ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Θρακιώτικο γλέντι στην ΕΡΤ1 για το «Μαύρο Πάσχα» των Θρακών

Η εκπομπή «Αλάτι της Γης» τίμησε την επέτειο της 6ης Απριλίου, η οποία έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού

fonirodopis.gr

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, ο Λάμπρος Λιάβας και η εκπομπή «Αλάτι της Γης» στην ΕΡΤ1 διοργάνωσαν ένα θρακιώτικο γλέντι την Κυριακή 5 Απριλίου, τιμώντας έτσι την επέτειο της 6ης Απριλίου, η οποία (με απόφαση Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών) έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.

Το «μαύρο Πάσχα» της 6ης Απριλίου 1914 ξεκίνησαν οι διωγμοί των 250.000 Ρωμιών της Ανατολικής Θράκης, από τους οποίους πολλοί εξορίστηκαν στην Ελλάδα, ενώ 100.000 μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και επέστρεψαν μόλις οι μισοί. Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1922, όταν οι ελληνικοί πληθυσμοί της Ανατολικής Θράκης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες τους σε διάστημα 15 ημερών.

Σ’ αυτό το θρακιώτικο «Αλάτι της Γης» παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικά τραγούδια και χοροί και από τις τρεις ευρύτερες περιοχές της Θράκης (Ανατολική, Δυτική και Βόρεια Θράκη), σημειώνοντας τις διαφορές μεταξύ τους στο ύφος, στο ρεπερτόριο και στα μουσικά όργανα.

Παράλληλα, έγινε ιδιαίτερη τιμητική αναφορά στην προσωπικότητα και προσφορά του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, κορυφαίου εκπροσώπου της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Τραγούδησαν και μίλησαν γι’ αυτόν οι κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα Δοϊτσίδη, ο εγγονός του Νίκος Αγγούσης-Δοϊτσίδης, δεξιοτέχνης στο λαϊκό κλαρίνο, καθώς και ο γνωστός Θρακιώτης τραγουδιστής Βαγγέλης Δημούδης, συγχωριανός του από την Καρωτή Διδυμοτείχου.

Συμμετείχαν τα εξής συγκροτήματα:

«ΡΟΔΟΠΗ»: Κυριάκος Πετράς (βιολί), Νίκος Αγγούσης (κλαρίνο), Άλκης Ζοπόγλου (κανονάκι), Δρόσος Κουτσοκώστας (τραγούδι-λαούτο), Γιώργος Παγκοζίδης (κρουστά).

«ΚΑΦΑΝΤΑΡΔΕΣ»: Νίκος Μπόζογλου (ακορντεόν), Τριαντάφυλλος Κωνσταντινίδης (γκάιντα-καβάλι), Μαρίνα Ζωγράφου (τραγούδι), Στάθης Παρασκευόπουλος (νταούλι).

Χόρεψαν μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Θρακιωτών Νεροφράχτη Δράμας (επιμέλεια: Γιώργος Καλαβρινός), όπου έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες κυρίως από την περιοχή των Μαλγάρων της Ανατολικής Θράκης.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.

Δείτε την εκπομπή:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ