ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΒΟΥΛΗ

Συγκροτείται η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε ομόφωνα δεκτή από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής – ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν τη γεωγραφική διεύρυνση για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σύσταση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής για την επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη της Θράκης, έγινε την Πέμπτη (16/7) δεκτή ομόφωνα από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η Επιτροπή αποφασίσθηκε εντός έξι μηνών να υποβάλει την έκθεσή της σχετικά με τις προτάσεις της για την ανάπτυξη της Θράκης. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 25 μέλη εκ των οποίων 13 μέλη θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, 7 από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 2 από το ΚΙΝΑΛ και από ένα μέλος θα έχουν αντίστοιχα οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Κατά τη συζήτηση στην Διάσκεψη των Προέδρων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να διευρυνθεί η γεωγραφική αρμοδιότητα της Επιτροπής για όλη την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας, όμως το γεγονός ότι το αίτημα αυτό απορρίφθηκε, δεν εμπόδισε και τα κόμματα αυτά να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας εξήγησε την αναγκαιότητα σύστασης της Επιτροπής αυτής και ότι για λόγους αποτελεσματικότητας θα είναι καλύτερο η Επιτροπή να εστιάσει σε προτάσεις για την περιοχή της Θράκης.

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Πρόσληψη εκπαιδευτικών και όχι συγχωνεύσεις τμημάτων στη Ροδόπη»

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που οδηγεί σε συγχωνεύσεις τμημάτων σε τρία τουλάχιστον σχολεία στην ΠΕ Ροδόπης σημαίνει αύξηση του αριθμού των μαθητών σε έως και 28 ανά αίθουσα με συνέπεια τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, τονίζει ο Βουλευτής Ροδόπης στην ερώτηση του

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή  ζητά από την υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως να επανεξετάσει την απόφαση της για συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολικές μονάδες. Απόφαση που οδηγεί σε συγχωνεύσεις  τμημάτων  σε τρία τουλάχιστον σχολεία στην ΠΕ Ροδόπης, στο 3ο Γενικό Λύκειο, στο 1ο ΕΠΑΛ και στο 2ο Γυμνάσιο, γεγονός που θα σημαίνει αύξηση του αριθμού των μαθητών σε έως και 28 ανά αίθουσα. Ο βουλευτής καλεί την υπουργό να καλύψει τα υπάρχοντα κενά και τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο βουλευτής στην ερώτησή του στην υπουργό Παιδείας επισημαίνει ότι η αύξηση των μαθητών είναι όχι μόνο παιδαγωγικά μη αποδεκτή, αφού αγνοεί την ιδιαιτερότητα της περιοχής, αλλά παραγνωρίζει και τη σοβαρότητα της επιδημιολογικής κατάστασης, αφού οι σχολικές αίθουσες με μεγάλο αριθμό μαθητών μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού στην εκπαιδευτική κοινότητα και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Αναστάτωση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στη Ροδόπη έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης, να προωθήσει συγχωνεύσεις τμημάτων σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους απέχοντας από τα μαθήματά τους. Η μη πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών, όπως ζήτησαν οι σύλλογοι διδασκόντων, έτσι ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, έχει ως αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να ζητά συγχωνεύσεις τμημάτων σχολικών μονάδων αδιαφορώντας ότι έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη η σχολική χρονιά. Η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε έως και 28 ανά αίθουσα όχι μόνο είναι παιδαγωγικά μη αποδεκτή, αφού αγνοεί τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες στην περιοχή, αλλά παραγνωρίζει τη σοβαρότητα της κρίσιμης επιδημιολογικής κατάστασης που συνεχίζει να υφίσταται και θέτει με αυτόν τον τρόπο επιπρόσθετες  δυσκολίες στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη Ροδόπη προωθείται η συγχώνευση τμημάτων σε τουλάχιστον τρία σχολεία, λύκεια και γυμνάσιο, όπως στο 1ο ΕΠΑΛ όπου τέσσερα τμήματα της Α’ Λυκείου θα γίνουν τρία με αποτέλεσμα τον συνωστισμό των μαθητών στις αίθουσες, αφού από τους 19 μαθητές που έχει σήμερα το κάθε τμήμα, ο αριθμός τους θα ανέβει στους 28. Ενώ συγχωνεύσεις τμημάτων προωθούνται και στο 3ο ημερήσιο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής, τα έξι τμήματα της Β΄ τάξης συγχωνεύονται σε πέντε, όπως και στο 2ο γυμνάσιο Κομοτηνής, όπου τα πέντε τμήματα της Α’ τάξης θα γίνουν τέσσερα.

Επειδή, το σχολικό έτος έχει ήδη ξεκινήσει και είναι ορατός ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω των επιλογών συγχώνευσης τμημάτων.

Επειδή, οι σχολικές αίθουσες με μεγάλο αριθμό μαθητών μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού στην εκπαιδευτική κοινότητα και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία.

Επειδή, τα σοβαρά υφιστάμενα κενά στις σχολικές μονάδες μπορούν και πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις εκπαιδευτικών και όχι με συγχωνεύσεις τμημάτων.

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

1)Είναι στις προθέσεις σας να επανεξετάσετε την απόφαση για συγχωνεύσεις τμημάτων σχολικών μονάδων;

2)Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για  να καλυφθούν οι ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην ΠΕ Ροδόπης;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Χωρίς επίδομα στέγασης χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες»

«Πολλοί ηλικιωμένοι ωφελούμενοι έχουν ήδη βρεθεί στο δρόμο, γιατί το κράτος χρωστάει στους ιδιοκτήτες τους πάμπολλα ενοίκια, ενώ άλλοι βρίσκονται υπό τη διαρκή απειλή της έξωσης», αναφέρεται στην ερώτηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κυβέρνηση έκοψε εδώ και 1,5 χρόνο το επίδομα στέγασης χιλιάδων ανασφάλιστων υπερηλίκων με ολέθριες επιπτώσεις στην επιβίωσή τους, τονίζεται σε ερώτηση της αναπλ. τομεάρχη για την κοινωνική αλληλεγγύη Θεανώς Φωτίου που συνυπογράφει ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, μαζί με άλλους 53 βουλευτές.

Υπό το πρόσχημα της «νομοθετικής κατοχύρωσης, για πρώτη φορά», του επιδόματος στέγασης των ανασφάλιστων υπερήλικων, τον Νοέμβριο του 2020, η κυβέρνηση έχει διακόψει από τα μέσα του 2020 την καταβολή του επιδόματος σε όσους το έπαιρναν, ακόμη και σε δικαιούχους που δεν έχουν καμία μεταβολή στο μισθωτήριο συμβόλαιό τους. Αποτέλεσμα, πολλοί ηλικιωμένοι ωφελούμενοι να έχουν ήδη βρεθεί στο δρόμο, γιατί το κράτος χρωστάει στους ιδιοκτήτες τους πάμπολλα ενοίκια, άλλοι να βρίσκονται υπό τη διαρκή απειλή της έξωσης και άλλοι να μη μπορούν να πάρουν ενίσχυση για να επιβιώσουν.

Οι βουλευτές ζητούν τον Υπουργό να δώσει άμεσα όλα τα χρεωστούμενα στους ωφελούμενους του προγράμματος, αλλά και ενισχύσει με προσωπικό τον Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για να διαχειριστεί γρήγορα τα συσσωρευμένα παλαιά και τα νέα αιτήματα για το στεγαστικό επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Συνεχίζοντας την απαράδεκτη καθυστέρηση στην επανεκκίνηση του προγράμματος επιδόματος στέγασης ανασφάλιστων υπερήλικων καταδικάζετε χιλιάδες ηλικιωμένους να βρεθούν χωρίς στέγη, με όλα τα ολέθρια αποτελέσματα που αυτό συνεπάγεται για την ίδια την επιβίωσή τους

Την 1η Οκτωβρίου, που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων,  περίσσεψαν οι επικοινωνιακές εκδηλώσεις της κυβερνητικής «φροντίδας» και «ενδιαφέροντος» για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας: Ανακοίνωση του υπουργού κ, Χατζηδάκη στα Μ.Μ.Ε. για το πόσο βαρύ αισθάνεται το καθήκον μέριμνας αυτών των ανθρώπων και πόσες πολιτικές εφαρμόζει για την ενίσχυσή τους,  προβεβλημένη παρουσία της υφυπουργού κας Μιχαηλίδου στην εκδήλωση στο Γηροκομείο Αθηνών κ.ά.

Η πραγματικότητα όμως δείχνει τελείως το αντίθετο. Όλοι ζήσαμε τις πρόχειρες, εμβαλωματικές και αναποτελεσματικές πολιτικές της κυβέρνησης όταν εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, για την οχύρωση των δομών φροντίδας ηλικιωμένων:  καθυστερημένη αντίδραση, πανικός, μέτρα πλήρους αποκλεισμού επαφής με το οικογενειακό περιβάλλον με όλες τις συνέπειες στον ψυχισμό και στην υγεία των φιλοξενούμενων στις δομές, παλινωδίες στην εφαρμογή της εμβολιαστικής πολιτικής για τους εργαζόμενους, ελλιπείς έλεγχοι της λειτουργίας των μονάδων φροντίδας με εμφάνιση περιστατικών παραμέλησης έως και ποινικά κολάσιμων (βλ. ιδιωτικό γηροκομείο Χανίων).

Από την άλλη, την ίδια ημέρα, την αφιερωμένη στους ηλικιωμένους, είχαμε στην Αργολίδα το θλιβερό γεγονός της δολοφονίας μιας ηλικιωμένης γυναίκας που έπασχε από Αλτσχάιμερ από τον επίσης ηλικιωμένο σύζυγό της ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεχε το βάρος της αποκλειστικής φροντίδας της ασθενούς συζύγου του.

Το γεγονός ανέδειξε την ολιγωρία του κράτους  απέναντι στο εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα της φροντίδας των ηλικιωμένων στην κοινότητα, δηλαδή της παροχής κάθε είδους υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν και να φροντίσουν τους εαυτούς και την άμεση οικογένειά τους στο σπίτι τους βιώνοντας με αξιοπρέπεια και αυτονομία την καθημερινότητά τους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στέγαση των ηλικιωμένων, η κυβέρνηση διαπράττει ένα πραγματικό έγκλημα κατά των ανασφάλιστων υπερηλίκων, μιας κατηγορίας που βιώνει πολλαπλή ευαλωτότητα, αφού στα προβλήματα της ηλικίας προστίθεται και η οικονομική αδυναμία.

Στις 17/5/2021, 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που έφερε στην επιδότηση ενοικίου σε ανασφάλιστους υπερήλικες η δήθεν «νομοθετική κατοχύρωση για πρώτη φορά», με το ν. 4756/26-11-2020, του επιδόματος αυτού που δινόταν από το 1985 με διαδοχικές ΚΥΑ. Η ανυπαρξία του πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου υποχρεωτικά ορίσατε στο νόμο να γίνεται η υποβολή των αιτήσεων και η καταβολή των επιδομάτων, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της στέγης για πάρα πολλούς εξ αυτών και την αδυναμία επιδότησης όσων για πρώτη φορά αιτούνται το επίδομα.

Στην ερώτησή μας εκείνη απαντήσατε μέσω του Γενικού Γραμματέα Καταπολέμησης της Φτώχειας ότι την ίδια ημέρα (17/5/21) είχε υπογραφεί η προβλεπόμενη από το νόμο εφαρμοστική ΚΥΑ και ότι «μετά τη δημοσίευση της προαναφερθείσας 30105/17-5-2021 ΚΥΑ, θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής και θα ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία της… οι υφιστάμενοι κατά την ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής δικαιούχοι του επιδόματος υποχρεούνται να επικαιροποιήσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους, δεδομένου ότι το αρχείο πληρωμών που περιήλθε στον ΟΠΕΚΑ μετά την ανάληψη της αρμοδιότητας χορήγησης του επιδόματος, δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για τις απαιτούμενες διασταυρώσεις και τη διασφάλιση της ορθότητας των πληρωμών» Να επισημάνουμε ότι τα περί ορθότητας των πληρωμών τα ανέφερε εμμέσως στη δήλωσή του της 1ης Οκτωβρίου και ο κ. Χατζηδάκης με την έκφραση: «….. θεσπίστηκαν κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας για την καταβολή του επιδόματος». Προφανώς αυτός ήταν ο στόχος του νόμου 4756/20, η «ανακάλυψη» περιπτώσεων που δεν δικαιούνται την επιδότηση και πρέπει να τη χάσουν.

Εκδώσατε την εφαρμοστική ΚΥΑ έξι ολόκληρους μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου και το πληροφοριακό σύστημα που είναι απαραίτητο για την υποβολή των αιτήσεων και την απονομή του επιδόματος ΘΑ δημιουργηθεί και ΘΑ λειτουργήσει. Ισχυρίζεστε μάλιστα ότι τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά από την κυβέρνησή σας μετά το 2019, εκτός εάν υπάρχει λήξη μίσθωσης και ανανέωση ή αλλαγή κατοικίας.

Κι αυτό δεν είναι αληθές. Έχουμε πολλές καταγγελίες για μισθώσεις που συνεχίζονται κανονικά χωρίς καμία αλλαγή και, παρόλα αυτά, δεν έχουν καταβληθεί τα επιδόματα από τα μέσα του 2020

Πολλές είναι οι έγγραφες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΟΠΕΚΑ και δεν εξετάζονται γιατί πρέπει να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ΘΑ λειτουργήσει. Όπως πολλοί είναι οι νέοι δικαιούχοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση και δεν μπορούν.

Σήμερα, η κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο με τον Μάιο. Χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες έχουν να λάβουν το επίδομα που τους εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή στέγη επί ενάμιση χρόνο, πολλοί ιδιοκτήτες δεν αποδέχονται την καθυστέρηση τόσων ενοικίων και προχωρούν ή απειλούν με εξώσεις, ενώ νέες αιτήσεις δεν μπορούν να υποβληθούν.

Συγχρόνως, παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην απάντηση αιτημάτων ενημέρωσης που έχουν υποβληθεί στον ΟΠΕΚΑ από όσους εναγωνίως προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό και πότε οι ιδιοκτήτες θα λάβουν τα οφειλόμενα ενοίκια, δεδομένου ότι πολλοί τους εκμίσθωσαν τις κατοικίες στηριζόμενοι ακριβώς στην «ασφάλεια» της επιδότησης του ενοικίου από το κράτος.

Συνέπεια όλης αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι πολύ μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων να ζει σε άθλιες συνθήκες η να βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή της απώλειας της στέγης με τις ολέθριες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για ηλικιωμένους και, συνήθως πάσχοντες, ανθρώπους.

Είναι επιβεβλημένο να λύσετε άμεσα το πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε καταβάλλοντας άμεσα τα καθυστερημένα επιδόματα και εγκρίνοντας τα νέα χωρίς έλεγχο μέχρι να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε και θα γίνει η εκκαθάριση. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο αριθμός των δικαιούχων δεν είναι απαγορευτικός για να εφαρμόσετε άμεσα αυτή τη λύση.

Με βάση τα παραπάνω και

Επειδή η διασφάλιση στέγης είναι η βασική προϋπόθεση αξιοπρεπούς διαβίωσης των ηλικιωμένων,

Επειδή η επιδότηση ενοικίου στους ανασφάλιστους υπερήλικες είναι ζήτημα ζωής και θανάτου γι’ αυτούς αφού δεν μπορούν με δικά τους μέσα να εξασφαλίσουν την κατοικία τους,

Επειδή επί ενάμιση χρόνο εμπαίζετε τους υπερήλικες ανασφάλιστους επαγγελλόμενοι ευνοϊκές αλλαγές ενώ στην πραγματικότητα τους έχετε βάλει σε ένα λαβύρινθο αγωνίας και απελπισίας για το πότε οι απλήρωτοι ιδιοκτήτες τους θα τους πετάξουν στο δρόμο, και παράλληλα δεν παραλαμβάνετε νέες αιτήσεις εν όψει της λειτουργίας ενός ανύπαρκτου αυτή τη στιγμή συστήματος.

Επειδή με τις αποφάσεις σας και την άρνησή σας να ενισχύσετε τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την ομηρία των ανασφάλιστων υπερήλικων, δημιουργώντας μια κατάσταση ιδιαίτερα κακοποιητική για τους αδύναμους ηλικιωμένους,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Θα δώσει αμέσως όλα τα χρεωστούμενα στους ωφελούμενους του προγράμματος, τόσο σε αυτούς που δεν είχαν καμία αλλαγή, όσο και σε όσους έχουν υποβάλει έγγραφη αίτηση με μεταβολή μίσθωσης;
  2. Θα κάνει τώρα δημόσια πρόσκληση για να υποβάλουν έγγραφη αίτηση οι ωφελούμενοι του προγράμματος που δεν τους είχε επιτραπεί να καταθέσουν μεταβολή μίσθωσης, προκειμένου να τους καταβληθούν όλα τα χρεωστούμενα;
  3. Θα δημοσιεύσει πρόσκληση για νέους δικαιούχους του προγράμματος που επί ματαίω περιμένουν ενάμιση χρόνο τώρα να ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα;
  4. Θα ενισχύσει με προσωπικό τη σχετική υπηρεσιακή δομή του ΟΠΕΚΑ για να διαχειριστεί γρήγορα τα συσσωρευμένα παλαιά και τα νέα αιτήματα για το στεγαστικό επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Διαγραφή Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ μετά το θερμό επεισόδιο με Δένδια

Ο βουλευτής ετέθη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας με απόφαση του πρωθυπουργού – Τι είχε προηγηθεί στη Βουλή και η οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε όσα είχε υποστηρίξει ο βουλευτής της Α’ Αθήνας για τον εμφύλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τέθηκε ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σλοβενία όπου βρίσκεται και αφού ενημερώθηκε για τα όσα έγιναν στη Βουλή.

Σε αρνητικό πρωταγωνιστή εξελίχθηκε το βράδυ της Τρίτης για μια ακόμη φορά ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με τον Νίκο Δένδια να αναγκάζεται να τον αδειάσει ευθέως και μάλιστα σε έντονο ύφος. «Η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη», ειπε προς τον βουλευτή της ΝΔ που είχε σηκώσει νωρίτερα θύελλα αντιδράσεων. 

Τι είπε ο Μπογδάνος

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Μπογδάνος τόνισε ότι κανείς στην αίθουσα δεν τον αναγκάζει να μιλήσει για Βόρεια Μακεδονία. «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς, τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν οι κομμουνιστές» τόνισε με τον Θανάση Παφίλη να απαντά: «Στεναχωρήθηκε ο Μπογδάνος που συνέλαβαν τους ομοίους του με στυλιάρια και βρήκε το χώρο να ρίξει δηλητήριο. Είναι γεμάτο αίμα αυτός ο τόπος όταν οι πρόγονοι σας ήταν συνεργάτες των Γερμανών και ταγματασφαλίτες. Αυτά που λέτε τα λέει και η χρυσή Αυγή». 

Από την πλευρά της η Ασία Αναγνωστόπουλου κάλεσε τους πάντες να καταδικάσουν τον διχαστικό λόγο του Μπογδάνου.

Απαντώντας ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ μπερδεύτηκε και έτσι συνέδεσε τον ίδιο με την ρατσιστική και την ναζιστική ιδεολογία. «Έχω δεχτεί τραμπούκικες επιθέσεις από την Χρυσή Αυγή και από την άκρα αριστερά. Δεν είναι δυνατόν εντός του κοινοβουλίου να συνδέουμε ανθρώπους που έχουν βάλει τα στήθη τους μπροστά για τους ανθρώπους που αναφέρατε. Σας απαγορεύω οποιαδήποτε σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή, έχω παίξει ξύλο μαζί της δεν της επιτρέπουν οι πρόγονοι μου η φυσική ο αντιστράτηγος άγιο Πετρίτης πολέμησε την Βέρμαχτ στην Αλβανία το ναζισμό και στην Ιταλία και μετά τον κομουνισμό στην Ελλάδα. Το κομμάτι κομουνισμός είναι μια φιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δικαίωμα μας», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Στη συζήτηση παρενέβη ο Νίκος Δένδιας και μάλιστα σε ιδιαίτερα έντονο ύφος επανέφερε στην τάξη τον γαλάζιο βουλευτή. «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας, αλλά για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας. Δεν γνωρίζω ποιος παρέστη στην εκδήλωση στο Βίτσι. Ο πατέρας μου ήταν στο Βίτσι. 

Εγώ λέω ότι σήμερα οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για την αποκόμιση κομματικού οφέλους είναι απαράδεκτη», είπε αρχικά φανερά εκνευρισμένος και συνέχισε στο ίδιο ύφος Και στον ίδιο τόνο: «Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και διαχρονικά, η κατάθεση στεφάνου με τη Χρυσή αυγή Αυτή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα να σοβαρευτούμε αυτή την ώρα που η χώρα αντιμετώπιζε εθνική απειλή Και όσο εκπροσωπώ εγώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα αυτή τέτοια προσπάθεια για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Ιλχάν Αχμέτ: «Το Κράτος Πρόνοιας δεν είναι πολυτέλεια, είναι θέμα εθνικής επιβίωσης»

Ο Βουλευτής Ροδόπης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει το κοινωνικό κράτος πρόχειρα και αποσπασματικά, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ουσιαστική αποτελεσματικότητα των διατάξεων που εισάγει

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Ο Βουλευτής υπενθύμισε πως το κράτος πρόνοιας αποτελεί επίτευγμα της προοδευτικής παράταξης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει το κοινωνικό κράτος πρόχειρα και αποσπασματικά, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ουσιαστική αποτελεσματικότητα των διατάξεων που εισάγει.

«Η δαιδαλώδης δευτερογενής νομοθεσία που εισάγετε φοβόμαστε πως αποκρύπτει τις πραγματικές σας προθέσεις, αφού είναι ένας έμμεσος τρόπος μη εφαρμογής του νόμου», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Κυψέλη» που για την πραγματοποίησή του απαιτούνται 5 ΚΥΑ, που δεν καθορίζουν απλώς λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά την ουσία.

Ο Ιλχάν Αχμέτ τόνισε πως η δημιουργία του μηχανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων επιβάλλεται να συνδεθεί με ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών για την προστασία της οικογένειας και κατ’ επέκταση με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Παράλληλα παρότρυνε την Κυβέρνηση να επεκτείνει τα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση των περιστατικών κακοποίησης τόσο στους καταυλισμούς των Ρομά, όσο και στις κλειστές δομές των μεταναστών. 

Τέλος ο Βουλευτής ζήτησε για άλλη μία φορά από την Κυβέρνηση να επεκταθεί η παράλληλη στήριξη και στο μειονοτικό πρόγραμμα που καλύπτει τις μισές διδακτικές ώρες των Μειονοτικών σχολείων, τονίζοντας πως η εξόφθαλμη αδικία για τους μειονοτικούς εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Κλείνοντας ο Ιλχάν Αχμέτ ξεκαθάρισε πως το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει καθετί που αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε: Περισσότερα για περισσότερους που έχουν ανάγκη. Δεν είναι πολυτέλεια – είναι θέμα εθνικής επιβίωσης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ξεκινήσω με μία υπενθύμιση – γιατί σήμερα συχνά διαφεύγει, άλλοτε σκόπιμα και άλλοτε όχι, –  πως είναι επίτευγμα της σοσιαλδημοκρατίας το κράτος πρόνοιας, το κοινωνικό κράτος.

Είναι επίτευγμα της προοδευτικής παράταξης η εμπέδωση της αντίληψης ότι σε ένα σύγχρονο κράτος δεν μπορούν να ευημερούν μόνο οι πλέον ευνοημένοι, καταδικάζοντας τους λιγότερο ευνοημένους στα κατωτέρα στρώματα της φτώχειας.  

Και βέβαια κάνω αυτή την υπενθύμιση γιατί το συζητούμενο νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει κεντρικά ζητήματα του κράτους πρόνοιας που αφορούν μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση την κοινωνική συνοχή και την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου της κοινωνίας.

Ωστόσο, φοβάμαι πως αντιμετωπίζετε όλα αυτά τα ζητήματα πρόχειρα και αποσπασματικά.

Τι εννοώ:

Συμφωνούμε  για παράδειγμα επί της αρχής με τη δημιουργία του μηχανισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων που περιγράφεται στο Ά Μέρος.

Όμως, αν πραγματικά θέλετε να διασφαλίσετε την αποτελεσματικότητα της εν λόγω δομής επιβάλλεται να εξασφαλίσετε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και τις ανάλογες υποδομές.

Και βέβαια εδώ πρέπει να δούμε και τη μεγάλη εικόνα, που σαφώς συνδέεται με συνολικές πολιτικές για την προστασία της οικογένειας και κατά συνέπεια με την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αποτελεί εθνικό θέμα και απαιτεί μακροχρόνιες πολιτικές που έχουν εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση.

Επιπλέον για μας είναι κομβική η επέκταση των μέτρων για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση των περιστατικών κακοποίησης τόσο στους καταυλισμούς των Ρομά, όσο και στις κλειστές δομές των μεταναστών από τις οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας φρικαλέες ιστορίες κακοποίησης παιδιών. 

Περνάω στο Β’ Μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος «Κυψέλη».

Ξέρουμε όλοι πως ένας έμμεσος τρόπος μη εφαρμογής μιας νομοθετικής ρύθμισης είναι η ύπαρξη δευτερογενούς νομοθεσίας.

Θέλετε πραγματικά να εφαρμόσετε το πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ»; Και αν ναι, πότε; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Γιατί αν θέλετε, δεν δικαιολογείται η έκδοση  των 5 ΚΥΑ που απαιτούνται για την εφαρμογή του προγράμματος.

Και εδώ μιλάμε για 5 ΚΥΑ που δεν καθορίζουν απλώς λεπτομέρειες του προγράμματος, αλλά την ουσία.

Δεν είναι τρόπος νομοθέτησης αυτός!

Θεωρούμε πως είναι θετικές οι διατάξεις του Γ΄ Μέρους που αφορούν την διεύρυνση των ορίων ηλικίας σε σχέση με την αναδοχή και υιοθεσία.

Στο ΜΕΡΟΣ Δ’:

Προφανώς και συμφωνούμε με τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία.

Παρόλα αυτά, η έκθεση του ΓΛΚ μας λέει πως για τα έτη 2022 -2024 η δαπάνη για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού εκτιμάται, από το αρμόδιο Υπουργείο στο ποσό των 42,2 εκατ. ευρώ περίπου και έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ξέρετε πως μεταφράζεται αυτό;

Τα άτομα που θα μπορούν να ενταχτούν σε αυτή την υπηρεσία θα είναι μόλις 2000 όταν την υπηρεσία την έχουν ανάγκη περίπου 1 εκ. συμπολίτες μας.

Επομένως δεν μπορεί να ισχύει η «καθολική εφαρμογή» της εν λόγω υπηρεσίας που ισχυρίζεστε στο άρθρο 38.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου μια παρέμβαση για μια εξόφθαλμη αδικία που συντελείται στον τομέα της παράλληλης στήριξης στα σχολεία για τον κλάδο ΠΕ 73 των μειονοτικών εκπαιδευτικών.      

Η  παράλληλη  στήριξη  ως  θεσμός  έχει  καλύψει  ένα  πραγματικά  μεγάλο  κενό  στις περιπτώσεις  μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και  η  παρεχόμενη  στήριξη  είναι  τεράστιας  σημασίας  για τη σωστή ένταξή τους στην κοινωνία. 

Τα  Μειονοτικά    Σχολεία  από    τη    φύση  τους  είναι    δίγλωσσα.  Η    λειτουργία παράλληλης  στήριξης  την  τρέχουσα  διδακτική  χρονιά  και  στα  μειονοτικά  σχολεία υπήρξε ευεργετική. 

Ωστόσο, η στήριξη χρειάζεται και για το δεύτερο κομμάτι, για το μειονοτικό πρόγραμμα  που  αποτελεί  τουλάχιστον  τις  μισές  διδακτικές  ώρες.  Δυστυχώς,  με  το παρόν  καθεστώς  οι    μαθητές    ΕΑΕ    στα    Μειονοτικά    Σχολεία    στερούνται  της εκπαιδευτικής στήριξης σε εκείνο το κομμάτι. 

Αυτό  θα  μπορούσε  να  λυθεί  με  προσθήκη  σχετικής  παραγράφου  στον  υπάρχοντα νόμο  3699/2008  που  προβλέπει  την  παροχή  παράλληλης  στήριξης  εντός  της  τάξης και  ειδικότερα  στο  κεφάλαιο  γ’  του  άρθρο  16  της    παραγράφου  1,  που  να  καθορίζει την  τοποθέτηση  των  ΕΑΕ  εκπαιδευτικών  ως  εξής:  «Στα  Μειονοτικά  σχολεία  λόγω του  δίγλωσσου  προγράμματος  των  μαθημάτων  τοποθετείται  εκπαιδευτικός  ΠΕ73  με τα ισχύοντα κριτήρια του παρόντος νόμου.»

Η απάντηση που έλαβα μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσα προς την Υπουργό Παιδείας υπήρξε απογοητευτική!

Μου απαντήσατε ότι οι κλάδοι εκπαιδευτικών ΠΕ 60, ΠΕ 70, ΠΕ 02,ΠΕ 03 και ΠΕ 04 καλύπτουν τις ανάγκες παράλληλης στήριξης και συνεπώς δεν χωρούν ανάμεσά τους ισότιμα οι συνάδελφοι τους του κλάδου ΠΕ 73.

Άλλη μια αδικία για τους μειονοτικούς εκπαιδευτικούς που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη! 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ξεκίνησα σήμερα λέγοντας πως ζητήματα που αφορούν στο κοινωνικό κράτος αποτελούν ταυτοτικά στοιχεία της προοδευτικής παράταξης.

Και για αυτό έχουμε επιφυλάξεις για την ουσία και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που φέρνει το συζητούμενο νομοσχέδιο, γιατί η δαιδαλώδης δευτερογενής νομοθεσία που εισάγετε φοβόμαστε πως αποκρύπτει τις πραγματικές σας προθέσεις.

Ως Κίνημα Αλλαγής, προφανώς και στηρίζουμε κάθε τι που αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Και συνεχίζουμε να διεκδικούμε: Περισσότερα για περισσότερους που έχουν ανάγκη.

Δεν είναι πολυτέλεια – είναι θέμα εθνικής επιβίωσης.

Σας ευχαριστώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ώρες πριν

Ροδόπη: Αλλοδαπός μετέφερε τέσσερις παράνομους μετανάστες

ΡΟΔΟΠΗ2 ώρες πριν

Ροδόπη: Εργασίες αποκατάστασης οδοστρώματος στην Εγνατία Οδό

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πριν

Χανιά: Επέστρεψε 40 ευρώ σε μπάρμαν μετά από 10 χρόνια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ώρες πριν

Διαδικτυακό σεμινάριο μηχανικών για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην ΑΜΘ

ΞΑΝΘΗ3 ώρες πριν

Ξάνθη: Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου μαθητή στο προαύλιο του σχολείου

ΡΟΔΟΠΗ4 ώρες πριν

Εντυπωσιασμένη η Ρένα Δούρου από το Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες πριν

Ρένα Δούρου: «Αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια οι πολίτες εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ6 ώρες πριν

Αποποίηση ευθυνών από Γκαράνη για τη διαχείριση των αδέσποτων

YΓΕΙΑ7 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 86 κρούσματα στη Ροδόπη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ9 ώρες πριν

Με 2,1 εκ. ευρώ χρηματοδοτεί η ΠΑΜΘ την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες πριν

Ρένα Δούρου: «Αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια οι πολίτες εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 ώρες πριν

Έκκληση Δούρου σε υγειονομικούς: «Εμβολιαστείτε, μη γίνεστε εργαλείο της κυβέρνησης»

ΕΒΡΟΣ1 ημέρα πριν

Σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης στον Έβρο

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Βίντεο – Κομοτηνή: Σκυλί σφαδάζει από δηλητηρίαση από φόλα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Η φωτογραφία που εξόργισε: Ο Μπογδάνος καταθέτει στεφάνι στο Βίτσι με βασιλόφρονες και Χρυσή Αυγή

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Πύργος: Δικογραφία για την 87χρονη που πυροβόλησε ληστή με αεροβόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Ιλχάν Αχμέτ: «Έργο μεγάλης σημασίας η νέα γέφυρα στους Κήπους Έβρου»

ΒΟΥΛΗ2 εβδομάδες πριν

Διαγραφή Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ μετά το θερμό επεισόδιο με Δένδια

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ3 εβδομάδες πριν

Καταγγελίες Μουμίν για προσπάθεια υπονόμευσης του Φεστιβάλ Ειρήνης

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Πτυχία σε 149 νέους Αστυφύλακες στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής επέδωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x