ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TΟΥΡΚΙΑ

Με αναφορές στη Θράκη η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την Αγιά Σοφιά

«Προσπάθησαν να φιμώσουν το εζάν στη Θράκη με την πρόφαση της πανδημίας», σημειώνει εντελώς αυθαίρετα το τουρκικό ΥΠΕΞ

fonirodopis.gr

Με αναφορές στη Θράκη απάντησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ  Χαμί Ακσόι στην αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τη φιέστα Ερντογάν και την ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, με αφορμή τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα «προσπάθησε να φιμώσει το εζάν που διαβάζεται στη Θράκη με την πρόφαση της πανδημίας», κάτι που σαφώς δεν ισχύει καθώς το εζάν ποτέ δεν απαγορεύτηκε αλλά αντιθέτως, επιβλήθηκαν στα τεμένη οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί εξίσου για όλους τους θρησκευτικούς χώρους κάθε θρησκείας και δόγματος.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Μετά από κάθε ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε μάταιες και χωρίς αποτέλεσμα ανακοινώσεις. Σε μια εποχή κατά την οποία το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται από τους μιναρέδες της Ευρώπης και έχει γίνει κατανοητή η σημασία του αλληλοσεβασμού, η ενόχληση που αισθάνθηκε η Ελλάδα εξ αιτίας της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία είναι ενδεικτική της ψυχολογίας στην οποία βρίσκεται αυτή η χώρα.

Οι προσπάθειες ορισμένων κύκλων να φιμώσουν το εζάν (σ.σ. το κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή), που διαβάζεται για αιώνες, στη δυτική Θράκη με την πρόφαση της πανδημίας του Covid-19 είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας. Η Τουρκία δεν αλλοιώνει ούτε τη φύση της Αγίας Σοφίας ως παγκόσμιο μνημείο ούτε ενεργεί κατά παράβαση της Σύμβασης της UNESCO του 1972 για την Προστασία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτά τα μνημεία έχουν διατηρηθεί ως τις σημερινές γενεές λόγω της φροντίδας και της σχολαστικής προσοχής που έχει επιδείξει η Τουρκία προς τις ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, καθώς αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της. Η Αγία Σοφία θα παραμείνει μια σημαντική αξία για την Τουρκία και την ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να την προστατεύει. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά της συμπλέγματα».

ΥΠΕΞ: «Πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών»

Της τουρκικής ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη φιέστα Ερντογάν και ιδιαίτερα την ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, με αφορμή τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ