ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης στο μνημείο Ηρώων Κομοτηνής

Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 70.000 ευρώ ενώ στις εργασίες περιλαμβάνεται και αντιγραφιστική επάλειψη (antigraffiti) της ορθοµαρµάρωσης ώστε να αποφευχθούν µελλοντικοί χρωµατικοί βανδαλισµοί

fonirodopis.gr

Με καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών, λόγω παρατάσεων που ζήτησε ο ανάδοχος εξαιτίας του κορωνοϊού, παραδίδεται στον Δήμο Κομοτηνής το ανακαινισμένο μνημείο Ηρώων της πόλης.

Το έργο με τίτλο «Αντικατάσταση μαρμάρων στο μνημείο Ηρώων του Δήμου Κομοτηνής», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 70.000 ευρώ, είχε ως κύριο στόχο την αντικατάσταση της μαρμάρινης επένδυσης και την ορθομαρμάρωση του Ηρώου της πόλης, του επονομαζόμενου ως «Σπαθί».

Η αναγκαιότητα του εν λόγω έργου προέκυψε από τις διαπιστώσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής σχετικά με την επικινδυνότητα  του μνημείου, λόγω κινδύνου αποκόλλησης και πτώσης των μαρμάρων.

Έτσι, ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε σε συνολική καθαίρεση των μαρμάρινων πλακών επένδυσης και στην αντικατάστασή τους με νέες, καθώς επίσης και σε αποξήλωση, συντήρηση και επανατοποθέτηση του μεταλλικού σπαθιού.

«Το κεντρικό μνημείο της πόλης μας, που ανεγέρθηκε στη δεκαετία του 1960, θα συντηρηθεί και θα αποκατασταθεί πλήρως προκειμένου η παλαιότητα της κατασκευής του να μην εγκυμονεί, πλέον, κινδύνους για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των διερχόμενων πολιτών. Ταυτόχρονα, όμως, να αναβαθμιστεί και αισθητικά, μέσω της τοποθέτησης καινούριων λευκών μαρμάρων, αλλά και μέσω του καθαρισμού του κεντρικού του συμβόλου», ανέφερε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Δήμος Κομοτηνής σε ανακοίνωση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής αποφάσισε στις 22 Ιουνίου την τροποποίηση της σύμβασης με αύξηση της αξίας του έργου κατά 12.455 ευρώ με το παρακάτω σκεπτικό:

«Η µελέτη 149/2019 προέβλεπε την αντικατάσταση της ορθοµαρµάρωσης µε ρυθµιζόµενα αγκύρια ανεξάρτητης (σηµειακής) τοποθέτησης σε σκυρόδεµα. Η κατασκευή του µνηµείου καλύπτονταν από λευκό µάρµαρο µε τσιµεντοκονία τοποθετηµένα πριν 50 χρόνια και δεν ήταν εφικτή η αποκάλυψη του φέροντος οργανισµού λόγω κινδύνου κατάρρευσης όλης της όψης.

Στην υπηρεσία δεν βρέθηκαν αρχεία ή µελέτες που να περιγράφουν τον σκελετό µε αποτέλεσµα να θεωρείται ότι κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από οπλισµένο σκυρόδεµα, λόγω του ύψους της κατασκευής.

Με την έναρξη των εργασιών και τις καθαιρέσεις της ορθοµαρµάρωσης αποκαλύφθηκε οπλισµένο σκυρόδεµα στις 2 πλαϊνές όψεις, οπλισµένο σκυρόδεµα µε οριζόντια δοκάρια και πλήρωση από τούβλο στις 2 µεγάλες όψεις.

Η απρόβλεπτη ανάγκη τροποποίησης της στήριξης µόνο στις 2 µεγάλες όψεις προκύπτει από την υφιστάµενη κατασκευή του φέροντος οργανισµού του µνηµείου και πρέπει να ενισχυθεί µε στήριξη τέτοια που θα στηρίζεται στα οριζόντια δοκάρια του οπλισµένου σκυροδέµατος µε µεταλλικό σκελετό και ράγες στήριξης της ορθοµαρµάρωσης αντί της σηµειακής στήριξης που προτάθηκε από την µελέτη, καθώς επίσης και η κατασκευή επιχρισµάτων για την ενίσχυση και την επιπεδοποίησης της επιφάνειας.

Τέλος κρίθηκε αναγκαία η αντιγραφιστική επάλειψη της ορθοµαρµάρωσης σε ύψος 3 µ από την βάση του, ώστε να αποφευχθούν µελλοντικοί χρωµατικοί βανδαλισµοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ