Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού διπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη τήρησης των μέτρων.
Σε ενημέρωση για τον κορωνοϊό, σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 961 κρούσματα, ενώ συνολικά τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 1.400. Η πλειονότητα των ενεργών κρουσμάτων, όπως είπε, είναι στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αττική.
«Τον κύριο όγκο τον έχουν οι περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά οι αποφάσεις μας δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια» σημείωσε. Τόνισε δε ότι οι θάνατοι από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού ανέρχονται σε 214.
Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι το πρόβλημα δεν αφορά στα εισερχόμενα κρούσματα.
Ερωτηθείς για τις λιτανείες, είπε ότι η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη για τις θρησκευτικές λειτουργίες, τονίζοντας πως δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε πομπή. «Η μέχρι τώρα συνεργασία μας την Εκκλησία είναι εξαιρετική, αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα» σημείωσε και υπογράμμισε πως «ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του στις λιτανείες».
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της και αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.
Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι από τις 16 Αυγούστου μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και θα επιτρέπεται η είσοδος 750 ατόμων την ημέρα ενώ υπογράμμισε ότι από την ίδια ημερομηνία θα επιβάλλεται 7ημερη απομόνωση από την Αλβανία.
Όπως διευκρίνισε του πλαφόν των εισερχομένων που θα μπει από τις 16 Αυγούστου δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά μέχρι 10 ετών, ενώ υπογράμμισε ότι αναστέλλονται συναυλίες και παραστάσεις και συμμετέχοντες με όρθιους.
Σε ότι αφορά το κλείσιμο στις 12 τη νύχτα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από απόψε τη νύχτα, διευκρίνισε ότι το κατέβασμα των ρολών αφορά τις εξής επιχειρήσεις:
- εστίασης
- διάθεσης ποτών
- τροφοδοσίας, catrering
- εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις π.χ. για γάμους
- διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά εξαιρούνται τα delivery και το take away, που δεν αφορά ποτά.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι αποφασίστηκε από τις 11/08 μέχρι 23/08 ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ-Εστιατόρια) θα μένουν κλειστά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί στις Περιφέρειες: Κρήτης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας και στους δήμους Ρόδου, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Κω, Βόλου, Κατερίνης.
Στους παραβάτες θα μπαίνει σε πρώτη φάση πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης λουκέτο για 20 ημέρες.
Ερωτηθείς για συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, είπε ότι η ευθύνη απέναντι στην κοινότητα είναι ατομική. Σε ό,τι αφορά τη σχέση ενεργών κρουσμάτων – μη ανιχνευμένων κρουσμάτων στην κοινότητα, είπε πως είναι δύσκολο να ανιχνευτεί και σημείωσε ότι γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην κοινότητα.