ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Δήμος Κομοτηνής και Περιφέρεια ΑΜΘ ξέχασαν τη Γενοκτονία των Ποντίων;

Με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, δεν έχει βγει μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση ή πρόγραμμα εορτασμού για την περιοχή μας

fonirodopis.gr

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Δήμος Κομοτηνής, η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και τα ποντιακά Σωματεία της περιοχής μας δεν έχουν βγάλει καμία ανακοίνωση για τον φετινό εορτασμό της Γενοκτονίας των Ποντίων, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 19 Μαΐου.

Με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, η οποία ανακοίνωσε ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 24 Μαΐου και τον Δήμο Ξάνθης ο οποίος ανάρτησε πανό στο Δημαρχείο, κανένας άλλος φορέας δεν έχει ανακοινώσει το παραμικρό.

Χαρακτηριστική είναι η απορία της επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Ελένης Λαφτσή η οποία διερωτάται αν η φετινή επέτειος είναι ξεχασμένη.

Τα ποντιακά σωματεία Ροδόπης πραγματοποίησαν πάντως το πρωί της Κυριακής 17 Μαΐου επιμνημόσυνη δέηση (φωτογραφία άρθρου) στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στη σελίδα στο facebook του Συλλόγου Ποντίων Θρυλόριου «Η Κερασούντα και το Γαρς» ανακοινώθηκε από ένα μέλος ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα είναι διαδικτυακές.

Η ανακοίνωση της Π.Ε. Έβρου:

«Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την 24η Μαΐου 2020, ημέρα Κυριακή. Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων».

Η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για τις εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

«19η Μαΐου

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ημέρα ορόσημο για τους απανταχού Έλληνες.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, από την ίδρυσή της, διοργανώνει εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία, οι οποίες κορυφώνονται το μήνα Μάιο.

Δυστυχώς, φέτος, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία του Covid-19, η οποία εξακολουθεί να πλήττει ολόκληρο τον κόσμο.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ήδη από τα πρώιμα στάδια εξάπλωσης της ασθένειας, τοποθετήθηκε με σαφήνεια και υπευθυνότητα υπέρ της τήρησης αυστηρών περιοριστικών μέτρων, έχοντας ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, ανακοινώνουμε πως οι εκδηλώσεις μας δε θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το “πρωτόκολλο” των περασμένων ετών, αλλά και δίχως τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, που δίνει το παρόν κάθε χρόνο στο ιερό χρέος απέναντι στους προγόνους μας.

O αγώνας και οι διεκδικήσεις μας δεν περιορίζονται στην ηθική δικαίωση των 353.000 αδικοχαμένων προγόνων μας, αλλά στοχεύουν στην αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922 που έλαβαν χώρα στη Μικρά Ασία, με θύματα τις χριστιανικές κοινότητες της περιοχής (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι), καθώς επίσης και στην πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Ο αγώνας συνεχίζεται αδιάκοπα, απρόσκοπτα, σθεναρά. Όπως ήδη καταστήσαμε σαφές, οι ιδιαίτερες συνθήκες και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα πρόληψης και αποτροπής μετάδοσης των ασθενειών, μας επιβάλλουν να αναπροσαρμόσουμε το σχεδιασμό των εκδηλώσεων μνήμης στις οποίες θα παρευρίσκονται μόνο αντιπροσωπείες της ομοσπονδίας και εκπρόσωποι φορέων. Επίσης στους χώρους των συγκεντρώσεων δεν θα αναπτυχθούν εξέδρες και καθίσματα, ούτε θα πραγματοποιηθούν πορείες».

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ2 ημέρες πριν

Επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ζήτησε από τους Αμερικανούς διπλωμάτες ο Γιάννης Γκαράνης

ΕΒΡΟΣ5 ημέρες πριν

Μητσοτάκης: «Ο φράχτης στον Έβρο είναι το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση»

ΒΟΥΛΗ1 εβδομάδα πριν

Συκοφαντίες και λάσπη μέσα στη Βουλή εις βάρος μειονοτικών δημοσιογράφων της Κομοτηνής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ1 εβδομάδα πριν

Υφαντές: Ελλείψει πεζοδρομίου μαθητές περπατάνε καθημερινά πάνω στον κεντρικό δρόμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

Θωράκιση του Νοσοκομείου Κομοτηνής ενόψει πιθανής έξαρσης της πανδημίας, ζητάει ο Δ. Χαρίτου

ΡΟΔΟΠΗ1 εβδομάδα πριν

Ελένη Χατζηγεωργίου: «Νιώθουμε προδομένοι σαν λαός»

ΡΟΔΟΠΗ1 εβδομάδα πριν

Το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων καταδίκασαν Κύπριοι φοιτητές στην Κομοτηνή

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Πορεία διαμαρτυρίας από Αρμένιους και Έλληνες στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ