ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Σε καραντίνα ο οικισμός Αγίασμα – Προβληματισμός για την προέλευση των κρουσμάτων

Ελέγχους στους κατοίκους πραγματοποιεί από το πρωί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ – Πέντε κρούσματα στον οικισμό και τρία σχετιζόμενα με την πόλη της Κομοτηνής

fonirodopis.gr

Στον οικισμό Αγίασμα βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουνίου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο διενεργεί ελέγχους στους κατοίκους του οικισμού ύστερα από τον εντοπισμό πέντε κρουσμάτων σε μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ο οικισμός τέθηκε σε καραντίνα από το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στα τοπικά ΜΜΕ στην είσοδο του οικισμού εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προέλευση των κρουσμάτων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Φωνής της Ροδόπης» τόνισε ότι «αυτό που μας προβλημάτισε είναι τα κρούσματα ήταν όλοι ασυμπτωματικοί και δεν είχαν καμία σχέση με περιοχές υψηλού κινδύνου, ούτε με τον Εχίνο στην Ξάνθη, ούτε με ταξίδια στο εξωτερικό. Αυτό μας δημιούργησε μια ανησυχία».

Οι κάτοικοι πάντως αποδέχθηκαν τα μέτρα περιορισμού ενώ και στον οικισμό παρατηρείται ηρεμία, καθώς για την επερχόμενη καραντίνα τους είχε ήδη ενημερώσει από χθες το απόγευμα η Δημοτική Αρχή Ιάσμου πριν καν ακόμα αυτή ανακοινωθεί επίσημα.

«Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε τουλάχιστον τηλεφωνικώς προκειμένου να ενημερώσουμε τους κατοίκους για την επερχόμενη καραντίνα γιατί εγώ το γνώριζα το έντονο επιδημιολογικό φορτίο από τις 6 το απόγευμα και ήταν δεδομένο ότι θα επιβληθεί καραντίνα. Υπάρχει ηρεμία, τηρούνται τα μέτρα. Υπάρχει αποδοχή, χρησιμοποιούνται μάσκες και απ’ ότι βλέπω προσέρχεται κόσμος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οντέρ Μουμίν.

«Γίνονται όλες οι ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών τόσο του Αγιάσματος όσο και σε όλη τη Ροδόπη. Προτεραιότητα για εμάς είναι να ενημερώσουμε αλλά και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Δεν εφησυχάζουμε, χρειάζεται προσοχή», δήλωσε με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης που βρέθηκε στον οικισμό Αγίασμα το πρωί της Τετάρτης.

Οι έλεγχοι στους κατοίκους του οικισμού θα πραγματοποιούνται έως τις 5 το απόγευμα ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να μεταβεί αύριο Πέμπτη στους Ασωμάτους προκειμένου να διενεργηθούν ανάλογα τεστ και στους κατοίκους των υπόλοιπων γειτονικών οικισμών.

Τα έκτακτα μέτρα

Το βράδυ της Τρίτης, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε 2 άξονες:

1. Σε οριζόντια μέτρα για τον Δήμο Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:

 • Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες.

2. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσμου του Δήμου Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:

 • Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
 • Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
 • Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
 • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
 • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών  από άλλες περιοχές εντός και εκτός  οικισμού .
 • Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την έκδοση της παρούσας και για 7 ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της

Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την έκδοση της παρούσας και για 7 ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ