ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TΟΥΡΚΙΑ

Κορωνοϊός: Σκληρές εικόνες από την Τουρκία – Φόβοι για μια νέα Ιταλία

Ανησυχία Τούρκων λοιμωξιολόγων για τον ρυθμό αύξησης κρουσμάτων και θανάτων

fonirodopis.gr

Ανησυχία προκαλεί στους Τούρκους λοιμωξιολόγους ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων στην Τουρκία ο οποίος σύμφωνα με όσα αναφέρουν είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Ιταλίας.

Τα φέρετρα πλέον στην Κωνσταντινούπολη δεν βγαίνουν από τα νοσοκομεία αλλά από τα σπίτια.

Αν και μέχρι σήμερα οι νεκροί από τον κορωνοϊό μόλις που ξεπερνούν τους 100 τα κρούσματα είναι πάνω από 7.500, ο γιατρός του πανεπιστημίου Dokuz Eylül Üniversitesi της Σμύρνης, υπεύθυνος του τμήματος πανδημίας, Γιουσούφ Σαβράν, κάνει δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πιο πάνω από την Ιταλία. Η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Σας παρακαλώ μείνετε σπίτι. Κοιτώντας τα στατιστικά στοιχεία η Ιταλία πιάστηκε απροετοίμαστη. Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό. Η Τουρκία δίνει πιο κρίσιμο τεστ. Αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει περισσότερα κρούσματα και θανάτους σε σχέση με τους Ιταλούς», λέει ο γιατρός σε ανάρτηση του στο Youtube.

Ζήτημα χρόνου η κρίση του κορωνοϊού να φτάσει στην κορύφωσή της

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, είναι ζήτημα χρόνου η κρίση του κορωνοϊού να φτάσει στην κορύφωσή της», δηλώνει ο Δρ. Μεχμέτ Τζεϊχάν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Χουριέτ».

Ο Δρ. Τζεϊχάν που είναι καθηγητής λοιμωξιολόγος δηλώνει ότι «οι επόμενες πέντε ημέρες είναι πολύ σημαντικές. Αν δεν τηρήσουμε αυστηρά, για να ελέγξουμε την ασθένεια, μπορεί να καταστεί περισσότερο δύσκολο πλέον να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού».

Ο καθ. Τζεϊχάν εξηγεί ότι «ας πούμε ότι δεν έχουμε λάβει κανένα μέτρο, και τα σχολεία και οι χώροι εργασίας και οι καφετέριες είναι ανοικτά. Σε αυτή την περίπτωση σε περίπου δυόμιση μήνες, η ασθένεια θα είχε διασπαρεί στο ήμισυ του πληθυσμού δηλαδή σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Ας πούμε ότι όλα τα μέτρα εφαρμόζονται εκατό τοις εκατό. Κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του εκτός από πολύ αναγκαίες καταστάσεις. Τι θα κάνει ο ιός; Θα εξαφανιστεί επειδή δεν θα βρει ανθρώπους να προσβάλει;».

Ο Τούρκος λοιμωξιολόγος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία θα μπορούσε να λήξει εντός δύο μηνών αν είχε επιτευχθεί κοινωνική απομόνωση και κανένας δεν είχε βγει από το σπίτι του.

«Είμαστε (στην Τουρκία) κάπου ανάμεσα στα δυο παραδείγματα. Δυστυχώς το ήμισυ του πληθυσμού δεν τήρησε τα μέτρα. Υπάρχουν εκείνοι που ακόμη δεν τηρούν τους κανόνες. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε θα λήξει η κρίση. Αυτό μπορεί να επιλυθεί με αυστηρά μέτρα και παρακολούθηση χωρίς να κηρύσσονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Αλλά η κοινωνία πρέπει να είναι ενήμερη. Αλλιώς ο ορίζοντας είναι σκοτεινός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος καθηγητής δήλωσε επίσης ότι η εντύπωση ότι καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία ο ιός θα εξαφανιστεί είναι λανθασμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ