ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών Ροδόπης για τον εξοβελισμό της τέχνης από το Λύκειο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής για την περικοπή των μαθημάτων της τέχνης από το καινούριο ωρολόγιο πρόγραμμα

fonirodopis.gr

Αντιδράσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει από το καινούριο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου τα μαθήματα των εικαστικών, θεατρικής αγωγής και μουσικής.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» και η ΕΛΜΕ Ροδόπης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 25 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Ο Σύλλογος «Οι Τρεις Ιεράρχες» στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η κυβέρνηση με πρόσφατη τροποποίηση εξοστράκισε κάθε μορφή τέχνης από το ωρολόγιο  πρόγραμμα του Γενικού Ενιαίου Λυκείου.  Πιο αναλυτικά, ούτε τα εικαστικά, ούτε το θέατρο, ούτε η μουσική ούτε καν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα επιλογής Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου έχουν μέχρι τώρα θέση στο νέο πρόγραμμα.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης (προ τριετίας) με την οποία σταμάτησε η διδασκαλία της θεατρικής αγωγής στις Έ και Στ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Παρατηρούμε δηλαδή με ανησυχία ένα σταδιακό εξοβελισμό της τέχνης από όλες τις βαθμίδες του δημόσιου σχολείου σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Σημειώνουμε πως όσο οι διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές συνεχίζουν να εισάγουν τη γενικότερη φιλοσοφία του σχολείου της αγοράς στο δημόσιο σχολείο παρατηρείται σταδιακή υποτίμηση των διδακτικών αντικειμένων της Τέχνης. 

Οι αναγκαίες οργανικές θέσεις για την απρόσκοπτη διδασκαλία τους με μόνιμο προσωπικό δεν έχουν συσταθεί ενώ ουσιαστικά ποτέ δεν καλύπτονται έστω και με αναπληρωτές όλες οι κενές θέσεις. Με τη νέα ρύθμιση ένα τμήμα αναπληρωτών ουσιαστικά οδηγείται στην ανεργία.

Αντίθετα με τα παραπάνω θέση του Συλλόγου μας είναι πως η Τέχνη πρέπει να κατέχει σημαντική θέση σε όλα τα χρόνια του σχολείου καθώς τα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα θεωρούν ζωτική τη διδασκαλία των σχετικών αντικειμένων για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ