Διαβεβαιώσεις στους φορείς της Ροδόπης για τη λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κατά το χειμερινό εξάμηνο έδωσαν την Τετάρτη 26 Αυγούστου οι Πρυτανικές Αρχές κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία.
Οι Πρυτανικές Αρχές εξέφρασαν τη βούληση τους να λειτουργήσουν κανονικά, με δια ζώσης μαθήματα, οι Σχολές του Πανεπιστημίου τονίζοντας μάλιστα ότι έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ατομική υγεία φοιτητών και εκπαιδευτικών.
Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι φορείς της Ροδόπης καθώς ο Πρύτανης κ. Πολυχρονίδης και οι Αντιπρυτάνεις που συμμετείχαν στη σύσκεψη αρνήθηκαν διακριτικά να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους και να δεσμευτούν δημόσια για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την οποία παρέπεμψαν στην διακριτική ευχέρεια των Τμημάτων.
Η οριστική απόφαση των Τμημάτων αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα ύστερα από τη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, ενώ μας όσα δήλωσε -off the record- η Αντιπρύτανης κ. Ζωή Γαβριηλίδου υπάρχει βούληση τα Τμήματα να λειτουργήσουν με ανώτατο όριο 50 φοιτητών ενώ σε όσα υπάρχουν περισσότεροι φοιτητές, αναμένεται να «σπάσουν» προκειμένου να διεξάγονται τα μαθήματα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.
«Το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους φοιτητές για το χειμερινό εξάμηνο και τις νέες εγγραφές», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Δήμαρχος Κομοτηνής για να προσθέσει ότι «η απόφαση που έχουν πάρει οι Πρυτανικές Αρχές είναι να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, να έρθουν οι φοιτητές, να νοικιάσουν τα σπίτια και να ξεκινήσει η οικονομική ζωή της περιοχής να λειτουργεί όπως λειτουργούσε προ κορωνοϊού.
Ο Πρύτανης μας διαβεβαίωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν όλα τα Τμήματα και από κει και πέρα κάθε Τμήμα θα αναλάβει τη δική του ευθύνη».
«Η απόφαση των Τμημάτων δεν είναι ειλημμένη αλλά θα παρθεί μετά το Πρυτανικό Συμβούλιο. Η Υπουργός είπε ότι θα δοθούν κεφάλαια από ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να προσληφθούν καθηγητές και να σπάσουν τα Τμήματα», διευκρίνισε ο Γιάννης Γκαράνης.
«Το Πανεπιστήμιο αποτελεί τον μεγαλύτερο πυλώνα ανάπτυξης στην περιοχή και η ανησυχία μας ήταν μεγάλη καθώς λόγω του Covid υπήρχαν ανησυχίες για το αν θα ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο. Τελικά πήραμε τις διαβεβαιώσεις από τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις ότι και η δική τους βούληση είναι να ανοίξει κανονικά το Πανεπιστήμιο. Όπου μπορούν να γίνονται μαθήματα κάτω των 50 ατόμων θα γίνονται ενώ θα υπάρχει και σύσταση στους καθηγητές όπου υπάρχουν τμήματα μεγαλύτερα των 50 ατόμων αυτά να σπάνε. Το Πανεπιστήμιο ήδη έχει ετοιμαστεί πλήρως για να ανοίξει τον Οκτώβριο με όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Εμείς είμαστε στη διάθεση του Πανεπιστημίου για να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ και επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» Αντώνης Γραβάνης.
«Ήρθαμε εδώ για να εκφράσουμε την αγωνία μας για το χειμερινό εξάμηνο. Υπάρχει μια διάχυτη αγωνία στην τοπική κοινωνία για το αν λειτουργήσει καθώς έχει τον χαρακτήρα της βαριάς βιομηχανίας», επεσήμανε η κ. Λαφτσή.
«Πέρα από τον ακαδημαϊκό του ρόλο έχει και έναν έντονο οικονομικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα γι’ αυτό είναι σημαντικό για την πόλη να λειτουργήσει. Εφόσον λειτουργήσουν τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μη λειτουργήσουν και τα Πανεπιστήμια. Η περιοχή μας ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένη και λόγω της έλλειψης του τουρισμού. Κάποιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μας έλεγαν τι θέλουμε. Τουρισμό ή φοιτητές; Δεν είχαμε τουρισμό και τώρα κινδυνεύουμε να μην έχουμε ούτε φοιτητές. Αυτόν τον κίνδυνο θέλουμε να προλάβουμε. Ζήτησα προσωπικά να υπάρξει αυστηρή σύσταση προς τα Τμήματα και τους καθηγητές ώστε να υπάρξει φυσική παρουσία φοιτητών εφόσον το Υπουργείο αφήνει αυτή τη διακριτική ευχέρεια. Έγινε αποδεκτό χωρίς να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι πραγματικά θα γίνει. Δεσμευτήκαμε ως Δήμος ότι θα βοηθήσουμε όπου χρειαστεί», σημείωσε η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή».
«Για τη Λαϊκή Συσπείρωση το πρόβλημα έχει τρεις άξονες», δήλωσε ο Γιάννης Λεβέντης ο οποίος ζήτησε κρατική οικονομική ενίσχυση τόσο για τους φοιτητές που θα μετακινηθούν όσο και για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
«Θα πρέπει αρχικά να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να μετακινηθούν με ασφάλεια και δίνοντας τους και τα οικονομικά μέσα για να μπορέσουν να έρθουν και να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο, προτείναμε επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει με ασφάλεια και για το ακαδημαϊκό του έργο αλλά και για την ασφάλεια της πόλης. Όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών, τα ζητήματα είναι χρόνια. Ζητάμε μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουν με αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση ΕΝΦΙΑ για επαγγελματίες, αναστολή μίας σειράς υποχρεώσεων όπως είναι χρέη προς τράπεζες και δημόσιο κλπ», τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
«Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος εκφράσαμε τις ανησυχίες μας και θέλαμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις των Πρυτανικών Αρχών. Πιστεύουμε ότι βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να ανοίξουν κάποια Τμήματα ώστε να λειτουργήσει η οικονομική ζωή της περιοχής μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι που περάσαμε με έναν κλειστό άξονα και μηδέν τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Με πολλή χαρά είδαμε προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται και οι Πρυτανικές Αρχές. Έχουν ήδη προετοιμαστεί για να μπορέσουν να ανοίξουν τα περισσότερα Τμήματα και μας είπαν πως προσανατολίζονται και αυτά ώστε να ανοίξουν. Εμείς είμαστε κοντά στο Πανεπιστήμιο και θέλουμε να βοηθήσουμε όπου μπορούμε για να συμβάλλουμε στη λειτουργία του και στην ανάπτυξη της περιοχής μας», δήλωσε τέλος η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου.