ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το υπόμνημα της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης προς τον πρωθυπουργό – Τι ζητάνε οι επαγγελματίες

Ειδικό καθεστώς τιμολόγησης καυσίμων στην Κομοτηνή και κατάργηση διατάξεων που αφορούν το χτίσιμο του αφορολόγητου των Ελλήνων πολιτών με αγορές σε όμορα κράτη, ζήτησε ο Ανέστης Βαφειάδης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

fonirodopis.gr

Ειδικό καθεστώς τιμολόγησης καυσίμων στην Κομοτηνή και κατάργηση διατάξεων που αφορούν το χτίσιμο του αφορολόγητου των Ελλήνων πολιτών με αγορές που γίνονται με κάρτα ή ηλεκτρονικά σε όμορα κράτη, ζήτησε ο Ανέστης Βαφειάδης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (25/2) στο ΕΒΕ Ροδόπης μεταξύ των τοπικών φορέων και του Πρωθυπουργού είπε αναλυτικά:

«Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης ιδρύθηκε το 1924 και αποτελεί τον παλαιότερο συνδικαλιστικό φορέα – κοινωνικό εταίρο της Ροδόπης. Έχει στη δύναμή της 28 ενεργά σωματεία συμπεριλαμβανομένων όλων των εμπορικών, επαγγελματικών και βιοτεχνικών κλάδων του Νομού. Είναι μέλος της ΓΣΕΒΕΕ και εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής για 35 συναπτά έτη.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ροδόπη, όπως γνωρίζετε, αποτελεί έναν από τους φτωχότερους Νομούς της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, που είναι όμοια σε όλη την Ελλάδα, έχει να αντιταχθεί σε ιδιαίτερες δυσχέρειες, που προκύπτουν από την γειτνίαση κυρίως με την Βουλγαρία και την Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί ένα άνισο οικονομικό περιβάλλον.

Γνωρίζουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για την περιοχή, όπως αυτό  καταδεικνύεται από τις συνεχείς επισκέψεις σας στην πόλη μας. Θα θέλαμε κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσουμε  για την άμεση απόφαση σας, μόλις αναλάβατε την διακυβέρνηση, να προχωρήσετε στην εξαγγελία σας περί κατάργησης της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Για εμάς το Πανεπιστήμιο, εκτός από πνευματικός φάρος, είναι και ένας πυλώνας ανάπτυξης, συμβάλλοντας στο τοπικό ΑΕΠ. Βασική σχολή και κορωνίδα του Πανεπιστημίου μας ήταν και παραμένει το Νομικό του Τμήμα.

Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως, ως εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως είναι ο φορέας μας, θα θέλαμε να σας θέσουμε δύο ζητήματα που αφορούν αμιγώς την περιοχή μας.

1. Όπως προαναφέραμε η γειτνίαση με τη Βουλγαρία, όπου υπάρχουν φθηνότερες τιμές σε όλα τα προϊόντα, οδηγεί μεγάλο αριθμό καταναλωτών προς εκεί με αποτέλεσμα να πλήττεται άμεσα η τοπική αγορά σε όλους τους κλάδους. Βάσει της τελευταίας απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, το 30% του εισοδήματος των πολιτών πρέπει να καταναλώνεται είτε με κάρτα είτε ηλεκτρονικά ως προϋπόθεση για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Το ποσοστό αυτό όμως αφορά και συναλλαγές που γίνονται από τους Έλληνες πολίτες με κάρτα ή ηλεκτρονικά και στην γειτονική Βουλγαρία και όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια. Ζητάμε την αρωγή σας, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημά μας για την κατάργηση των διατάξεων που αφορούν το χτίσιμο του αφορολόγητου των Ελλήνων πολιτών σε όμορα κράτη, στα οποία συρρέουν οι ντόπιοι καταναλωτές λόγω των χαμηλών τιμών, φτωχοποιώντας τις περιοχές της πατρίδας μας, που συνορεύουν με αυτές τις χώρες.

2. Ιδιαίτερα κύριε πρωθυπουργέ, από το 2013 έως σήμερα έχει μειωθεί ο αριθμός των πρατηρίων καυσίμων τουλάχιστο κατά 50% με αποτέλεσμα από τις 150 επιχειρήσεις να είναι σήμερα οικονομικά ενεργές περίπου 60, λόγω και πάλι των χαμηλών τιμών καυσίμων στη γειτονική Βουλγαρία και μάλιστα  σε μία απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή. Ως εκ τούτου ζητούμε να εξεταστεί η δημιουργία ειδικού καθεστώτος τιμολόγησης καυσίμων κατά τα πρότυπα της Κοινοτικής οδηγίας 2003/96, η οποία εφαρμόστηκε στην περιοχή της Τεργέστης Ιταλίας, όπου υπήρχε ανάλογο θέμα με τη γειτονική Σλοβενία. Σε αυτό το καθεστώς δημιουργήθηκαν ειδικές ζώνες, στις οποίες οι μόνιμοι κάτοικοι απολαμβάνουν μειωμένες τιμές καυσίμων και επιτυγχάνεται η εκροή του διαθέσιμου εισοδήματος στο εξωτερικό και η αποφυγή λαθρεμπορίας καυσίμων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ