ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

YΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέες εστίες από το Κουρμπάν Μπαϊράμ σε Ξάνθη – Ροδόπη

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ θα γιορταστεί το τριήμερο 31 Ιουλίου με 2 Αυγούστου και προβλέπει προσευχές σε τζαμιά αλλά και πολλά οικογενειακά τραπέζια

fonirodopis.gr

Για ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι φοβούνται νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού στις περιοχές της Ροδόπης και της Ξάνθης που πιθανό να φέρει το επερχόμενο Κουρμπάν Μπαϊράμ, κάνει λόγο σε δημοσίευμα του ο «Ελεύθερος Τύπος».

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ θα γιορταστεί το τριήμερο 31 Ιουλίου με 2 Αυγούστου και προβλέπει προσευχές σε τζαμιά αλλά και πολλά οικογενειακά τραπέζια. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στις 24 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του Ραμαζάν Μπαϊράμ, με αποτέλεσμα τον επόμενο μήνα τα κρούσματα κορωνοϊού να καταγράψουν μεγάλη αύξηση στην περιοχή της Θράκης.

Οι Αρχές ανησυχούν καθώς, ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει η εξάπλωση του κορωνοϊού από την προηγούμενη γιορτή των μουσουλμάνων, καλούνται να διαχειριστούν την επερχόμενη. Στην πλειονότητά τους οι μουσουλμάνοι προσέρχονται στα τζαμιά με μάσκες. Ωστόσο, δεν εμφανίζονται το ίδιο προσεκτικοί στις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους και εξακολουθούν να στρώνουν μεγάλα τραπέζια με την παρουσία πολλών συγγενών και μάλιστα ηλικιωμένων.

Ήδη, ενόψει του κουρμπάν μπαϊράμ καταγράφεται σημαντική προσέλευση πιστών στα τζαμιά των δύο ψευτομουφτείων. Δεν πηγαίνουν μόνο για προσευχή αλλά και για να δώσουν 120 ευρώ (σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς επίσημα παραστατικά) στις δύο ψευτομουφτείες, προκειμένου να βοηθηθούν οι πιο φτωχές μουσουλμανικές οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να σφάξουν ένα μοσχάρι και να το φάνε μαζί με πιλάφι τις τρεις ημέρες που διαρκεί η γιορτή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το σφράγισμα των συνόρων με την Τουρκία ματαιώνει τα σχέδια πολλών Τούρκων που ήθελαν να παρευρεθούν στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1995.

Το μνημόσυνο θα τελεστεί την Παρασκευή -ημέρα που θα γίνει και η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία- με την παρουσία των συγγενών και φορέων της μειονότητας της Θράκης. Μέχρι πέρσι, στο μνημόσυνο παρευρίσκονταν βουλευτές, δήμαρχοι και αξιωματούχοι της Τουρκίας, οι οποίοι φέτος αδυνατούν να έρθουν λόγω κορωνοϊού. Οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να έρθουν από Κωνσταντινούπολη ή άλλες περιοχές της Τουρκίας είναι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ4 ημέρες πριν

Επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ζήτησε από τους Αμερικανούς διπλωμάτες ο Γιάννης Γκαράνης

ΕΒΡΟΣ1 εβδομάδα πριν

Μητσοτάκης: «Ο φράχτης στον Έβρο είναι το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση»

ΒΟΥΛΗ1 εβδομάδα πριν

Συκοφαντίες και λάσπη μέσα στη Βουλή εις βάρος μειονοτικών δημοσιογράφων της Κομοτηνής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ2 εβδομάδες πριν

Υφαντές: Ελλείψει πεζοδρομίου μαθητές περπατάνε καθημερινά πάνω στον κεντρικό δρόμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Θωράκιση του Νοσοκομείου Κομοτηνής ενόψει πιθανής έξαρσης της πανδημίας, ζητάει ο Δ. Χαρίτου

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Ελένη Χατζηγεωργίου: «Νιώθουμε προδομένοι σαν λαός»

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων καταδίκασαν Κύπριοι φοιτητές στην Κομοτηνή

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Πορεία διαμαρτυρίας από Αρμένιους και Έλληνες στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ