ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιγδέμ Ασάφογλου: «Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας»

Η πρόεδρος του ΚΙΕΦ καταδικάζει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ τονίζοντας ότι «η μειονότητα δεν μπορεί να γίνεται στόχος κάθε φορά που υπάρχει ελληνοτουρκική διένεξη»

fonirodopis.gr

Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος ζήτησε την απέλαση όσων στη Θράκη ισχυρίζονται ότι είναι Τούρκοι ως «αντίποινα» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καταδίκασε την Τρίτη 14 Ιουλίου η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου.

Στο βιντεομήνυμα της η πρόεδρος του ΚΙΕΦ επισημαίνει ότι «δεν είμαστε επισκέπτες ή φιλοξενούμενοι αυτής της χώρας. Είμαστε πολίτες της Ελλάδας και η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας. Επομένως, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει την απέλαση ή την εκδίωξη μας από τον ίδιο μας τον τόπο».

Αναλυτικά, το μήνυμα της:

«Παρακολουθούμε από τον Τύπο δηλώσεις και σχόλια που γίνονται γύρω από τη μειονότητα τις τελευταίες δύο μέρες. Ειδικότερα, η δήλωση του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ είναι απαράδεκτη και ξεπερνάει κάθε λογική αντίληψη.

Η τουρκική μειονότητα της Δ. Θράκης δεν μπορεί να είναι πόλος στόχου σε κάθε ελληνοτουρκική σύρραξη. Θα ήθελα να γνωστοποιήσω στην κοινή γνώμη πως δεν είμαστε επισκέπτες ή φιλοξενούμενοι αυτής της χώρας. Είμαστε πολίτες της Ελλάδας και η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας. Επομένως, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει την απέλαση ή την εκδίωξη μας από τον ίδιο μας τον τόπο.

Έπειτα από την κατάργηση του άρθρου 19 υποθέταμε πως αυτού του είδους οι αντιδημοκρατικές και ασθενείς σκέψεις είχαν εξαλειφθεί. Δυστυχώς όμως παρατηρούμε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν και να μεταδίδονται. Καταδικάζουμε αυτή την επικίνδυνη και στερεότυπη στοχοποίηση της μειονότητας. Είναι απαράδεκτη και μη αποδεχούμενη η προσπάθεια τέτοιου είδους αντιλήψεων».

Τι είχε δηλώσει ο Μητροπολίτης Πειραιώς:

«Ο σχεδιασμός του προέδρου Ερντογάν ολοκληρώθηκε. Η λεγομένη Δικαιοσύνη της γείτονος χώρας απεδείχθη άθυρμα στην εξουσία του αναθεωρητού, νεοοθωμανού νέου χαλίφου του σουνιτικού Ισλάμ, του κ. Ερντογάν. Είναι μια βαθιά προσβολή στον Ελληνισμό, στην Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό γενικότερα. Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση και πολιτεία να απαντήσει με τρεις τρόπους», είχε δηλώσει στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» το Σάββατο 11 Ιουλίου ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Ο κ. Σεραφείμ πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση ως «αντίποινα» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί:

– Πρώτον να αναστείλει τη λειτουργία του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό.

– Δεύτερον να καταργήσει τα προξενεία Αδριανουπόλεως και Σμύρνης για να αναγκαστεί η Τουρκία, όπως προβλέπεται στο διεθνές δίκαιο, να αποσύρει τα δικά της προξενεία στην Κομοτηνή και τη Ρόδο.

-Τρίτον να ζητήσει να εφαρμοστεί, επιτέλους, η ποσόστωση που προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάννης για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και τους τουρκογενείς που ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Όταν αναφέρομαι στους τουρκογενείς δεν εννοώ τους μουσουλμάνους συνέλληνες αλλά εκείνους που ισχυρίζονται ότι είναι Τούρκοι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα και όσοι αισθάνονται Τούρκοι να πάνε στη μητέρα πατρίδα τους συντόμως», σημείωσε ο Μητροπολίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ