ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Η επετειακή έκδοση της Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης

Μια πολυτελής έκδοση 140 σελίδων στην οποία αποτυπώνεται η επιστημονική μελέτη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κ. Ελπίδας Βόγλη για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση

fonirodopis.gr

Ένα πολυτελές βιβλίο, 140 σελίδων τυπωμένων σε χαρτί βέλβετ, εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης.

Στην πολυτελή έκδοση αποτυπώνεται η μελέτη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κ. Ελπίδας Βόγλη για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση, συνοδευόμενο από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες, αποκόμματα εφημερίδων της εποχής καθώς και τα ΦΕΚ του τότε Βασιλείου της Ελλάδος για την προσάρτηση της Θράκης.

«Για την Ιερά Μητρόπολη, η επέτειος της εκατονταετηρίδας της απελευθέρωσης της Κομοτηνής αποτελεί μια καλή ευκαιρία προβληματισμού για το παρελθόν μας, αλλά είναι και μια αφετηρία για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την πρόοδο και την προκοπή των κατοίκων της Κομοτηνής, για την πρόοδο και την προκοπή της Θράκης. Με τη σκέψη αυτή η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής συμμετέχει στην επέτειο αυτή και με την έκδοση της μετά χείρας επιστημονικής μελέτης της κ. Ελπίδας Βόγλη, συμμεριζόμενη το πάθος της για την ιστορική ακρίβεια και την απαλλαγή από δογματισμούς και πιστεύοντας ότι η απροκατάληπτη γνώση του ιστορικού παρελθόντος αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για γόνιμο προβληματισμό. Η γνώση των γεγονότων της περιόδου αυτής στην Κομοτηνή και στη Θράκη γενικότερα και με τον τρόπο που παρουσιάζεται στο βιβλίο αυτό μας διδάσκει και μας παραδειγματίζει», σημειώνει μεταξύ άλλων στον πρόλογο του βιβλίου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

«Στόχος είναι μία επαναπροσέγγιση του Θρακικού ζητήματος, στο πλαίσιο της οποίας έμφαση δίνεται στις διπλωματικές περιπλοκές του λεγόμενου ανατολικού ζητήματος –όπου αναπόδραστα εγγράφεται το Θρακικό ζήτημα- με χρονική αφετηρία τη δεκαετία του 1870 και θεωρητικό εφαλτήριο την αλληλοσύνδεση ορολογίας και μεθοδολογίας κατά την περίπλοκη διαδικασία τοποθέτησης των γεγονότων στον ‘’χάρτη’’ του ιστορικού χρόνου –στον οποίον φυσικά δεν διαγράφονται σύνορα που διαχωρίζουν τις υποτιθέμενες επικράτειες διαφορετικών εθνικών ιστοριογραφιών. Ωστόσο, καθώς από τον 19ο και τον αρχόμενο 20ο αιώνα επιστρέφουμε στο παρόν μας για να γιορτάσουμε τη συμπλήρωση του πρώτου αιώνα της ιστορίας της Κομοτηνής ως πόλης του ελληνικού κράτους, (εκτός των άλλων) έχουμε ‘’κερδίσει’’ εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ‘’εικόνες’’ αυτής της διαδρομής της από το χθες στο σήμερα: αναφέρομαι στις εικόνες που μας παρέχονται αφειδώς από τις φωτογραφίες και τους χάρτες του βιβλίου. Το κείμενο που ακολουθεί, δεν είναι αποτέλεσμα αρχειακής έρευνας. Προσφέρει μόνο αναγνώσεις της ιστορίας που παρακινούνται από σύγχρονα ερωτήματα. Για το τελικό αποτέλεσμα η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εμένα», αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η συγγραφέας και Αν. Καθηγήτρια κ. Ελπίδα Βόγλη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιότατο για την αποστολή του βιβλίου, ευχόμενοι να είναι καλοτάξιδο και να εκπληρώσει τους σκοπούς εκδόσεως του.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την πολυτελή έκδοση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ