ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TΟΥΡΚΙΑ

Αγία Σοφία: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή, είπε στο διάγγελμα του ο Ερντογάν

«Η Αγία Σοφία είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης» επεσήμανε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του προς τον τουρκικό λαό ο πρόεδρος της Τουρκίας

fonirodopis.gr

«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για λατρεία την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, μαζί με την προσευχή της Παρασκευής» είπε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Tούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε, πως όπως σε όλα τα τζαμιά της χώρας, οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα παραμείνουν ανοιχτές για όλους, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον εισιτήριο, όπως ίσχυε όταν ήταν μουσείο.

«Ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό.

Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους. Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση της Αγίας Σοφίας που λαμβάνεται από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης» τόνισε σε άλλο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι το διάγγελμα Ερντογάν ξεκίνησε ακριβώς στις 20:53, μια ώρα που μόνο τυχαία δεν είναι, αφού σύμφωνα με μερικά τουρκικά ΜΜΕ συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Το πρώτο κάλεσμα σε προσευχή – Πανηγυρισμοί από φανατικούς μουσουλμάνους

Το πρώτο Εζάν, κάλεσμα σε προσευχή για τους μουσουλμάνους, διαβάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, λίγα λεπτά μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί, για την οποία άνοιξε αρχικά το δρόμο το ΣτΕ και επικύρωσε λίγο αργότερα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν με διάταγμα που υπέγραψε.

Από νωρίς, πολύ πριν ανακοινωθεί η απόφαση, εκατοντάδες φανατικοί μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την Αγία Σοφία με σκοπό να πανηγυρίσουν την απόφαση του ΣτΕ, καθώς αυτή είχε διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο.

Αρκετοί Τούρκοι κρατώντας τουρκικές και οθωμανικές σημαίες πανηγύριζαν για την απόφαση με κάποιους από αυτούς να φωνάζουν «Αλλάχ Άκμπαρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος») ενώ στο σημείο βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις που απαγόρευσαν την είσοδο στο μνημείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ