ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Συζήτηση στην Κομοτηνή για τις επιπτώσεις του νέου περιβαλλοντικού νόμου

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 20:00 στο Μνημείο Πεσόντων, στο πάρκο πίσω από την Περιφέρεια ΑΜΘ

fonirodopis.gr

Ανοιχτή συζήτηση στην Κομοτηνή για τις επιπτώσεις του νέου περιβαλλοντικού νόμου και τις ανεμογεννήτριες στη Ροδόπη διοργανώνει την Τετάρτη 8 Ιουλίου η «Πρωτοβουλία Ροδόπης ενάντια στο νέο περιβαλλοντικό νόμο».

Στο κείμενο της εκδήλωσης αναφέρεται:

«Η περίοδος της πανδημίας μας έφερε όλες/όλους αντιμέτωπες/ους με μια πρωτόγνωρη κατάσταση στη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση τον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο. Εκμεταλλευόμενη την καραντίνα, και με τη δυνατότητα των πολιτών για αντίδραση να είναι περιορισμένη, βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει τα συμφέροντά ιδιωτών, επιχειρήσεων και στενών της συνεργατών εις βάρος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών. Μεταξύ άλλων, στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης:

• Καταστρέφει περιοχές Natura

• Καταργεί την αυτοτέλεια των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (Φ.Δ.Π.Π.)

• Εκχωρεί των έλεγχο των μελετών Μ.Π.Ε.  (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτόσεων) σε ιδιώτες και επιβάλει ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδότηση υπηρεσιών αξιολόγηση των μελετών.

• Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων

Με αφορμή τα παραπάνω δημιουργήθηκε η “Πρωτοβουλία Ροδόπης κατά του νέου αντιπεριβαλλντικού νόμου. Πρόκειται για μια συνέλευση με αμφιθεατρικά χαρακτηριστικά και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όπου όλες και όλοι εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους με στόχο τη συνδιαμόρφωση. Σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι αρχικά να ενημερώσουμε τους κατοίκους της Ροδόπης για τις άμεσες επιπτώσεις του (αντι)περιβαλλοντικού νόμου στην περιοχή καθώς και για τις πολιτικές αποφάσεις που λεηλατούν το φυσικό πλούτο της χώρας. Εκτός από την ενημέρωση όμως, αναγκαίο κρίνεται να δράσουμε συλλογικά ως απάντηση στην αλόγιστη καταστροφή της φύσης, τόσο του τόπου μας, όσο και της χώρας γενικότερα. Και όλα αυτά όχι ατομικά, αλλά και ως κομμάτι του ήδη υπάρχοντος δικτύου πρωτοβουλιών που μάχονται στο πλάι των τοπικών κοινωνιών για την προστασία της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.

Καλούμε όλες τις επιστημονικές/περιβαλλοντικές κοινότητες, ομάδες, συλλογικότητες και όποιον/όποια επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια να έρθει στην ανοιχτεί συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις του νέου (αντι)περιβαλλοντικού νόμου στην περιοχή μας την Τετάρτη 8/7 στις 20:00 στο μνημείο πεσόντων (πάρκο πίσω από την περιφέρεια ΑΜΘ)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x