ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Πέντε ακτές της Ροδόπης βραβεύτηκαν με τη Γαλάζια Σημαία

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες βρίσκεται η Ελλάδα με συνολικά 497 βραβευμένες ακτές

fonirodopis.gr

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας ανακοίνωσε την Πέμπτη (21/5) τη λίστα με τις βραβεύσεις ακτών, μαρίνων και τουριστικών σκαφών.

Η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε «Γαλάζιες Σημαίες», ανάμεσα σε 47 χώρες, κατέχοντας 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη.

Επί του συνόλου των χωρών που συμμετέχουν το 2020 στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», η Ελλάδα κατέχει το 13% των βραβευμένων ακτών.

Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, η Χαλκιδική αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά πρώτη με 94 «Γαλάζιες Σημαίες», ενώ η Ροδόπη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με πέντε βραβευμένες ακτές.

Συνολικά, το 2020 η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Οι βραβευμένες ακτές της Ροδόπης:

Δήμος Μαρωνείας – Σαπών
Πλατανίτης/Filosxenia Ismaros Hotel

Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή
Μέση
Φανάρι/Camping
Φανάρι/Ιουλίου

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη λίστα

Τι σημαίνει η «Γαλάζια Σημαία» και πώς απονέμεται

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους – απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη).

Σε αυτά περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – η καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σημειώνεται πως από το 2017 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Θεοχάρης: Ξεχωριστός ο φετινός συμβολισμός των «Γαλάζιων Σημαιών»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της Ελλάδας στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», σημειώνοντας πως ο συμβολισμός κατά τη φετινή χρονιά είναι ξεχωριστός.

«Κάθε Γαλάζια σημαία δεν σηματοδοτεί μόνο ότι η ακτή, η μαρίνα, το τουριστικό σκάφος στο οποίο ανεμίζει παρέχει ολοκληρωμένες και πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Φέτος οι Γαλάζιες σημαίες συμβολίζουν επιπλέον την επιθυμία και τη θέληση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα», επισήμανε – μεταξύ άλλων – ο κ. Θεοχάρης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ