ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: «Η είσοδος από τη Βουλγαρία επιτρέπεται μόνο από τον Προμαχώνα»

Ταφόπλακα στον τουρισμό της Θράκης έβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ – Ανοιχτός ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας με αισθητά μειωμένη κίνηση – Ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα

fonirodopis.gr

Ταφόπλακα στον τουρισμό της Θράκης έβαλε την Πέμπτη 2 Ιουλίου η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για ακόμη μια φορά επανέλαβε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών την απόφαση ότι «η είσοδος στους επισκέπτες από τη Βουλγαρία θα επιτρέπεται μόνο από τον Προμαχώνα»

«Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε.+. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, και για όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας και επανένωσης οικογενειών. Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν Ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά τις πύλες εισόδου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους». 

Υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα άνοιξε -κάτω από τους συγκεκριμένους περιορισμούς- τις πύλες της στις τουριστικές ροές, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου, υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι, οι επισκέπτες μπορεί αν συμπληρώνουν το PLF ακόμη και στο check-in λίγο πριν την αναχώρησή τους, ή ακόμη και αμέσως κατά την άφιξή τους στην πατρίδα μας. Για την προστασία της υγείας όλων, Έλληνες γιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, με βάση το οποίο οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.

Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χθες, σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5.889 τέστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα. Σημειώνεται ότι ακριβώς επειδή τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως, είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους. Σκοπός άλλωστε είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων, ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα.

Ανοιχτός ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας με αισθητά μειωμένη κίνηση

Ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή ανοιχτός με Βούλγαρους να διέρχονται κανονικά με την επίδειξη μόνο της ταυτότητας, όπως αναφέρουν βουλγάρικα ΜΜΕ.

Η κίνηση ωστόσο λόγω και των ανακοινώσεων για κλείσιμο της Νυμφαίας είναι αισθητά μειωμένη, καθώς οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να κατευθυνθούν προς το συνοριακό σημείο του Προμαχώνα.

Ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα

Η κατάσταση στον Προμαχώνα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, με την ουρά για το τελωνείο να εκτείνεται στα εφτά χιλιόμετρα εντός της Βουλγαρίας και την αναμονή να κυμαίνεται από 3 έως 5 ώρες.

Καθηλωμένοι σε αφόρητη ζέστη στα αυτοκίνητά τους, επισκέπτες από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ρουμανία, κατευθύνονται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και στα νησιά του Ιονίου, αλλά και νοτιότερα στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Ο υπεύθυνος του ΕΟΤ στον Προμαχώνα, Γιώργος Τομπουλίδης, ανέφερε ότι χθες πέρασαν τα σύνορα 21.000 άτομα. Το barcode που αντικαθιστά την χειρόγραφη φόρμα υποβολής στοιχείων επιταχύνει όπως φαίνεται τη διαδικασία, ωστόσο οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ