ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Δυσαρέσκεια ξενοδόχων Θράκης για την εξαίρεση τους από την επιδότηση λόγω προσφυγικών ροών

Σύμφωνα με την προκήρυξη για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, προβλέπεται προνομιακή διαχείριση, λόγω των προσφυγικών ροών που διαχειρίζονται, των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που εδρεύουν μόνο στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα

fonirodopis.gr

Επιστολή στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) κατέθεσε την Πέμπτη 4 Μαΐου ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης με αφορμή το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το 2020-2021.

Σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης, προβλέπεται προνομιακή διαχείριση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που εδρεύουν στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, λόγω των προσφυγικών ροών που διαχειρίζονται.

Ως εκ τούτου, η εξαίρεση της Θράκης και της Σαμοθράκης, προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια και αμηχανία στις ξενοδοχειακές και γενικά τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς ανήκουν σε περιοχές που επλήγησαν και κλήθηκαν να διαχειριστούν μεταναστευτικές ροές με σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων το προηγούμενο διάστημα.

Η επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Απόστολος Παλακίδης, κοινοποιήθηκε επίσης στους Υπουργούς Ιωάννη Βρούτση, Χρήστο Σταϊκούρα και Χάρη Θεοχάρη.

Η επιστολή του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης:

«Όπως γνωρίζετε, τις προηγούμενες ημέρες κοινοποιήθηκε στα ξενοδοχειακά καταλύματα τη χώρας μας το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΠΕΚΑ για το 2020-2021. Σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης όπου περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες για την υπαγωγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, προβλέπεται προνομιακή διαχείριση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων που εδρεύουν στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΑ ‘’….με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των προσφυγικών ροών, επιδοτεί τις επιχειρήσεις καταλυμάτων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα… με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς. Ως εκ τούτου, οι κοινωνικοί τουρίστες που θα επιλέξουν προορισμούς στα προαναφερόμενα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων χωρίς παροχή πρωινού, θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής’’.

Όπως καταλαβαίνετε, η εξαίρεση της ακριτικής Θράκης και της Σαμοθράκης προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και αμηχανία στους ξενοδόχους της δεδομένου ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα αποτελεί τρανό παράδειγμα περιοχής που επίσης κλήθηκε να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές με σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων.

Πέρα όμως από το προαναφερόμενο θέμα, θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή της χώρας μας δεν διαθέτει ανάλογη αναγνωσιμότητα αλλά και προσβασιμότητα όπως συγκεκριμένοι προορισμοί των Δωδεκανήσων και του Β. Αιγαίου που αναφέρονται στο τεύχος προκήρυξης (πχ Ρόδος).

Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη την ένταξη της Θράκης και την Σαμοθράκης στο καθεστώς επιδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων σε αναλογία με το καθεστώς που αποφασίστηκε και περιγράφεται για τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την κατανόηση και αναμένουμε τις ενέργειες σας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ