ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Φορείς της μειονότητας απαιτούν τη διδασκαλία της τουρκικής στα νηπιαγωγεία της Θράκης

Με αφορμή το άρθρο 2 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» για την πιλοτική εισαγωγή δημιουργικής ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα

fonirodopis.gr

Την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία της Θράκης απαιτούν τέσσερις φορείς της μειονότητας με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» στο οποίο προβλέπεται (άρθρο 2) η πιλοτική εισαγωγή δημιουργικής ενασχόλησης των μαθητών με την αγγλική γλώσσα στο νηπιαγωγείο.

Πρόκειται για το εθνικιστικό κόμμα ΚΙΕΦ, τον Σύνδεσμο Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων, την Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας και τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Θράκης οι οποίοι με κοινή τους επιστολή επικροτούν την εισαγωγή της αγγλικής καταθέτοντας αντίστοιχο αίτημα στο Υπουργείο και για την εισαγωγή της τουρκικής.

Αξίζει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου ενώ το άρθρο 2 στο οποίο προβλέπεται η εισαγωγή της αγγλικής συγκέντρωσε αντιδράσεις και αρνητικά κατά πλειοψηφία σχόλια από τους συμμετέχοντες στο διάλογο στο opengov.gr.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Τα εκπαιδευτικά δικαιώματα και η εκπαιδευτική αυτονομία της Μειονότητας διασφαλίζονται με τα άρθρα 40 και 41 της Συνθήκης της Λωζάννης. Κατά την υπογραφή της Συνθήκης το 1923, η εκπαίδευση των νηπίων δεν περιλαμβανόταν στα εκπαιδευτικά συστήματα των συμβαλλομένων κρατών και για τον λόγο αυτό στη συγκεκριμένη συνθήκη δεν συμπεριλήφθησαν ρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν δικαίωμα εκπαίδευσης των νηπίων της Μειονότητας στην μητρική τους Τουρκική γλώσσα.

Παρόλα αυτά το άρθρο 40, με την προϋπόθεση της αυτοχρηματοδότησης, δίδει στη Μειονότητα την ευχέρεια και το δικαίωμα της δημιουργίας, λειτουργίας, διοίκησης και επιτήρησης, κάθε είδους σχολείων και συναφών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οποία θα μπορεί ελεύθερα να διδάσκεται η Τουρκική γλώσσα.

Με τον Ν. 3518/2006 θεσπίστηκε για πρώτη φορά η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην προσχολική ηλικία ωστόσο δεν επιτράπηκε στη Μειονότητα η λειτουργία νηπιαγωγείων που θα διδάσκουν παράλληλα με την Ελληνική και την Τουρκική γλώσσα. Η μειονότητα μας από το 2010 έως και σήμερα προβάλλει συνεχώς το αίτημα της για τη λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων, ένα αίτημα που πηγάζει άμεσα από τις διεθνής συνθήκες.

Με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν αναρίθμητες εκπαιδευτικές δομές νηπιαγωγείων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν την δίγλωσση εκπαίδευση, τις προβλέψεις τόσο της Συνθήκης της Λωζάννης για τα μειονοτικά εκπαιδευτικά δικαιώματα όσο και της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει πλέον άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό της μειονότητας από τα αρμόδια κρατικά όργανα.

Με βάση τα ανωτέρω και στα πλαίσια της διαβούλευσης που διενεργείται για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ιδιαίτερα αναφορικά με το άρθρο 2 του σχετικού Νόμου, που αφορά τις «Δραστηριότητες στην Αγγλική Γλώσσα στο Νηπιαγωγείο», ως φορείς της Μειονότητας θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής: Το σχεδιαζόμενο άρθρο 2 για την εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας με τη μορφή της οργάνωσης και υλοποίησης διαφόρων δραστηριοτήτων στην Αγγλική Γλώσσα, σε επιλεγμένες πιλοτικά δομές, είναι ένα θετικό εκπαιδευτικό βήμα που συμβάλλει στην εμπέδωση της πολυγλωσσίας από την νηπιακή ηλικία.

Παράλληλα όμως και δεδομένης της εκφρασθείσας ευαισθησίας της Μειονότητας στο θέμα αυτό, υποβάλλουμε στο αρμόδιο υπουργείο το αίτημα να συμπεριληφθεί στα νηπιαγωγεία στις περιοχές όπου ζει η μειονότητα και η διδασκαλία της Τουρκικής Γλώσσας με την ίδια μορφή των δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Το αίτημα μας αυτό έρχεται να προστεθεί στην χρόνια απαίτηση μας για τη λειτουργία των δίγλωσσων νηπιαγωγείων και ελπίζουμε αυτή τη φορά να εισακουστούμε από την Ελληνική Πολιτεία».

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ5 ημέρες πριν

Επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ζήτησε από τους Αμερικανούς διπλωμάτες ο Γιάννης Γκαράνης

ΕΒΡΟΣ1 εβδομάδα πριν

Μητσοτάκης: «Ο φράχτης στον Έβρο είναι το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση»

ΒΟΥΛΗ2 εβδομάδες πριν

Συκοφαντίες και λάσπη μέσα στη Βουλή εις βάρος μειονοτικών δημοσιογράφων της Κομοτηνής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ2 εβδομάδες πριν

Υφαντές: Ελλείψει πεζοδρομίου μαθητές περπατάνε καθημερινά πάνω στον κεντρικό δρόμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Θωράκιση του Νοσοκομείου Κομοτηνής ενόψει πιθανής έξαρσης της πανδημίας, ζητάει ο Δ. Χαρίτου

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Ελένη Χατζηγεωργίου: «Νιώθουμε προδομένοι σαν λαός»

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων καταδίκασαν Κύπριοι φοιτητές στην Κομοτηνή

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Πορεία διαμαρτυρίας από Αρμένιους και Έλληνες στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ