Σημαντική συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.
Έθεσε τέσσερα σημαντικά ζητήματα επί των οποίων συμφώνησαν να συνεργαστούν όλοι μαζί για το καλό του Πανεπιστημίου μας και του τόπου μας:
Ζήτησε τη στήριξη του ΔΠΘ για τη διοργάνωση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Κομοτηνή το Νοέμβριο, εφόσον φυσικά αυτή δεν ακυρωθεί λόγω κορωνοϊού, όπως έγινε πρόσφατα στην Κρήτη με την αντίστοιχη Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων.
Ο Πρύτανης ανταποκρίθηκε θερμά, προσφέροντας τόσο τις υποδομές του Πανεπιστημίου για την φιλοξενία, όσο και οποιασδήποτε άλλης μορφής στήριξη επιστημονικά και διοικητικά είναι απαραίτητη. Τόνισε μάλιστα ότι τέτοια γεγονότα είναι ευπρόσδεκτα, διότι συμβάλουν στην ανάδειξη της Θράκης και στη διεθνή προβολή του Πανεπιστημίου μας και ευχαρίστησε τον Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη για τη συμβολή του, ώστε να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο στον τόπο μας.
Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τις Πρυτανικές Αρχές τη συμβολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στις εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη με ολοκληρωμένη εισήγηση, όχι μόνο για την μεγέθυνση και εξέλιξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου αλλά και για την επιστημονική τεκμηρίωση όλων των αναπτυξιακών πολιτικών του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας.
Το Πανεπιστήμιο, όπως τόνισε, διαθέτει όλα τα απαραίτητα επιστημονικά πεδία για να υποστηρίξει πρακτικές προτάσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, της μεταποίησης και της βιομηχανίας, των συνδυασμένων μεταφορών και του διασυνοριακού και ηλεκτρονικού εμπορίου και φυσικά του τουρισμού και της ανάπτυξης εκπαιδευτικών υπηρεσιών και ποικίλων δεξιοτήτων απαραίτητων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τους λόγους αυτούς πρότεινε στην Πρυτανική Αρχή να συμμετέχει με προτάσεις σε όλες τις συνεδρίες της Διακομματικής που θα λάβουν χώρα στις πόλεις της Θράκης.
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υποστήριξε εκ νέου τη δημιουργία Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή ευθυγραμμιζόμενος με τη σχετική πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, διότι αυτό θα φέρει πάνω από 400 θέσεις υποχρεωτικής παρακολούθησης στην πόλη σε σχέση με άλλες επιλογές που διαθέτουν προγράμματα προαιρετικής παρακολούθησης, θα ολοκληρώσει επιστημονικά το ΤΕΦΑΑ, θα οδηγήσει σε σίγουρα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους του και θα στοιχίσει ελάχιστα στο κράτος, διότι η Κομοτηνή διαθέτει ήδη τις πανάκριβες υποδομές που απαιτούνται. Παράλληλα θα δημιουργήσει προϋποθέσεις η πόλη μας να γίνει καλοκαιρινός προορισμός προετοιμασίας μεγάλων ξένων ομάδων, συμβάλλοντας έτσι στον εναλλακτικό τουρισμό.
Τέλος ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης έθεσε επίμονα το μείζον ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία και δεν είναι άλλο από την ουσιαστική επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου και την επιστροφή των φοιτητών στην Κομοτηνή το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, εξέλιξη κρίσιμη για το μέλλον του Ιδρύματος αλλά και για την οικονομική ζωή της πόλης, τις αντοχές της τοπικής αγοράς και την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας που ζει από τους φοιτητές.
Οι Πρυτανικές Αρχές, όπως διαβεβαίωσε ο Πρύτανης καθώς και οι αρμόδιοι Αντιπρυτάνεις, έχουν λάβει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των φοιτητών, δίδοντας τις εναλλακτικές λύσεις της τηλεεκπαίδευσης και της φυσικής παρουσίας συνδυαστικά. Η τελική απόφαση είναι των τμημάτων.
Ωστόσο με την συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα μεταφοράς και υγιεινής-καθαριότητας υπολογίζεται όπως διαμορφώνεται η κατάσταση ότι σταδιακά θα επανέλθουμε σε φυσιολογικά μεγέθη λειτουργίας. Τα υποχρεωτικά μαθήματα, τα υποχρεωτικά εργαστήρια και τα προληπτικά μέτρα θα επιτρέψουν το μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών να επιστρέψουν στην Κομοτηνή.
Η σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης είναι μεγάλη για την περιοχή, τόνισε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προς τον κ. Πολυχρονίδη, «είναι ίσως ταυτισμένη και με την οικονομική και δημογραφική της επιβίωση, γι αυτό πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε. Έτσι θα δικαιωθεί η αυστηρή και υπεύθυνη στάση που κρατήσαμε το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε από το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο τους παλιούς αλλά και τους 2100 νέους φοιτητές που διασφαλίσαμε με τον ραγδαίο περιορισμό των μεταγραφών».
Η Πρυτανική Αρχή διαβεβαίωσε τον πρώην Υπουργό ό,τι κάνει ότι μπορεί και εκτιμά ότι σύντομα θα επανέλθουμε, αν λειτουργήσουμε σωστά, στα φυσιολογικά νούμερα φιλοξενίας φοιτητών στην Κομοτηνή.