ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Μνημείο στη Ροδόπη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ζητάνε τα Ποντιακά Σωματεία

«Θα ξαναβάλουμε το θέμα στο τραπέζι και ευελπιστούμε ότι με τον νέο Δήμαρχο κάτι θα γίνει», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου

fonirodopis.gr

Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαΐου στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου στην Κομοτηνή.

Τα Ποντιακά Σωματεία Ροδόπης κατέθεσαν συμβολικά ένα στεφάνι ενώ η εκδήλωση, λόγω κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία πολιτών.

«Κάποια στιγμή να αναγνωριστεί από όλους και από τη γείτονα χώρα ότι έγινε όντως μια γενοκτονία ώστε με αυτό τον τρόπο να αναπαυθούν οι ψυχές αυτών των ανθρώπων και όλοι εμείς οι υπόλοιποι να παίρνουμε μέσα από τον ηρωισμό και τη θυσία τους μηνύματα για το παρόν και το μέλλον», είπε στη σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης.

«Τα Ποντιακά Σωματεία Ροδόπης είμαστε εδώ για να ανάψουμε το κεράκι μας. Είναι ημέρα μνήμης αν και η μνήμη τους είναι διαρκώς στη σκέψη μας και ο αγώνας μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι συνεχής, όπως επίσης και όλων των Γενοκτονιών που συντελέστηκαν από τους Νεότουρκους.

Ο αγώνας αυτός αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Τέτοια τραγικά θέλουμε να τα αποτρέψουμε να ξανασυμβούν και ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα ζήσει ξανά τέτοιες τραγικές στιγμές», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.

Ερωτηθείσα για το που βρίσκεται η πρόταση που είχε καταθέσει πέρσι ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για ανέγερση μνημείου στην Κομοτηνή για τη Γενοκτονία των Ποντίων, η κ. Μαυρίδου εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη βούληση των Ποντιακών Σωματείων τονίζοντας ότι η πρόταση θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι στο νέο Δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη ευελπιστώντας ότι θα πραγματοποιηθεί.

«Θεωρούμε ότι και αυτός ο τόπος χρειάζεται ένα μνημείο για να θυμόμαστε τη θυσία των ανθρώπων που θυσιάστηκαν επειδή ήταν απλά χριστιανοί και οι νεότουρκοι ήθελαν να τους διώξουν από τον τόπο που έζησαν για 3.000 χρόνια», τόνισε σχετικά η κ. Μαυρίδου.

Την ερχόμενη Κυριακή 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στην Κομοτηνή οι επίσημες εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ