ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

MEDIA

Δημοσιογράφοι ζητούν από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ επίσημη ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη περαιτέρω «εξάπλωση» του φαινομένου της διασποράς ψευδών ειδήσεων, αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον Χρήστο Μέτιο

fonirodopis.gr

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο απέστειλαν δημοσιογράφοι από τοπικά Μέσα της περιοχής με αίτημα την επίσημη ενημέρωση για τα κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους, η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη περαιτέρω «εξάπλωση» του φαινομένου της διασποράς ψευδών ειδήσεων, προτείνοντας την εφαρμογή του «μοντέλου» της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία καθημερινά ενημερώνει με απολογιστικό δελτίο Τύπου.

Ακολουθεί η επιστολή των δημοσιογράφων:

«Κύριε Περιφερειάρχα,

Η πανδημία του κορωνοϊού, από την έναρξή της έως και σήμερα, έφερε την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον πρωτόγνωρων και έκτακτων καταστάσεων. Από το φαινόμενο αυτό δεν «ξέφυγε» ούτε ο κλάδος της ενημέρωσης, καθότι τόσο στη χώρα μας, πόσω μάλλον στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γινόμαστε αποδέκτες μίας πρωτόγνωρης «σιγής» από πλευράς των επίσημων αρχών και φορέων σχετικά με την εξέλιξή της.

Σε συνέχεια σχετικής κυβερνητικής οδηγίας, οι αρχικές επίσημες ενημερώσεις από νοσοκομειακά ιδρύματα της περιοχής μας και δη από το νοσοκομείο αναφοράς της Περιφέρειας ΑΜΘ, ήτοι το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, διεκόπησαν με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία των τοπικών ΜΜΕ να επιβεβαιώσουν, και κατόπιν να επικοινωνήσουν, ως οφείλουν, προς το κοινό τους κάθε στοιχείο που αφορά στην πορεία του κορωνοϊού στην περιοχή μας και ευρύτερα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα, και κυρίως, τη φερεγγυότητα και την αλήθεια που καταστατικά δεσμεύουν τους υπηρετούντες τον τομέα της ενημέρωσης.

Αλλά όχι μόνον. Γιατί, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ό,τι διακυβεύεται είναι η δημόσια υγεία και ασφάλεια, και η άγνοια των δεδομένων της εξέλιξης του κορωνοϊού στην περιοχή μας δύναται να αποπροσανατολίσει, εφησυχάζοντας κατ’ αρχάς και κατά δεύτερο λόγο, με τη χαλαρότητα, να συντελέσει στη διασπορά του ιού.

Κρίνουμε ως δεδομένο, ότι έχετε ήδη γίνει γνώστης της επιστολής που συνυπογράφουν 61 δημοσιογράφοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προς τον Διοικητή του Π.Γ.Ν.Α. Αλεξανδρούπολης ζητώντας την «επαναφορά» της επίσημης ενημέρωσης αναφορικά με τα στοιχεία που συνθέτουν την ημερήσια εικόνα για τα κρούσματα του ιού.

Απουσία, ωστόσο, οποιασδήποτε απάντησης, καθώς και λόγω συνεχούς και πλήρους απουσίας επίσημης ενημέρωσης από πλευράς των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της ΠΑΜ-Θ και λοιπών αρμοδίων, επανερχόμαστε σήμερα, δια της παρούσας επιστολής, και απευθυνόμαστε σε εσάς, τον άμεσα αιρετό και θεσμικά εξουσιοδοτημένο στη διοίκηση της Περιφέρειας, για την αποκατάσταση της «αρρυθμίας» που διαπιστώνεται στην ενημέρωση των πολιτών της ΑΜΘ, αναφορικά με μία εξαιρετικά σημαντική υγειονομική κατάσταση, για την οποία η άγνοια καθίσταται πολλαπλά επικίνδυνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κορωνοϊού και στην Περιφέρειά μας, και σε συνέχεια των «κρουσμάτων» διασποράς ανεπιβεβαίωτων ειδήσεων, που όχι μόνο ενέτειναν το κλίμα ανασφάλειας των πολιτών αλλά οδήγησαν ακόμα και σε «στοχοποίηση» συναδέλφων, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, δια μέσου του προσωπικού του λογαριασμού στα social media, υπογράμμισε (η πρότασή του ακολουθεί ως έχει) την επιτακτική, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, «δημιουργία δημόσιας βάσης δεδομένων με την κατανομή κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα και με χαρακτηριστικά όπως περιοχή, ηλικία, φύλο, συσχέτιση ή απροσδιόριστη προέλευση, υποκείμενα νοσήματα (true – false), ημερομηνία δείγματος, ημερομηνία αποτελέσματος, αριθμός συσχετιζόμενων ατόμων ιχνηλάτησης, status υγείας».

Ο ίδιος, μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη η βάση αυτή να είναι δημόσια, ελεύθερη για επεξεργασία, τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και τις δομές Πολιτικής Προστασίας σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, ώστε να αποτελέσει και ένα επιπλέον «εργαλείο» στην λήψη αποφάσεων.

Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής του κ. Χουβαρδά, μετά και την «παύση» της επίσημης ενημέρωσης από πλευράς του συνόλου των νοσοκομειακών μονάδων της ΠΑΜ-Θ, αναφορικά με τα στοιχεία που συνθέτουν την ημερήσια εικόνα για τα κρούσματα του κορωνοϊού, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ, για τη διασφάλιση της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών της Περιφέρειας, τη μη περαιτέρω «εξάπλωση» του φαινομένου της διασποράς ψευδών ειδήσεων, ή ακόμα και ειδήσεων «πολλαπλών ταχυτήτων» (βλ. διαφορετικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων) και, κυρίως, για την αποφυγή ενίσχυσης του ήδη «επιβαρυμένου» κλίματος ανασφάλειας και σύγχυσης που δημιουργεί η υφιστάμενη πραγματικότητα και στους πολίτες της ΠΑΜ-Θ.

Υπέρ της υιοθέτησης της πρότασης αυτής, άλλωστε, τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος γνωστοποίησε επίσης και την πρόταση που κατατέθηκε για την ενημέρωση των 13 Διευθυντών Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών από το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, επί της οποίας, όπως επεσήμανε, αναμένεται απάντηση.

Δεν θα είναι άλλωστε άγνωστη, και σε εσάς, η αντίστοιχη πρωτοβουλία που ελήφθη, παρά την κυβερνητική οδηγία για ενημέρωση μόνο από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας  και Πολιτικής Προστασίας, από πλευράς της Περιφέρειας Ηπείρου και, συγκεκριμένα, από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, που καθημερινά ενημερώνει, δια δελτίων τύπου, τα στοιχεία που αφορούν στην εκεί εξέλιξη του κορωνοϊού.

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την ισχύ της προαναφερθείσας κυβερνητικής οδηγίας, τη μεγάλη δυσκολία διαχείρισης των πολλαπλών ζητημάτων που ανακύπτουν καθημερινά σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, αλλά, κυρίως, αντιλαμβανόμενοι πλήρως το ενδιαφέρον και την ανάγκη των πολιτών της Περιφέρειας ΑΜΘ για άμεση και έγκυρη ενημέρωση αναφορικά με την «πορεία» της πανδημίας και στην περιοχή μας, με την παρούσα επιστολή ζητούμε την συνεργασία σας για τη διασφάλιση του πλέον πολύτιμου «αγαθού» σε καιρούς κρίσης, αυτό της υπεύθυνης ενημέρωσης.

Προτείνουμε, λοιπόν, την άμεση υιοθέτηση από πλευράς της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ- Θ του «μοντέλου» της Περιφέρειας Ηπείρου, που αφορά στην καθημερινή ενημέρωση δια απολογιστικού ενημερωτικού δελτίου, ή την υιοθέτηση ενός αντίστοιχου και σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια μοντέλου ενημέρωσης, με τα απολύτως ωστόσο απαραίτητα για την περιγραφή της πορείας του κορωνοϊού στην Περιφέρειά μας, στοιχεία, όπως ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα φύλα και τις ηλικίες των ασθενών, τις Μονάδες στις οποίες νοσηλεύονται  (Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ή ΜΕΘ) και από ποια περιφερειακή ενότητα- περιοχή προέρχονται, καθώς και τον αριθμό των εξιτηρίων αποθεραπευθέντων συμπολιτών μας.

Τα ΜΜΕ μπορεί να μη βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης της πανδημίας και των αποτελεσμάτων αυτής, αποτελούν ωστόσο τα πρώτα ικανά «εργαλεία» διάχυσης της απαραίτητης επιστημονικής, και όχι μόνο, γνώσης, που θα έπρεπε να αποτελέσει βασική προτεραιότητα ως μέτρο πρόληψης και προστασίας των πολιτών απέναντι σε αυτή, και σίγουρα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη, σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και σας καλούμε να γίνεται «συμμέτοχος» στον αγώνα διασφάλισης της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του συνόλου των πολιτών της ΠΑΜ-Θ».

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε την ενημέρωση για τα κρούσματα κορωνοϊού που παρέχει, σε καθημερινή βάση, μέσα από τη σελίδα του στο facebook ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ