ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TΟΥΡΚΙΑ

Guardian: Οι πρόσφυγες που έγιναν πιόνια στο παιχνίδι του Ερντογάν

«Δεν είχαμε καμία επιλογή. Οι Τούρκοι μας απειλούσαν με όπλα. Μας συμπεριφέρονταν σαν κρατούμενους και εγκληματίες. Μας έλεγαν να μαζευτούμε και να πιέζουμε στα ελληνικά σύνορα και ότι αυτά δεν θα ανοίξουν αν δεν πιέσουμε», δηλώνει στον Guardian μία Σύρια πρόσφυγας που βρέθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο

fonirodopis.gr

Στις αρχές Μαρτίου, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στη συνοριακή πύλη Παζαρκουλέ στην Τουρκία, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα «ανοίξει την πύλη» στην Ευρώπη.

«Μας λέγατε να φύγουμε, μας λέγατε να μαζευτούμε και να πιέζουμε στα ελληνικά σύνορα και ότι αυτά δεν θα ανοίξουν αν δεν πιέσουμε». Αυτή είναι η κραυγή της Ρίμα, μίας 45χρονης Σύριας νοσοκόμας που εγκατέλειψε τη χώρα της για να βρεθεί στο Παζαρκουλέ της Αδριανούπολης.

Είναι μία μόνο από τους χιλιάδες ανθρώπους που ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ως πιόνια τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά ζώντας φιλοξενούμενη σε σπίτι φίλων της στην Άγκυρα και αφού έχει υποστεί τη δοκιμασία των κέντρων κράτησης λόγω της πανδημίας. Η πορεία τους από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στα βάθη ξανά της Τουρκίας ή σε άλλα στρατόπεδα κράτησης περιγράφεται σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Guardian που τιτλοφορείται: «Δεν υπάρχει μέλλον: Οι άνθρωποι που έγιναν πιόνια στο παιχνίδι πίεσης του Ερντογάν».

Σήμερα κάποιοι βρίσκονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Άγκυρα, έχοντας ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Άλλοι κατέληξαν  στους δρόμους της Σμύρνης. Είναι οι άνθρωποι που σήμερα λένε «Γρήγορα κατάλαβα ότι μας χρησιμοποιούσαν». Όταν έφυγε  από τον Έβρο, η Ρίμα βρέθηκε σε ένα στρατόπεδο κράτησης στη Μαλάτεια, στα βάθη της Ανατολίας. Υπολογίζει ότι άλλοι 2.3000 αναγκάστηκαν να φύγουν προς τα εκεί από τα σύνορα. «Δεν είχαμε καμία επιλογή. Οι Τούρκοι μας απειλούσαν με όπλα».

Λέει ότι δεν υπήρχε φαγητό ούτε ιατρική περίθαλψη.  Τελικά στις 16 Απριλίου τους άφησαν από τη Μαλάτεια και κατέληξαν και πάλι σε στρατόπεδο κράτησης στην Άγκυρα. Η πρόσφυγας δείχνει βίντεο στον συντάκτη του άρθρου με παιδιά να κλαίνε και γυναίκες να ουρλιάζουν. Στην  αρχή λέει δεν θέλαμε να κατέβουμε από το λεωφορείο. Γρήγορα όμως καταλάβαμε ότι πρόκειται να μπούμε ξανά σε καθεστώς κράτησης.

«Μας συμπεριφέρονταν σαν κρατούμενους και εγκληματίες». Η ίδια κατάφερε να διασώσει το κινητό της καθώς από τους υπόλοιπους τα πήραν. «Κατάφερα έτσι να στέλνω ντοκουμέντα για το τι υποφέρουν οι άνθρωποι σε αυτή τη φυλακή». Δεν υπήρχε ούτε καν γάλα για τα παιδιά. «Ο δικός σας Πρόεδρος μας έλεγε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά! Ο δικός σας Πρόεδρος! Μας λέγατε να φύγουμε, μας λέγατε να μαζευτούμε και να πιέζουμε στα ελληνικά σύνορα  και ότι αυτά δεν θα ανοίξουν αν δεν πιέσουμε», φωνάζει  σήμερα καθώς κλειδώνει το δωμάτιό της στην Άγκυρα.

«Όλοι αυτοί που πέθαναν και τραυματίστηκαν και βούλιαξαν στη δυστυχία και έχασαν τις περιουσίες τους, είναι απλά απώλειες για τον Ερντογάν. Και αυτός μπορεί να ξαναστήσει ένα τέτοιο παιχνίδι», λέει. Σημειωτέον ότι εσωτερικό έγγραφο της Frontex που διέρρευσε σήμερα προειδοποιεί ότι μία νέα απόβαση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο είναι πιθανή.

Ένας άλλο πρόσφυγας, οι Ιμπραήμ που πείστηκε και αυτός από τις ψευδείς ανακοινώσεις Ερντογάν περί ανοιχτών συνόρων, έφτασε στα ελληνικά σύνορα θεωρώντας ότι σύντομα θα συναντήσει τη γυναίκα του που ζει στη Γερμανία. Όταν ανακοινώθηκε το τέλος στα σύνορα και ότι θα άρχιζε η καραντίνα, «μας βάλανε με το ζόρι και χρησιμοποιώντας γκλομπς σε ένα λεωφορείο, ενώ μας έλεγαν και ψέματα ότι θα επιστρέφαμε μετά το τέλος της καραντίνας».

Τον πήγανε σε ένα παλιό πανεπιστημιακό κοιμητήριο στην Αδριανούπολη και του πήραν το κινητό. «Η τροφή σε αυτήν την πρόχειρη δομή καραντίνας ήταν ελάχιστη. Οι τουρκικές αρχές μας απειλούσαν με απέλαση και μετά από μια διαμαρτυρία φάγαμε ξύλο». Και ο Ιμπραήμ είχε πληρώσει 1.700 δολάρια για να βρεθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Πληροφορίες: theguardian.com

Der Spiegel: «Η Τουρκία κατηύθυνε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα»
«Ανάμεσα στο πλήθος αναμείχθηκαν και τουρκικές κρατικές δυνάμεις, οι οποίες πυροδότησαν τις ταραχές στον φράχτη», γράφει το γερμανικό περιοδικό

Όργιο προπαγάνδας από τα φερέφωνα του Ερντογάν για τους μετανάστες στον Έβρο
Η τουρκική μονταζιέρα κατασκευής fake news έχει πάρει φωτιά – Bάζουν τους μετανάστες να λένε on camera ότι οι Έλληνες τους πήραν τα ρούχα – Στόχος να επηρεάσουν την τουρκική κοινή γνώμη εναντίον της Ελλάδας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ