ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων με Αραχωβίτη και Χαρίτου

«Αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς δέχτηκαν μεγάλο οικονομικό πλήγμα, χωρίς το κράτος να είναι αρωγός», σημείωσε ο βουλευτής Ροδόπης ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη διεκδίκησης της κατασκευής του Φράγματος Κομψάτου

fonirodopis.gr

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπρόσωπους αγροτών Κυριάκο Κρόκο, Νίκο Κυριαζή, Παναγιώτη Νικούδη, Κωνσταντίνο Τσατσαρίδη, Εσάτ Χουσείν, Σάκη Κοσουτζή, και Μιχάλη Ρούφο πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (4/5) ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, ο πρώην Υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης και ο συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων.

Οι εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων μίλησαν για τα προβλήματα που προκάλεσαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, που ήταν ιδιαίτερα έντονα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν βαρύτατα, αλλά δεν είχαν τη στήριξη της Πολιτείας.

Στάθηκαν αναλυτικά στα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η άρδευση, το εργόσημο και κυρίως η έλλειψη εργατών, επισημαίνοντας την ανάγκη αρδευτικών έργων, όπως το Φράγμα Κομψάτου.

Ο πρώην υπουργός κος Αραχωβίτης ανέδειξε τη σημασία άμεσης στήριξης του πρωτογενούς τομέα με εμπροσθοβαρή μέτρα και παρουσίασε αναλυτικά τις συγκεκριμένες προτάσεις του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι», που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

Ο βουλευτής Δ. Χαρίτου ευχαρίστησε τους εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων για την ουσιαστική συζήτηση, αναφέροντας «εν μέσω πανδημίας αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς δέχτηκαν μεγάλο οικονομικό πλήγμα, χωρίς το κράτος να είναι αρωγός. Εμείς ως τοπική οργάνωση και εγώ προσωπικά ως βουλευτής σταθήκαμε δίπλα τους και υποστηρίξαμε τα δίκαια αιτήματά τους τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Αναδείξαμε τις αδικίες σε βάρος των παραγωγών της Ροδόπης που εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2018 στην καπνοκαλλιέργεια και στις καλλιέργειες βάμβακος ιδιαίτερα στις περιοχές Σαπών και Μαρώνειας. Επίσης αναδείξαμε τη μη καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων για τις ζημιές της 10ης Ιουλίου 2019, όπως και την ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων και των αλιέων. Και όλα αυτά είτε με άμεση γνωστοποίηση των αιτημάτων στον υπουργό, είτε με κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή».

Ο βουλευτής Δ.Χαρίτου λόγω της οξύτητας των προβλημάτων στην περιοχή, που με έντονο τρόπο παρουσίασαν οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, ζήτησε από τον τομεάρχη κο Αραχωβίτη να καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή, για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και των κτηνοτροφών.

Για τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα που τέθηκαν στην συζήτηση και που η αντιμετώπισή τους μπορεί να συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη και να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία, ο βουλευτής σημείωσε ότι οφείλουν από κοινού οι φορείς των αγροτών και των κτηνοτρόφων και οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς να διεκδικήσουν:

  • Την κατασκευή αρδευτικών έργων, με πρώτο την ένταξη και κατασκευή του Φράγματος Κομψάτου στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2022-2027, καθώς ως γνωστόν αυτήν την χρόνια θα αξιολογηθούν από το ΥΠΑΑΤ ποια από τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα θα ενταχθούν.
  • Ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της καλλιέργειας καπνού, που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τη νέα ΚΑΠ με αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα χιλιάδων οικογενειών στην περιοχή.
  • Ένα ειδικό πρόγραμμα ανόρθωσης της κτηνοτροφίας που έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς διαθέτει σημαντικό ζωικό κεφάλαιο και παραγωγικές μονάδες, αλλά την ίδια στιγμή πλήττεται από ζωονόσους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ