Συνεχίζει να τραβά το σκοινί της προκλητικότητας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προέβη σε νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.
Ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε τελετή απονομής διπλωμάτων σε πτυχιούχους στρατιωτικής σχολής και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξαπέλυσε απειλές κατά της χώρας μας, με τη φράση «Προκαλούμε τους εχθρούς μας στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα. Αποδέχονται οι Έλληνες ότι τους συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών τους;».
Μάλιστα, ο Ερντογάν απευθύνθηκε και προς τους Γάλλους, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το ίδιο ερώτημα: «Γνωρίζει ο γαλλικός λαός ότι θα πληρώσει λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;».
Εν συνεχεία, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Οι απειλές κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην περιοχή, ειδικά στις περιοχές της Μεσογείου και του Αιγαίου, έχουν επίσης προστεθεί στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει τον στόχο του. Το πραγματικό ερώτημα είναι: Μπορούν αυτοί που στέκονται μπροστά μας στη Μεσόγειο να κάνουν τις ίδιες θυσίες; Έχουν δει την αποφασιστικότητά μας όταν είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Και στο τραπέζι και στο πεδίο. Δεν το σκάμε από τους αγώνες».
Υπενθυμίζεται ότι οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν είχαν ξεκινήσει από νωρίς σήμερα Κυριακή, τονίζοντας κατά την ομιλία του στον εορτασμό της 98ης επετείου της «Ημέρας της Νίκης», όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι, πως: «Ο αγώνας της Τουρκίας για ανεξαρτησία και μέλλον συνεχίζεται και σήμερα. Δεν είναι απολύτως τυχαίο ότι αυτοί που επιδιώκουν να μας αποκλείσουν από την ανατολική Μεσόγειο είναι οι ίδιοι εισβολείς με αυτούς που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα».
Αθήνα σε Ερντογάν: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχια»
«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» είναι η απάντηση της Αθήνας στο νέο παραλήρημα Ερντογάν.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, η Αθήνα δε στέκεται στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, καθώς είναι αντιφατικές. Τη μια ζητά διάλογο και την άλλη προχωρά σε προκλητικές δηλώσεις. Ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής για να δουν τις επόμενες μέρες αν η Τουρκία θα απικλιμακώσει εμπράκτως την κατάσταση στη Μεσόγειο. «Αλλιώς τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Πάντως, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, να αποχωρήσει ο τουρκικός στόλος από τη Μεσόγειο και να υπάρξει διάλογος με αποκλειστικό θέμα τη χάραξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ).