σε συνεργασία με όλες τις κυπριακές φοιτητικές παρατάξεις της Κομοτηνής (ΦΠΚ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΦ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΑΦΚ ΑΙΧΜΗ) και τον Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης.
Η προσυγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 12:30 το μεσημέρι στην παλιά Πρυτανεία, με την πορεία μέσω των κεντρικών οδών της πόλης να καταλήγει στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής όπου οι Κύπριοι φοιτητές φώναξαν συνθήματα και ανέγνωσαν ψηφίσματα καταδίκης της παράνομης τουρκικής απόφασης.
Αντιπροσωπεία των φοιτητών θυροκόλλησε τα ψηφίσματα σε πίνακα που είχε τοποθετηθεί έξω από το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής για το σκοπό αυτό ενώ ακολούθως οι Κύπριοι φοιτητές, αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο, αποχώρησαν ειρηνικά.
Το ψήφισμα των Κυπριακών Φοιτητικών Παρατάξεων Κομοτηνής:
«Ως Κύπριοι φοιτητές, βρισκόμαστε σήμερα 12 Οκτωβρίου έξω από το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής για να καταδικάσουμε την παράνομη και προκλητική κίνηση της Τουρκίας να ‘’εισβάλει’’ για τρίτη φορά στην Κύπρο.
Ο Ερντογάν και οι εγκάθετοι του στην Κύπρο, άνοιξαν παράνομα ένα κομμάτι της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Ένα κομμάτι στο Βαρώσι. Και μαζί ‘’ξερίζωσαν’’ άλλο ένα κομμάτι από την καρδιά και την ψυχή των Αμμοχωστιανών αλλά και όλων των Κυπρίων.
Απαιτούμε την άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας στο Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια.
Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 παραχώρησε τη διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση των κατοίκων των Βαρωσίων και μόνο, που είχαν εκδιωχθεί. Το τουρκικό κράτος δεν συμμορφώθηκε, αλλά κράτησε τα Βαρώσια ως ‘’διαπραγματευτικό χαρτί’’, με την ελπίδα να πείσει τους κατοίκους της Κύπρου να αποδεχτούν μια επίλυση του Κυπριακού ζητήματος με τους δικούς τους όρους.
Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι θεωρεί τις προσπάθειες για εγκατάσταση οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από ανθρώπους άλλους εκτός από τους κατοίκους του απαράδεκτη και καλεί σε μεταφορά αυτής της περιοχής υπό τη διαχείριση των Ηνωμένων Εθνών.
Από το 1974, απαγορεύεται η είσοδος στην περιοχή από τους Τούρκους, με εξαίρεση του προσωπικού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τους μαθητές των κοιτώνων των κοριτσιών εκεί».
Το ψήφισμα του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης και της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης:
«Επί 46 χρόνια ζούμε μια τραγωδία ως λαός. Μπορεί μάλιστα να πούμε ένα κακόγουστο αστείο, γιατί μόνο ως γελοίο μπορεί να περιγραφτεί όχι μόνο η πράξη της Τουρκίας να ανοίξει τμήμα της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και η δικαιολογία που δόθηκε. Το ονόμασαν ως ξενάγηση στα χαλάσματα, ως ένα τουριστικό θέαμα, αλλά θυμίζει περισσότερο μια αρρωστημένη επίδειξη δύναμης. Αν θέλουμε να αντικρίσουμε την αλήθεια αυτή είναι, ο Ερτογάν το έκανε επειδή μπορούσε. Από πέρσι ακούγονταν απειλές για κατοίκηση της περίκλειστης περιοχής αλλά η Κυπριακή κυβέρνηση τα λάμβανε ως μαλαματένια λόγια, χωρίς ουσία, ως απειλές δίχως νόημα. Ένα πράγμα που πρέπει να μάθουμε ως λαός είναι ότι όποιος έχει την εξουσία μπορεί να ελέγχει, αυτός που διεκδικεί δύναμη δε θα προσέξει ποιους θα καταπατήσει.
Η απόφαση της Τουρκίας καταπατά και χλευάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως το 550/11-5-1984 που επιβεβαιώνει το ψήφισμα 541/1983 αλλά και το 789/25-11-1992 (αν θέλουμε να μιλήσουμε με γεγονότα και όχι μόνο με λόγια του αέρα).
Ψήφισμα 550, παράγραφος 5: «Απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών». Ψήφισμα 789, παράγραφος 8γ: «με σκοπό την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 (1984) η περιοχή που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Hνωμένων Eθνών να επεκταθεί και να συμπεριλάβει τα Bαρώσια», παράγραφος 9: «Kαλεί το Γενικό Γραμματέα να παρακολουθεί την εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να ενημερώνει το Συμβούλιο Aσφαλείας όταν αυτό είναι αναγκαίο».
Άρα οδηγούμαστε σε δύο πιθανά συμπεράσματα: είτε ο Ερτογάν τυγχάνει να εκτελεί καθήκοντα Γενικού Γραμματέα αυτή τη περίοδο, είτε η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ισχύει μόνο όταν αφορά το δικό τους συμφέρων. Καμία κάλυψη από ΜΜΕ, καμία ανταπόκριση από μεγαλοδυνάμεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαιοσύνη στον κόσμο, αλλά όταν δεν μας συμφέρει, να προσποιούμαστε ότι δεν έγινε και κάτι σπουδαίο.
Όμως κουραστήκαμε και ως Κύπριοι πολίτες αλλά και ως νεολαία να ακούμε γυάλινες υποσχέσεις. Η καταδίκη αυτή δεν αφορά μόνο μια μπουλντόζα ή μια σέλφι που έβγαλε ο τουρίστας μπροστά στα χαλάσματα, αλλά την αλαζονεία όλων όσων έβαλαν το λιθαράκι τους. Από τη Τουρκία μέχρι τον ΟΗΕ μέχρι και την δική μας κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι όλοι ξέρουμε το ρητό «Αργία μήτηρ πάσης κακιάς», στη δική μας περίπτωση πρέπει να μετατραπεί σε «Άγνοια μήτηρ πάσης κακίας». Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, όσο μένουμε άπραγοι τόσο πιο έντονα θα μας χλευάζουν. Περιμένουμε η λύση να μας έρθει από ξένους παράγοντες αλλά καιρός είναι να αντιληφθούμε ότι οι Βάρβαροι δεν ήρθαν ποτέ.
Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να αποχωρήσει άμεσα από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραδίδοντας της στους νόμιμους κατοίκους της».
Το ψήφισμα υπογράφουν η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου και ο πρόεδρος του ΚΕΦΦ Ξάνθης Χαράλαμπος Κωνσταντίνου.