Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στην ΑΜ-Θ και ειδικότερα στη Ροδόπη.
Ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή την ενεργοποίηση του Ν. 4608/2019 και συγκεκριμένα του άρθρου 41, που είναι το μόνο υπαρκτό νομοθετικό πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας της περιοχής.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και της πανδημίας είναι ήδη ορατές και επώδυνες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ, ενώ η πρόσφατη ρύθμιση για τον συμψηφισμό των οφειλών τους με την χρηματοδότηση του μισθολογικού τους κόστους αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των επιχειρήσεων αυτών.
Την ερώτηση του βουλευτή που κατατέθηκε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνυπογράφουν κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, καταργήθηκεαναδρομικά από το έτος 2016 η χρηματοδότηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών, ενώ δόθηκε η δυνατότητα συμψηφισμού της χρηματοδότησης για τα έτη 2010-2015 με τις υφιστάμενες ή μετις μελλοντικές οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Η ρύθμιση αυτή του άρθρου 87 του Ν. 4706/2020, μολονότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών.
Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας της ΑΜ-Θ και ιδιαίτερα τηςΡοδόπης που βρίσκονταν στη δίνη της οικονομικής ύφεσης πριν ακόμα ξεκινήσει η κρίση της πανδημίας. Αυτή γιγάντωσε πια τα προβλήματα και την απόσταση που ήδη υπήρχε σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, λόγω του χαμηλού ΑΕΠ και της υψηλής ανεργίας της ΑΜ-Θπου αναμένεται να εκτοξευθείοδηγώντας ακόμα περισσότερους νέους σε μετανάστευση.
Η επιχειρηματικότητα της περιοχής, ιδιαίτερα η μικρή και η μεσαία, πέραν των εγγενών και διαθρωτικών προβλημάτων της, παλεύει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμόκαι τις πιέσεις που δέχεται από τις γειτονικές αγορές. Τα σωρευμένα αυτά προβλήματα διαρκώς οξύνονται και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε κατάρρευση λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Για τους λόγους αυτούς, και πέραν όλων των άλλων δημοσιονομικών μέτρων ενίσχυσης και στήριξης της επιχειρηματικότητας της ΑΜ-Θ, υπάρχει η αναγκαιότητα ενεργοποίησης του μόνου υπαρκτού και ψηφισμένου από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Ν. 4608/2019 και συγκεκριμένα του άρθρου 41, που προβλέπει την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραμεθόριο και σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές με χαμηλό ΑΕΠ και με υψηλή ανεργία.
Πρόκειται για ενίσχυση που θα επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεωνέως του ποσού των εκατόν πενήντα (150) εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος, θα συναρτάται με το μισθολογικό κόστος της κάθε επιχείρησης, θα δίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 6.000 ευρώ.
Τον Νόμο αυτό κρατάτε ανενεργό αφού δεν έχετε ως σήμερα εγγράψει τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό και δεν εκδώσατε τις Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για την διάθεσή τους στις δικαιούχες επιχειρήσεις. Επιπλέον δεν έχετε ανταποκριθεί έως σήμερα σε προηγούμενες ερωτήσεις μας μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Επειδή οι επιπτώσεις των μακρόχρονων δυσμενών οικονομικών συνθηκών αλλά και της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης θα είναι ορατές και επώδυνες για τις επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ και ειδικότερα της Ροδόπης.
Επειδή η ρύθμιση που κάνατε για τις οφειλές των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών όπως η ΑΜ-Θ αφορά ένα μικρό μέρος των επιχειρήσεων αυτών.
Επειδή το μόνο υπαρκτό νομοθετικό πλαίσιο ενίσχυσης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητα της ΑΜ-Θ και ειδικότερα της Ροδόπης είναι ο Ν. 4608/2019 και συγκεκριμένα το άρθρο 41.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Θα ενισχύσουν άμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ και ειδικότερα της Ροδόπης αξιοποιώντας το ψηφισμένο άρθρο 41 του Ν. 4608/2019;
- Θα εγγράψουν στον προϋπολογισμό τα προβλεπόμενα κονδύλια;
- Θα εκδώσουν τις Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για την διάθεση των κονδυλίων αυτών στις δικαιούχες επιχειρήσεις;».