ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» υπό όρους στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, όσα είπε ο Νίκος Δένδιας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επιβεβαιώνουν ότι το επεισόδιο με τους Τούρκους έγινε εντός του ελληνικού εδάφους

fonirodopis.gr

Πληθαίνουν τα σημάδια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε τροποποιήσεις της θέσης του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Μετά την «σκληρή» στάση που κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση για το επεισόδιο στον Έβρο, τώρα προσαρμόζει τη στάση της στο ζήτημα του φράχτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε πει «Όχι» στην ανέγερση του φράχτη στον Έβρο. Ως κυβέρνηση όμως τον άφησε στη θέση του. Τώρα κάνει ένα ακόμα βήμα, λέγοντας «ναι» υπό όρους στην επέκτασή του.

Η θέση αυτή εκφράστηκε στη συνεδρίαση της Διαρκούς  Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίστηκε θετική στην επέκταση του φράχτη ως «μέσου προστασίας των συνόρων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα». Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν μπορεί ο φράχτης να γίνει μέσο παραβίασης των δικαιωμάτων που αναγνωρίζουν στους πρόσφυγες οι διεθνείς συνθήκες.

Η δήλωση Βούτση

Σήμερα ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την προσαρμογή της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δήλωσε στο Mega ότι:

«Το σύνορο είναι ορισμένο. Ήδη υπάρχει ένας φράχτης 10 χιλιομέτρων. Τώρα θα προχωρήσει η δημιουργία ενός φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων. Ο φράχτης στον Έβρο μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα στο να υπάρχει φράχτης».

Στη συνέχεια ο κ. Βούτσης διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας την ύπαρξη ασφαλών διόδων για τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, είπε: «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα όταν στη βάση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν, υπάρχει η οπτική ότι γίνονται εισβολές και επιθέσεις λαθραίων.

Ταυτόχρονα με την αυτονόητη φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας κυριαρχίας, θα έπρεπε να υπάρχουν ανοιχτές οι δίοδοι που επιβάλλουν η Γενεύη και οι διεθνείς συνθήκες, για να μπορούν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους, να υποβάλλουν τα χαρτιά τους για τη διαδικασία ασύλου.

Εκεί είναι η σύγκρουση. Κατά πόσο θα είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης αντί να κάνουμε τις διεθνείς ενέργειες που πρέπει για  να αλλάξει  η συνθήκη του Δουβλίνο και μια σειρά αλλαγές που θα μας βγάλει από τα διλήμματα».

Εντός του ελληνικού εδάφους

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, όσα είπε ο Νίκος Δένδιας στη συνεδρίαση της Διαρκούς  Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επιβεβαιώνουν ότι το επεισόδιο με τους Τούρκους έγινε εντός του ελληνικού εδάφους. Στην εισήγησή του ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα,  ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας».

Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι από τη στιγμή οι «προπαρασκευαστικές εργασίες» ήταν «εντός του ελληνικού εδάφους» και η «κινητικότητα της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες», τότε και η «τουρκική κινητικότητα» έλαβε χώρα εντός ελληνικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται η δήλωση του Γιώρκου Κατρούγκαλου ότι «δεν αποτελεί “κινητικότητα” η παραβίαση των συνόρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ