ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: «Απολύτως ψευδής ο ισχυρισμός περί κατάληψης ελληνικού εδάφους»

Ο ΥΠΕΞ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ που «υπερακόντισε την ανοησία αυτή για μικροκομματικούς και δημοσκοπικούς σκοπούς» – Το ερώτημα που παραμένει ωστόσο είναι γιατί ο ίδιος είχε μιλήσει για «αμφισβήτηση του ακριβούς ορίου» και για «λίγες δεκάδες μέτρα»

fonirodopis.gr

Aνοησία χαρακτήρισε για μια ακόμα φορά ο Νίκος Δένδιας τα περί κατάληψης ελληνικών εδαφών στον Έβρο από τον τουρκικό στρατό και την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπήρξε μια κινητικότητα στον Έβρο, όμως δεν υπήρξε κατάληψη εδάφους.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή, προέκταση επέκταση στο φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία μας επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της δηλώσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη. Επ’ αυτού η Ελλάδα απάντησε αρνητικά. Είπαμε ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και δεν έχουμε κανένα λόγο να τις γνωρίσουμε οτιδήποτε.

Κατόπιν παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του φράχτη. Κατόπιν αυτού το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα αγγλικών εφημερίδων ο Νίκος Δένδιας απάντησε:

«Η SUN υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Το χειρότερο είναι ότι αυτόν τον απολύτως ψευδή ισχυρισμό τον υιοθέτησε κατ’ αρχήν ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και μετετράπη σε στοιχείο διαλόγου στην ελληνική δημόσια ζωή, μέσω διαφόρων προσώπων στα τηλεοπτικά μέσα. Υπερακόντισε δε, την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε ανακοίνωση του με ρώτησε αν ο ελληνικός στρατός υποχώρησε επί ελληνικού έδαφος εν όψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής».

«Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς και δημοσκοπικούς σκοπούς. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Επισήμανε επίσης, ότι είναι «συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και προσέθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό».

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση, ωστόσο η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. «Οφείλουν να λειτουργούν ως μια σύγχρονη χώρα».

Ανέφερε επίσης πως ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζεται κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

Το ερώτημα που παραμένει ωστόσο είναι γιατί ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ είχε πει: «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας των αλλαγών της κοίτης του ποταμού, μπορούν να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά να λυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα» και γιατί έπρεπε να φτάσει Κυριακή για να διαψεύσει;

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι η αμφισβητούμενη περιοχή που παρουσιάζει ο ΣΚΑΙ στο γράφημα του είναι σε έκταση μεγαλύτερη από 250 στρέμματα ενώ ο κ. Δένδιας απέφυγε να απαντήσει στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που έλεγε ότι «η παραβίαση (σ.σ. των συνόρων) απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ