ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TΟΥΡΚΙΑ

Βαρθολομαίος για Αγία Σοφία: «Θα στρέψει τους χριστιανούς κατά του Ισλάμ»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τον τουρκικό λαό να προστατεύσει την οικουμενικότητα του μνημείου

fonirodopis.gr

Στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και τις προθέσεις της Άγκυρας να την μετατρέψει σε τέμενος αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Βαρθολομαίος προειδοποίησε ότι η αλλαγή της ταυτότητας του μνημείου θα δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στον χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Ειδικότερα, είπε ότι «Το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών.

Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου.

Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ.

Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου το 10ο τμήμα του τουρκικού ΣτΕ θα συζητήσει την προσφυγή, ενώ σε αντίστοιχη δικαστική προσφυγή που είχε γίνει το 2016 ο τότε εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την απόρριψή της και τη διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Ήδη πάντως ο Τύπος και η κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα αναμένουν την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. «Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό έθνος περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, την Πέμπτη. Στις 15 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες ετοιμάζονται να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία», ανέφερε χαρακτηριστικά χθεσινό δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ