ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό πραγματοποίησαν οι φορείς της Ροδόπης

Επάρκεια φαρμακευτικού υλικού για έξι μήνες τουλάχιστον στη Ροδόπη – Θερμικές κάμερες σε στρατόπεδα και μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας, εντατικοποίηση υγειονομικών ελέγχων σε σημεία άφιξης, προμήθεια μασκών και αντισηπτικών – Σε επαγρύπνηση καλεί τους πολίτες ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης

fonirodopis.gr

Η πορεία εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και προστασίας από το κορωνοϊό -COVID 19 στη Ροδόπη, εξετάστηκαν στη διάρκεια της πρώτης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (13/3) με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης Νικόλαου Τσαλικίδη και με την υποστήριξη του Διευθυντή της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ Κωνσταντίνου Χουβαρδά και του Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας ΠΑΜΘ Λουκά Γεωργίου.  

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση, συζήτηση κι η λήψη αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή προληπτικής δράσης για τον κορωνοϊό στην ΠΕ Ροδόπης.  

Στην τηλεδιάσκεψη, έλαβαν μέρος ο Μητροπολίτης Μαρωνείας –Κομοτηνής κ.κ Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ Νότης Χαραλαμπίδης, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής Ταξίαρχος Λεωνίδας Γιοβάνης, ο Διοικητής της 21ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Γιάννης Μπόγδος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης, ο Διοικητής Π.Υ Ροδόπης  Κωνσταντίνος Παπάζογλου, η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαριγούλα Κοσμίδου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ ΠΕ Ροδόπης Τρύφων Καρούντζος κι ο Αρχηγός Σαμαρειτών Διασωστών Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής Κώστας Ιμανιμίδης κι ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ροδόπης Πέτρος Δεληγκιόζης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, μεταξύ άλλων εστίασε στα παρακάτω σημεία:

– Προέταξε την ανάγκη εντατικοποίησης της ενημέρωσης του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας, αναφερόμενος στην διακίνηση έντυπου υλικού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με οδηγίες πρόληψης που απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό, στις ευπαθείς ομάδες, σε επισκέπτες και ταξιδιώτες στην περιοχή. Τα ενημερωτικά φυλλάδια θα διανεμηθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑ Κομοτηνής και με μέριμνα του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στην ψηφιακή τους μορφή, θα αποσταλούν μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, σε 6000 αποδέκτες μέλη της μαθητικής κοινότητας, γονείς και εκπαιδευτικούς.

– Πρότεινε την ισχύ υγειονομικών ελέγχων με εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό σε σημεία άφιξης όπως το ΚΤΕΛ Ροδόπης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τις περιόδους αιχμής οι αφιχθέντες στην περιοχή, αγγίζουν τα 600 άτομα ημερησίως. Αντίστοιχα προτείνεται η χρήση θερμόμετρων υπέρυθρων στα στρατόπεδα της περιοχής και τον συνοριακό σταθμό διέλευσης Νυμφαίας-Μακάζα. Στο τελευταίο σημείο κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση απολύμανσης.

 – Έχει ληφθεί μέριμνα για την εφαρμογή μέτρων προστασίας στις διευθύνσεις της ΠΕ Ροδόπης, δια της πρόβλεψης προμήθειας μασκών και αντισηπτικών υγρών και λοιπού υλικού.

Με γνώμονα τις τρέχουσες εξελίξεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, οι συμμετέχοντες φορείς της ΠΕ Ροδόπης, επισήμαναν εκτός των άλλων, τα παρακάτω:

  • Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στις ευπαθείς ομάδες κυρίως κατά την συναναστροφή τους σε κλειστούς χώρους όπως οι δημόσιες υπηρεσίες κι οι Ναοί. Ήδη ξεκίνησε και συνεχίζεται η απολύμανση των λατρευτικών χώρων.
  • Όπως διαβεβαίωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης υπάρχει επάρκεια φαρμακευτικού υλικού για έξι μήνες τουλάχιστον, ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ειδικά μέτρα προστασίας εφαρμόζονται στους χώρους των κατά τόπους φαρμακείων. 
  • Λαμβάνεται μέριμνα για την ενεργοποίηση υγειονομικού κλιμακίου το οποίο θα πραγματοποιεί αντίστοιχους ελέγχους  στο επιβατικό κοινό στους σταθμούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης του ΚΤΕΛ με προορισμό τη Ροδόπη.
  • Επιπροσθέτως, ο Ερυθρός Σταυρός προτίθεται να συνδράμει στους υγειονομικούς ελέγχους δια μέσου κλιμακίου του, το οποίο θα παρέχει τις υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται.

«Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να παρατεθούν επιμέρους ζητήματα των φορέων με απώτερο στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μέτρων πρόληψης και προστασίας. Ας μην αγνοήσουμε τα δεδομένα άλλων περιοχών κι ας μην επαναπαυθούμε στα δεδομένα της περιοχής μας. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες  του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Επαγρυπνούμε» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τηλεδιάσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης  Ν. Τσαλικίδης.

Σημειώνεται τέλος ότι εστάλη επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη προς το Υπουργείο Υγείας με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την προώθηση εφαρμογής πρόσθετων μέτρων  υγειονομικού ελέγχου στην Περιφερειακή Ενότητα, με την πρόταση να εφαρμοστούν ανάλογα και στην υπόλοιπη χώρα.

Το ενημερωτικό φυλλάδιο της Περιφέρειας ΑΜΘ:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ