ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

YΓΕΙΑ

Τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού σε ιδιωτική βάση από την Βούλα Ελευθεριάδου

Στο ιατρείο της κ. Ελευθεριάδου, οι ασθενείς ανάλογα με τις ιατρικές ενδείξεις μπορούν να υποβληθούν και στα δύο είδη τεστ που είναι διαθέσιμα για τον κορωνοϊό

fonirodopis.gr

Δεδομένου ότι η ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης της νόσου που έχει ταλαιπωρήσει έναν ολόκληρο πλανήτη είναι μεγάλη, η χρήση των διαφόρων τεστ ανίχνευσης του ιού είναι επιβεβλημένη.

Απευθυνθήκαμε στην ειδικό παθολόγο κ. Βούλα Ελευθεριάδου, από την οποία ζητήσαμε να μας ενημερώσει για τα είδη τεστ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τη διάγνωση της νόσου.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο είδη τεστ, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να διαγνώσουμε τη νόσο», θα μας πει η κ. Ελευθεριάδου για να προσθέσει ότι «το πρώτο τεστ ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού από τον φάρυγγα ή τη μύτη του ασθενούς που έχει συμπτώματα, δηλ πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια και θέλουμε να δούμε αν έχει την νόσο  covd-19.

Eίναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε γιατί είναι διαφορετική η αντιμετώπιση μιας συνηθισμένης λοίμωξης και της σοβαρής νόσου του κορωνοϊου.

Η γρήγορη επιλογή των σοβαρών περιστατικών και ο διαχωρισμός τους βοηθά στην σωστότερη αντιμετώπισή τους.

Η λήψη του δείγματος γίνεται με μια μπατονέτα από τον γιατρό με όλες τις ενδεδειγμένες συνθήκες προστασίας, από το ρινοφάρυγγα και το αποτέλεσμα αποστέλλεται σε 3 ημέρες, μετά την κατάλληλη επεξεργασία.

Το δεύτερο τεστ, γίνεται με αίμα και ανιχνεύει τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός, όταν έρθει σε επαφή με τον ιό.

Γίνεται, με τη λήψη μιας μικρής, ποσότητας αίματος, στην οποία προστίθεται ειδικό αντιδραστήριο και θετικοποιείται, αν ο ασθενείς έχει αντισώματα απέναντι στον ιό.

Η εξέταση αυτή χρησιμεύει τόσο  για να δούμε αν ο ασθενής νοσεί, όσο και αν έχει περάσει τη νόσο. Είναι γρήγορο τεστ μια που το αποτέλεσμα διαβάζεται σε 30 λεπτά το πολύ.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ύπαρξης αντισωμάτων, είναι πως αν είναι θετικά δεν μεταδίδουμε σε άλλους, αλλά και ούτε υπάρχει περίπτωση να νοσήσουμε για ικανό χρονικό διάστημα. Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως κάθε ένα τεστ έχει τις ενδείξεις του τις οποίες καθορίζει ο θεράπων ιατρός».

Όσον αφορά το αν είναι εφικτό να διενεργούνται τεστ στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής σε ιδιωτική βάση, η γνωστή παθολόγος μας είπε ότι πραγματοποίησε έρευνα επί του θέματος δεδομένου ότι οι ανάγκες του δημόσιου συστήματος είναι μεγάλες.

«Αυτή τη στιγμή ενημερώνω τους Ροδοπίτες πως ανάλογα με τις ιατρικές ενδείξεις μπορώ να προβώ στην εκτέλεση και των δύο τεστ. Καλό είναι κάθε ένα από αυτά να γίνεται προς το συμφέρον του ασθενούς, και όταν υπάρχει λόγος», δήλωσε καταλήγοντας η κ. Ελευθεριάδου.

Πληροφορίες
Τηλέφωνο: 2531072900, 6944585072
Ιατρείο: Αμπέλων 2, Κομοτηνή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ