ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξηγήσεις στην ΕΕ για τον θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο θα δώσει η κυβέρνηση

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου

fonirodopis.gr

Εξηγήσεις για το θάνατο πρόσφυγα στα σύνορα στον Έβρο θα αναγκαστεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στο ευρωκοινοβούλιο, παρά τη διάψευση του περιστατικού ως fake news και χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα επί των σοβαρότατων καταγγελιών.

Σημειώνεται ότι πλήθος δημοσιευμάτων όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και στον διεθνή τύπο από μεγάλα ΜΜΕ – όπως το Spiegel – φιλοξενούσαν σοβαρότατες μαρτυρίες και στοιχεία για πυροβολισμούς εναντίον προσφύγων από την ελληνική πλευρά που μάλιστα κατέληξαν στον θάνατο ενός 22χρονου Σύρου πρόσφυγα του Μοχάμαντ αλ Αραμπ στον Έβρο.

Μάλιστα βίντεο των ερευνητικών ομάδων Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports, στοιχειοθετούν ότι έγινε χρήση πραγματικών πυρών από Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο στην συγκεκριμένη περίπτωση με θύματα εκτός από τον 22χρονο ακόμη έξι προσφύγες που τραυματίστηκαν.

Τώρα το θέμα πηγαίνει στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ευρωκοινοβουλίου, όπου ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός αλλά και οι αρμόδιοι επίτροποι της ΕΕ (Μετανάστευσης – Μαργαρίτης Σχινάς και Εσωτερικών Υποθέσεων – Ίλβα Γιόχανσον) θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά, η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πράσινων, Τίνεκε Στρικ: «Κατόπιν αιτήματός μου, ο Έλληνας υπουργός και οι εμπλεκόμενοι Επίτροποι της ΕΕ θα εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής LIBE στις 6 Ιουλίου για να δώσουν διευκρινήσεις για το θανατηφόρο πυροβολισμό στα ελληνικά σύνορα. Πρέπει να ψάξουμε κάτω από κάθε πέτρα. Η θανατηφόρα βία εναντίον προσφύγων δεν είναι αποδεκτή στην Ευρώπη».

Η ακρόαση στην επιτροπή θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την έρευνα των Bellingcat, Pointer (KRO-NCRV), Der Spiegel, Lighthouse Reports και Forensic Architecture. Σύμφωνα με την Στρικ, «πρέπει να σηκώσουμε κάθε πέτρα. Αυτή η ακρόαση είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να δείξει ότι υπερασπίζεται τις αξίες της και να διατηρήσει την αξιοπιστία της».

Πηγή: tvxs.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ