ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς το Άγιο Φως η φετινή Ανάσταση στις εκκλησίες

Θα έρθει στην Αθήνα όμως δεν θα διανεμηθεί πουθενά – «Έχουμε κρατήσει το Άγιο Φως από πέρσι, θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να το παραλάβουν τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής

fonirodopis.gr

Πραγματοποιήθηκε  το μεσημέρι του Σαββάτου η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον ιερό ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα. Στον Πανάγιο τάφο, ήταν ελάχιστος κόσμος, ενώ αρκετοί ήταν οι ιερείς οι οποίοι φορούσαν μάσκες.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο OPEN ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσσης, το Άγιο Φως δεν θα διανεμηθεί φέτος στους πιστούς ενώ θα ακολουθηθεί μια διαφορετική διαδικασία κατά τη μεταφορά του στην Αθήνα.

«Δεν γνωρίζουμε αν θα παραλάβουμε αύριο το Άγιο Φως, όμως το έχουμε κρατήσει από πέρσι και θα δοθεί η ευκαιρία τις επόμενες μέρες να το παραλάβετε», είπε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μετά την Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, καλώντας ταυτόχρονα τους πιστούς να βγουν σήμερα το βράδυ στα μπαλκόνια τους με αναμμένες τις λαμπάδες.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι όλα διαφορετικά. Δεν μας επιτρέπεται να υποδεχθούμε το Άγιο Φως με τη μεγαλοπρέπεια και τις τιμές των περασμένων ετών. Θα καταφέρουμε να το φέρουμε πάντως, γιατί έγιναν όλες οι συνεννοήσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ και θα τηρήσουμε όλες τις συνθήκες.

Το Μεγάλο Σάββατο ένα αεροσκάφος της Aegean θα φύγει από την Ελλάδα στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Εκεί χωρίς να βγει κανένας από το αεροσκάφος αλλά μ’ ένα αυτοκίνητο του προξενικού γραφείου το Άγιο Φως θα μεταφερθεί από τον Πανάγιο Τάφο στο Τελ Αβίβ. Και από το αεροσκάφος στο Ελ.Βενιζέλος. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια διαδικασία πρωτοφανής.

Το σενάριο έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες. Το Άγιο Φως θα έρθει στην Αθήνα και δεν θα πάει πουθενά. Ούτε στη Θεσσαλονίκη. Φοβηθήκαμε πολύ το συνωστισμό και του κόσμου και των αξιωματούχων. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην πληγεί η δημόσια υγεία. Δεν θα διανεμηθεί. Θα πάει στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου και στη Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Σημασία έχει να είμαστε καλά. Εφέτος δεν θα μεταγγιστεί το Άγιο Φως στις λαμπάδες, αλλά μόνο στις καρδιές μας. Εφόσον υπάρχει πίστη, υπάρχει και Άγιο Φως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ