Έγκλημα σε βάρος της Ροδόπης αφού τα χρήματα για την τουριστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση σπιτιών και πολυτελών βιλών.
Τα ερωτήματα που γεννήθηκαν εδώ και χρόνια :
- Με ποιες διαδικασίες εγκρίθηκαν οι αιτήσεις των έξυπνων;
- Πόσοι και ποιοι πήραν τις επιδοτήσεις;
- Υπήρχε μηχανισμός ελέγχου και ποιοι ηταν αρμόδιοι να ελέγχουν;
Πριν μερικά χρόνια η ΦΩΝΗ, η μοναδική εφημερίδα που ασχολήθηκε και εξακολουθεί να το κάνει ακόμη και σήμερα με όλες τις υποθέσεις που χαρακτηρίζονται σκάνδαλα στη δημόσια ζωή δημοσίευσε σχόλιο με το οποίο αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση των κονδυλίων για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στη Ροδόπη.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα της «Αναπτυξιακής Ροδόπης» ήταν η μεγάλη ευκαιρία σε κάποιους να αναπτύξουν, όπως αποδείχθηκε, όχι βέβαια τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες αλλά να γίνουν με χρήματα του δημοσίου ιδιοκτήτες πολυτελών σπιτιών και βιλών.
Με το πρόσχημα λοιπόν της έναρξης δραστηριότητας στο ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Ροδόπης προφασίστηκαν τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων κύρια σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Βασική προϋπόθεση η έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στην εφορία και στον ΕΟΤ γεγονός που δημιουργούσε υποχρεώσεις για τη συνέχιση της δραστηριότητας.
Η δημοσίευση του σχολίου εκείνου όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση που ενοχλεί το «σύστημα» δεν έγινε αντικείμενο διερεύνησης από τους αρμόδιους φορείς αλλά ούτε και από τους ανθρώπους της Δικαιοσύνης. Κάνεις δεν ασχολήθηκε με το θέμα, αντίθετα κάποιοι άρχισαν να μας κατηγορούν για απαξίωση μιας αναπτυξιακής προσπάθειας.
Τώρα ήρθε η ώρα που η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ δικαιώνεται για τον αγώνα που κάνει εδώ και χρόνια. Σήμερα, με την ευκαιρία της υπόθεσης Λιάπη και επειδή δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα εξαιτίας του ονόματος και της πολιτικής διαδρομής του, άρχισε από την πλευρά της Δικαιοσύνης η προσπάθεια για τη διερεύνηση όλων των περίεργων αυτών υποθέσεων.
Στο νομό Ροδόπης οι έξυπνοι εκμεταλλεύτηκαν την προσπάθεια της ΑΝΡΟ για την ανάπτυξη του νομού και κατάφεραν να ενταχθούν στα αντίστοιχα προγράμματα για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων που θα βοηθούσαν σύμφωνα με το πρόγραμμα την προσέλκυση επισκεπτών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ροδόπης.
Όμως, μετά την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών που αφορούσαν την ενοικίαση των καταλυμάτων και φυσικά δεν υπήρχε ο ελεγκτικός μηχανισμός για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και υποχρεώσεων του ευεργετηθέντος επενδυτή, ούτε ζητήθηκε αν υπήρξε η έναρξη δραστηριότητας στην εφορία και στον ΕΟΤ.
Σήμερα επιβάλλεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων επιδοτήθηκαν και με πόσα χρήματα ο καθένας.
- Υπήρχε ελεγκτικός μηχανισμός για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων; Όσοι επιχορηγήθηκαν δηλώθηκαν στην εφορία κι αν όχι γιατί;
- Έχουν υποχρέωση να επιστρέψουν τα χρήματα στο δημόσιο όσοι αποδεδειχθεί ότι παρανόμησαν;
- Μήπως πρέπει να αρχίσει και η δικαστική διερεύνηση του θέματος;